Podziel się wrażeniami!
Witam, pozwoliłem sobie założyć nowy temat, ponieważ nie znalazłem na forum niczego podobnego. Nurtuje mnie pewien problem, otóż gdy wróciłem do domu po robieniu zdjęć moim oczom ukazał się nieciekawy widok:
http://img715.imageshack.us/i/dsc05381ra.jpg/
Zwracam się do Was z pytaniem co mogło być przyczyną tego "schodkowania", tj. poszarpania krawędzi, szczególnie widocznego na różowym filarze? Dodam, że problem występował na wielu zdjęciach z tego miejsca, zarówno na pliku jpg prosto z aparatu, jak i na raw. Z tym wiąże się moje drugie pytanie, gdy otwieram plik raw za pomocą IDC SR to zdjęcie jest podobnie postrzępione, natomiast gdy korzystam z Picasy to fotografia jest dużo bardziej surowa i wolna od schodkowania. Co zrobić aby sonowski program do raw-ów nie wczytywał ustawień z aparatu? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
jeśli to wina aparatu to nie mam pomysłu co się stało
ale z całą pewnością mogę powiedzieć, że w momencie kiedy zdjęcie jest większe od ekranu a zawsze jest to jak program go skaluje do okna to wtedy pojawiają się takie schodki oczywiście po powiększeniu do 100% nie powinno ich być...
dzięki za odpowiedź, niestety po powiększeniu zdjęcia na 100% "schodki" również są widoczne
Patrick777 napisał(a):
dzięki za odpowiedź, niestety po powiększeniu zdjęcia na 100% "schodki" również są widoczne
sprawdź ustawienia aparatu i zmniejsz wyostrzanie, zapewne ustawiłeś niewiadomo po co na maxa, mam nadzieję że pomoże.
Alcazar napisał(a):
sprawdź ustawienia aparatu i zmniejsz wyostrzanie, zapewne ustawiłeś niewiadomo po co na maxa, mam nadzieję że pomoże.
a DRO wpływa na RAWy?
nie mam pojęcia od momentu kiedy kupiłem a300 jest ustawione fabrycznie na "on"
wow i to najwiekszy BŁĄD wpływa i nie można tego usunąć
Ja bym prosił o fotografię prosto z aparatu zalinkowaną....to co wstawione na IS to jakiś żart 1280x852 pix....
Podejrzewam, że problem tkwi w złej metodzie zmniejszania zdjęć - tutaj mieliśmy GIMP-a.
Prosze w miarę możliwości załadować nieruszanego JPG z aparatu.
Alcazar napisał(a):
wow i to najwiekszy BŁĄD wpływa i nie można tego usunąć