anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony Alfa 550

edera-----
Nowicjusz

Sony Alfa 550

właśnie niedawno wróciłem z prezentacji nowych alf w moim mieście i po krótkich testach a700 kontra a550 wygrała alfa 550 między innymi za fotki przy wysokim iso no i sugerowana cena jest do przyjęcia jak za aparat tej klasy.

63 ODPOW. 63
profile.country.GB.title
Krzysztof-----
Nowicjusz

A już myślałem, że "kiepski" dotyczy jakości obrazu... 8-)
Okazało się, że to problem poliwęglanowy :rolling_eyes:

profile.country.PL.title
krzys1977
Poszukiwacz

Widziałem wczoraj w Fotojoker DSLR A550 z obiektywem 18-55mm za niecałe 3200zł. ;)

A 700 & VG-C70AM | SONY 100/2.8 macro | TAMRON 17-50/2.8 | SIGMA 70-200/2.8 EX APO DG II HSM | SONY HVL-F58AM | SONY HVL-F42AM | Velbon Sherpa 600
yamada
Początkujący

yamada napisał(a):

Mam nadzieję że po regulacji w serwisie będzie ok.

kris napisał(a):

czemu miałoby być inaczej ;)
szybkiej naprawy i radości z focenia życzę,

pozdrawiam,
kris

Po regulacji w serwisie :( ostrość ustawiana na zakreślonej wartości długopisem.
nici z zadowolenia i radości z focenia.

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

a zrob test bateryjkowy. z tego co pokazales to wyglada ze nie przeprowadziles tego testu tak jak nalezy. bateryjki sa znacznie lepsze na domowe warunki

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

a zrob test bateryjkowy. z tego co pokazales to wyglada ze nie przeprowadziles tego testu tak jak nalezy. bateryjki sa znacznie lepsze na domowe warunki

otóż to :smileythumbsup:

Początkujący

cóż ja myślę że test zrobiłem dobrze ale proszę oto test na bateryjkach

yamada
Początkujący

Problemów z nową alfą sony ciąg dalszy.

Mimo problemów z obiektywem jako ze ładna mgła w połączeniu ze słonkiem dziś u mnie była poszedłem pofocić. Zadowolony z udanych ujęć chciałem je sobie nieco obrobić a tu kolejna niespodzianka. Fotki zapisywałem w ARW i teraz mogę się nimi nacieszyć tyle co podczas oglądania w przeglądarce PBM dołączonej do aparatu bo chcąc taki raw wywołać w Image Data Converter SR Ver. 3 można dostać ataku nerwicy. Sami sobie zobaczcie co się dzieje z plikami w momencie otwarcia ich w Image Data Converter SR Ver. 3

W PBM jest super i na tym koniec. Uciech z fotografowania mam faktycznie nadmiar!

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

wybacz ale tego problemu nie rozumiem :?
jest soft do PRZEGLĄDANIA zdjęć i jest soft do WYWOŁYWANIA RAWów ;)
pomyśl sobie, że niektóre firmy życzą sobie dodatkową opłatę za taki dedykowany program do wywoływania Rawów.

RAW to nie jest JPEG, który jest już gotowym zdjęciem. Cały patent z RAWami polega na tym, że możesz mieć duży wpływa na zdjęcie już po jego wykonaniu (Balans bieli, korekcja ekspozycji, ustalenie sobie kolorystki: standard, vivid itp )

ja osobiście jak przechodziłem z jpegów na RAWy też miałem problem z połapaniem sie o co biega - ale dziś nie wyobrażam sobie wykonywać zdjęcia wyłącznie w JPEGach. Nawet ilość zdjęć jaką ja wykonuję (40-90 tysięcy rocznie) nie stanowi problemu ;)

a co do "zmian" na zdjęciu w IDC zrób prinst screena kolejno pootwieranych zakładek po prawej. No i zawsze można robić JPEG lub RAW + JPEG jeśli RAWy są bolączką dla Ciebie ;)

fotoamator-ka
Początkujący

Witam
Ja z prośba o radę...
Jestem o krok od wymiany A100 na A500. "Stary" sprzęt oddaję "w rozliczeniu". I teraz pytanie: czy wymienić tylko body czy też obiektyw 18-70 na 18-55 ? Różnica w cenie samego body a kompletu z obiektywem jakieś 200 zł...
Czytałam że 18-55 jest lepszy ale z kolei w okolicy "gwiazdki" mam plan nabycia obiektywu CZ 16-80....
Ech chyba namotalam trochę :)
Proszę o radę duzo mądrzejszych odemnie :D - co byście zrobili na moim miejscu ?

yamada
Początkujący

Piszesz do mnie jak do małego dziecka które pierwszy raz wzięło lustrzankę. Miałem A300 zrobiłem kilkanaście tysięcy zdjęć w rawach, i nie było takich problemów z oprogramowaniem.

Do a550 jest dołączone nowe oprogramowanie. O czym osoba na twoim miejscu powinna wiedzieć. Problem jest taki jak widać, oprogramowanie ściąga fotki na dysk z karty, otwiera w przeglądarce która nazywa się PBM, w niej można tylko oglądać, by wywołać RAW-a otwiera się zdjęcie w Image Data Converter SR Ver. 3, to też jest program dołączony do A550 i tu następuje problem widać co dzieje się z fotką zaraz po jej otwarciu. Na dzień dzisiejszy tylko tym softem Sony da się ARW z A550 wywołać. Może zamiast radzić focenie w jpg koledzy admini pomyślą co zrobić by taki błąd oprogramowania jak najszybciej naprawić. Gdzie zgłosić taki problem. I nie zakładajcie z góry że każdy kto zgłasza jakiś problem to od razu jest "ciemniak" i nie wie co to jest wywoływanie raw-a.

Co do print skrinów z zakładkami to po co je robić jeśli nic tam nie zmieniałem ustawienia pozostawiam z aparatu i jedyne co potrzebuję to zapisanie pliku w TIF-ie by go ewentualnie dalej obrabiać. Tylko jak mam zapisać tifa jeśli program w dziwny sposób otwiera RAW-a.

Dodam że starsza wersja Image Data Converter nie otwiera Raw z A550.