Podziel się wrażeniami!
Witam !
Dostałem od znajomego szkło KM 28-80/f3.5 - 5.6 i postanowiłem sobie je dokładnie przetestować - tak dla własnych spostrzeżeń i porównań z kitem 18-55 SAM Sony.
Po zapięciu KM do body i włączeniu AF okazało się że nie wszystkie zdjęcia są ostre.
Wiem że to szkiełko klasyfikuje się gdzieś pod koniec tabeli , ale dlaczego jedne wychodziły
w miarę ostre a inne nie - przecież kropeczka zielona się zapalała i nie mrugała.
Otóż u mnie - to że potwierdzenie AF jest nie znaczy że zdjęcie będzie ostre(AF-centralnie przy różnych ogniskowych).
Wiem że mają tu kolosalne znaczenie warunki pogodowe , oświetleniowe , kontrast obiektu.
Z kitem 18-55 było lepiej , ale też nie 100 na 100% trafionych.
I tak się zastanawiam dlaczego - wina aparatu(BF i FF w porządku), moja , obiektywu czy kiepskie warunki pogodowe plus słabe oświetlenie , kolorystyka obiektu . A dlaczego w takim razie potwierdzenie jest , a zdjęcia są ostre jak w loterii ?
Co o tym sądzą znawcy zagadnienia , z radością przyjmę wszystkie uwagi i spostrzeżenia.
Z odpowiedziami można się nie spieszyć bo idę niedługo do pracy i poczytam sobie wieczorem ( o ile jakieś odpowiedzi będą ).
Marek R.
Wszystko jest w exifie. Tyle, że to nie KM, tylko Minolta (MAF28-80/3,5-5,6) - był to kit z dynaxem505.
Szkło ogólnie dobre, tylko nie lubi tylnego oświetlenia.
Musisz mieć coś nie tak z tym swoim
Tak - takie dokładnie mam.Co do ISO w Twoich fotkach przykładowych to tu widać przewagę
matrycy CMOS na CCD . Teraz zaczynam nowe testowanie , jako światło posłuży mi zewnętrzna lampa , taka tam manualna LP 26 , ale założona na uchwyt.Powiedz mi jeszcze jedno , czy w taki dzień jak dzisiaj , ponuro , deszcz ma prawo nie trafiać z ostrością ?
Pozwoliłem sobie na edycję postu aby dopisać pewne spostrzeżenia.
Otóż z kitem 18-55 jest OK , natomiast gdy podepnę Minoltę 28-80 to tak jak opisałem wyżej.
Jest lepiej gdy ustawię obszar AF nie punktowy tylko szeroki ...
Ciekawe .
Jest lepiej gdy ustawię obszar AF nie punktowy tylko szeroki ...
Ciekawe .
Jest tak jak piszesz , nawet bez testu bateryjkowego domyśliłem się po wnikliwych obserwacjach , że obiektyw cierpi na BF i FF , ale ponieważ szkiełko te dostałem i jak mówi przysłowie "darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda" nie mogę reklamować.
Jak w takim razie poradzić sobie robiąc zdjęcia ? Oddawanie do naprawy i justowania nie ma sensu - za wysoki koszt . Szkoda bo podoba mi się kolorystyka tego szkła.
Jak sobie radzić bez naprawy - nie wiem - może ktoś podpowie czy jest jakiś trick.
Jest tak jak piszesz , nawet bez testu bateryjkowego domyśliłem się po wnikliwych obserwacjach , że obiektyw cierpi na BF i FF , ale ponieważ szkiełko te dostałem i jak mówi przysłowie "darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda" nie mogę reklamować.
Jak w takim razie poradzić sobie robiąc zdjęcia ? Oddawanie do naprawy i justowania nie ma sensu - za wysoki koszt . Szkoda bo podoba mi się kolorystyka tego szkła.
Jak sobie radzić bez naprawy - nie wiem - może ktoś podpowie czy jest jakiś trick.