Podziel się wrażeniami!
Witam.
Chciałbym zapytać, czy jest jakiś sposób (poza serwisem), żeby podglądnąć ile moja zakupiona lustrzanka ma wypstrykanych fotek ? Przeszukałem różne fora i nie natrafiłem na sprawdzony działający sposób. Szczególnie w ze wskazaniem na badanie danych z extEXIF'a. Nie wiem, czy ten model tak ma, czy to dotyczy wszystkich DSLR'ów spod znaku Sony.
Z góry dzięki i pozdrawiam.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Cześć,
Precyzyjnie tylko serwis, natomiast pojawił się niedawno w sieci skrypt zliczający ilość wykonanych zdjęć.
Należy załadować oryginalny plik JPG lub RAW z aparatu na tej stronie.
http://tools.science.si/index.php
Naciskamy "wybierz plik", wybieramy z naszego komputera JPG/RAW, a potem DO IT!
Na końcu pojawi się komunikat:
Shutter actuations made up to file Obrazek.JPG: xxxxxx (tutaj w miejscu X pojawi się cyfra, która przynajmniej w przypadku moich aparatów dokładnie oddaje ilość wykonanych klatek)
Powodzenia!
Cześć,
Precyzyjnie tylko serwis, natomiast pojawił się niedawno w sieci skrypt zliczający ilość wykonanych zdjęć.
Należy załadować oryginalny plik JPG lub RAW z aparatu na tej stronie.
http://tools.science.si/index.php
Naciskamy "wybierz plik", wybieramy z naszego komputera JPG/RAW, a potem DO IT!
Na końcu pojawi się komunikat:
Shutter actuations made up to file Obrazek.JPG: xxxxxx (tutaj w miejscu X pojawi się cyfra, która przynajmniej w przypadku moich aparatów dokładnie oddaje ilość wykonanych klatek)
Powodzenia!
Wielkie serdeczne dzięki, jak najbardziej przetestuję.
Cieszę się, że się udało.
Nie jestem przekonany, czy ten programik działa poprawnie. Raczej nie jest możliwe żebym wykonał tyle zdjęć przez jeden rok.
U mnie w A57 wydaje się, że wyniki, które podaje ten programik są prawidłowe.
Podsuwałem mu pliki, które według mnie powinny być mieć taką a nie inną liczbę i programik tak mi podawał.
U mnie z A900 wychodzi bez pudła.
Nie tak dawno minęło 10.000 klatek (wyzerowało się tak jakby nie można kontunuować numeracji)
Dziś mam 12461.
jagi - może spróbuj z plikiem RAW
Miałem chwilę a77 i raczej nie było problemu z poprawnym odczytem.
Detected Camera model : SLT-A77V
Shutter actuations made up to file _DSC2660.JPG: 4837
| | | | Sony_Tag9050_0x0032 = 229
| | | | Sony_Tag9050_0x0033 = 18
| | | | Sony_Tag9050_0x0034 = 0
(65536 * 0) + (256 * 18) + 229 = 4837
Pamietajcie, że plik JPG musi być prosto z puszki, a nie wywołany z RAW.