Podziel się wrażeniami!
Witam !
Od pewnego czasu zaobserwowałem problem z obiektywem jak w temacie podpinanym do A300.
Otóż po odpięciu obiektywu i założeniu innego - obojętnie - 18-70 , MAF 28-80 , 55-200 jest
wszystko OK.Natomiast gdy ponownie zakładam 18-55 aparat nie widzi obiektywu.Dopiero takie operacje jak wyjęcie aku (kilka razy) przetarcie styków na obiektywie , ponowne odpięcie i zapięcie i wszystko wraca do normy.Zaczyna to być upierdliwe,wiem że winny jest obiektyw,na innych obiektywach nie ma problemu.
Witam !
Od pewnego czasu zaobserwowałem problem z obiektywem jak w temacie podpinanym do A300.
Otóż po odpięciu obiektywu i założeniu innego - obojętnie - 18-70 , MAF 28-80 , 55-200 jest
wszystko OK.Natomiast gdy ponownie zakładam 18-55 aparat nie widzi obiektywu.Dopiero takie operacje jak wyjęcie aku (kilka razy) przetarcie styków na obiektywie , ponowne odpięcie i zapięcie i wszystko wraca do normy.Zaczyna to być ,wiem że winny jest obiektyw,na innych obiektywach nie ma problemu.
Miałem tak przy flincie, nie zawsze dobrze się komunikowała - tak jak Piotrek pisał przetarcie styków alkoholem pomogło
Miałem tak przy flincie, nie zawsze dobrze się komunikowała - tak jak Piotrek pisał przetarcie styków alkoholem pomogło
a masz możliwość przetestowania innej kombinacji aparat - obiektyw? najlepiej inny aparat i inny obiektyw by sprawdzić na krzyż co jest winowajcą.
a masz możliwość przetestowania innej kombinacji aparat - obiektyw? najlepiej inny aparat i inny obiektyw by sprawdzić na krzyż co jest winowajcą.
Tutaj też mam wielki dylemat czy a33 czy dobre szkło do a300 , ale to tak na marginesie.
jeśli korpus Cię nie ogranicza, to inwestuj w szkła! To one są zdecydowanie ważniejsze!kris napisał(a):
Tutaj też mam wielki dylemat czy a33 czy dobre szkło do a300 , ale to tak na marginesie.
zapraszam na dzisiejsze spotkanie "u pana Michała"
Porozmawiamy, po przymierzamy, powymieniamy się doświadczeniami i wiedzą
więcej info viewtopic.php?f=198&t=2148&start=380
SZFENDAK napisał(a):
zapraszam na dzisiejsze spotkanie "u pana Michała"
Porozmawiamy, po przymierzamy, powymieniamy się doświadczeniami i wiedzą
więcej info viewtopic.php?f=198&t=2148&start=380" target="_blank