Podziel się wrażeniami!
właśnie niedawno wróciłem z prezentacji nowych alf w moim mieście i po krótkich testach a700 kontra a550 wygrała alfa 550 między innymi za fotki przy wysokim iso no i sugerowana cena jest do przyjęcia jak za aparat tej klasy.
A już myślałem, że "kiepski" dotyczy jakości obrazu...
Okazało się, że to problem poliwęglanowy
Widziałem wczoraj w Fotojoker DSLR A550 z obiektywem 18-55mm za niecałe 3200zł.
yamada napisał(a):
Mam nadzieję że po regulacji w serwisie będzie ok.
kris napisał(a):
czemu miałoby być inaczej
szybkiej naprawy i radości z focenia życzę,
pozdrawiam,
kris
a zrob test bateryjkowy. z tego co pokazales to wyglada ze nie przeprowadziles tego testu tak jak nalezy. bateryjki sa znacznie lepsze na domowe warunki
a zrob test bateryjkowy. z tego co pokazales to wyglada ze nie przeprowadziles tego testu tak jak nalezy. bateryjki sa znacznie lepsze na domowe warunki
otóż to :smileythumbsup:cóż ja myślę że test zrobiłem dobrze ale proszę oto test na bateryjkach
Problemów z nową alfą sony ciąg dalszy.
Mimo problemów z obiektywem jako ze ładna mgła w połączeniu ze słonkiem dziś u mnie była poszedłem pofocić. Zadowolony z udanych ujęć chciałem je sobie nieco obrobić a tu kolejna niespodzianka. Fotki zapisywałem w ARW i teraz mogę się nimi nacieszyć tyle co podczas oglądania w przeglądarce PBM dołączonej do aparatu bo chcąc taki raw wywołać w Image Data Converter SR Ver. 3 można dostać ataku nerwicy. Sami sobie zobaczcie co się dzieje z plikami w momencie otwarcia ich w Image Data Converter SR Ver. 3
W PBM jest super i na tym koniec. Uciech z fotografowania mam faktycznie nadmiar!
wybacz ale tego problemu nie rozumiem
jest soft do PRZEGLĄDANIA zdjęć i jest soft do WYWOŁYWANIA RAWów
pomyśl sobie, że niektóre firmy życzą sobie dodatkową opłatę za taki dedykowany program do wywoływania Rawów.
RAW to nie jest JPEG, który jest już gotowym zdjęciem. Cały patent z RAWami polega na tym, że możesz mieć duży wpływa na zdjęcie już po jego wykonaniu (Balans bieli, korekcja ekspozycji, ustalenie sobie kolorystki: standard, vivid itp )
ja osobiście jak przechodziłem z jpegów na RAWy też miałem problem z połapaniem sie o co biega - ale dziś nie wyobrażam sobie wykonywać zdjęcia wyłącznie w JPEGach. Nawet ilość zdjęć jaką ja wykonuję (40-90 tysięcy rocznie) nie stanowi problemu
a co do "zmian" na zdjęciu w IDC zrób prinst screena kolejno pootwieranych zakładek po prawej. No i zawsze można robić JPEG lub RAW + JPEG jeśli RAWy są bolączką dla Ciebie
Witam
Ja z prośba o radę...
Jestem o krok od wymiany A100 na A500. "Stary" sprzęt oddaję "w rozliczeniu". I teraz pytanie: czy wymienić tylko body czy też obiektyw 18-70 na 18-55 ? Różnica w cenie samego body a kompletu z obiektywem jakieś 200 zł...
Czytałam że 18-55 jest lepszy ale z kolei w okolicy "gwiazdki" mam plan nabycia obiektywu CZ 16-80....
Ech chyba namotalam trochę
Proszę o radę duzo mądrzejszych odemnie - co byście zrobili na moim miejscu ?
Piszesz do mnie jak do małego dziecka które pierwszy raz wzięło lustrzankę. Miałem A300 zrobiłem kilkanaście tysięcy zdjęć w rawach, i nie było takich problemów z oprogramowaniem.
Do a550 jest dołączone nowe oprogramowanie. O czym osoba na twoim miejscu powinna wiedzieć. Problem jest taki jak widać, oprogramowanie ściąga fotki na dysk z karty, otwiera w przeglądarce która nazywa się PBM, w niej można tylko oglądać, by wywołać RAW-a otwiera się zdjęcie w Image Data Converter SR Ver. 3, to też jest program dołączony do A550 i tu następuje problem widać co dzieje się z fotką zaraz po jej otwarciu. Na dzień dzisiejszy tylko tym softem Sony da się ARW z A550 wywołać. Może zamiast radzić focenie w jpg koledzy admini pomyślą co zrobić by taki błąd oprogramowania jak najszybciej naprawić. Gdzie zgłosić taki problem. I nie zakładajcie z góry że każdy kto zgłasza jakiś problem to od razu jest "ciemniak" i nie wie co to jest wywoływanie raw-a.
Co do print skrinów z zakładkami to po co je robić jeśli nic tam nie zmieniałem ustawienia pozostawiam z aparatu i jedyne co potrzebuję to zapisanie pliku w TIF-ie by go ewentualnie dalej obrabiać. Tylko jak mam zapisać tifa jeśli program w dziwny sposób otwiera RAW-a.
Dodam że starsza wersja Image Data Converter nie otwiera Raw z A550.