anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nowa A300 i kłopoty z dopasowaniem własnych ustawień

Par_Dez
Początkujący

Nowa A300 i kłopoty z dopasowaniem własnych ustawień

Witam !
Kupiłem 2 dni temu Sony A300 i co - ano czuję się b.zawiedziony.
Miałem dotychczas kompakta Fuji s5800 , tam b.szybko mogłem opanować
instrukcję i próbować robić zdjęcia.
W A300 z przyswojeniem sobie instrukcji może zająć i 3 miesiące , tym bardziej
że - nie negując oczywistej przewagi lustrzanki nad kompaktem - aby zrozumieć
praktycznie jak działa dana opcja trzeba poświęcić sporo czasu.
Poza tym nie wiem dlaczego po włączeniu LV aby ustawić ostrość AF-S to niewiele
widać na tym monitorku , także lepiej korzystać z wizjera.
Przy małym ISO strasznie mrówczy na ekranie (zdjęcie wychodzi prawidłowe),także za udane
to nie jest.
Może ktoś zna jakąś metodę w miarę optymalną do ustawienia i zapisania swoich ustawień.
A może ktoś podzieli się swoimi uwagami.
Jednak fotografowanie starymi analogami było prostsze i łatwiejsze.No ale - rozumiem - nowa
technologia cyfrowe musi być bardziej skomplikowana.

40 ODPOW. 40
Par_Dez
Początkujący

Lajam napisał(a):

To co zrobić aby był ostry , znaczy że uszkodzony ?

Niekoniecznie uszkodzony.

Tak naprawdę trudno cokolwiek powiedzieć o ostrości na zdjęciu jeśli używamy tylko słowa pisanego. Każdy ma inne kryteria oceny ostrości i w sferze teoretycznej taka dyskusja do niczego nie prowadzi.

Na szczęście mamy możliwość zamieszczenia zdjęcia (lub jego 100% cropa) na forum.
Zachęcam Cię do wstawienia wspomnianego zdjęcia, proszę o pozostawienie exifa, będzie łatwiej ocenić ustawienia jakie dobrałeś i poradzić Ci co można zrobić lepiej.

Pozdrawiam,

A jak wstawić zdjęcie ?

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

A jak wstawić zdjęcie ?

A tak LINK

Par_Dez
Początkujący

Lajam napisał(a):

To co zrobić aby był ostry , znaczy że uszkodzony ?

Niekoniecznie uszkodzony.

Tak naprawdę trudno cokolwiek powiedzieć o ostrości na zdjęciu jeśli używamy tylko słowa pisanego. Każdy ma inne kryteria oceny ostrości i w sferze teoretycznej taka dyskusja do niczego nie prowadzi.

Na szczęście mamy możliwość zamieszczenia zdjęcia (lub jego 100% cropa) na forum.
Zachęcam Cię do wstawienia wspomnianego zdjęcia, proszę o pozostawienie exifa, będzie łatwiej ocenić ustawienia jakie dobrałeś i poradzić Ci co można zrobić lepiej.

Pozdrawiam,

acinloop
Nowicjusz

jeszcze gdyby był exif :rolling_eyes:

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

trochę mała ta fotka nie ma też exifa fotka wygląda jak zrobiona telefonem przy kiepskim świetle :|

EDIT: tak wracając do nieostrych zdjęć i niby wady obiektywu może masz ustawiony przełącznik na mf czyli manualne ostrzenie :question:

hovany
Poszukiwacz

Powiem w tej dyskusji tylko tyle. Też przesiadłem się z tego Fuji. Nie jest dobrym aparatem. Canon A?? (Nie pamiętam już cyferek) robił piękne zdjęcia. Z Fuji nie umiałem się dogadać przez rok.

Z Alfą 300 dogadałem się po kilku dniach. Choć do zgrania jeszcze z tysiąc, a może więcej zdjęć. A uczyłem się na Zenicie XP12.

BZ
sledzik-----
Początkujący

niekoniecznie jest uszkodzony, jeśli to obiektyw sony 18-70 to nic dziwnego, nie jest on ostry ogólnie, wiadomo, zdarzają się różne, jeden może być trochę ostrzejszy, inny mniej

acinloop
Nowicjusz

sledzik napisał(a):

jeśli to obiektyw sony 18-70 to nic dziwnego, nie jest on ostry ogólnie

Czyli twierdzisz że kit Sony jest do niczego? A kity od canona, nikona, pentaxa są ostre, lepsze mają bardziej uniwersalny zakres ogniskowych są jaśniejsze?
Nie sądzę... :smileyrolleyes:

Bertone.
Poszukiwacz

pawelszymanski6 napisał(a):

...może masz ustawiony przełącznik na mf czyli manualne ostrzenie :question:

Przełącznik MF / AF znajduje się w okolicach obiektywu i ustaw go na AF :smileyexclaim:
Ustaw na pokrętle tryb "auto" , ustaw LV , klikni spust do połowy ( obraz się wyostrzy na monitorku ) i spust do końca :smileythumbsup:
NIC TRUDNEGO ! :D

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
Creatoor
Początkujący

Może też mieć ustawiony priorytet spustu migawki na wyzwalanie a nie autofokus