Podziel się wrażeniami!
Witam! Mam proste pytanie... czy update softwaru może zmienić takie parametry jak ilość klatek na sekundę i rozdzielczość filmów ? Bo jeśli tak to warto walczyć... Alfa jednak ma troszkę mało tych FPS, ale przy FULL HD, nie wymagam zbyt wiele... natomiast brakuje mi trybu 720p 30FPS, który konkurencja w lustrzankach ma... Myślę, że szybkość odczytu z matrycy i procesora obrazu powinna być wystarczająca... Ale nie wiem, jestem laikiem, dlatego pytam się Was. Czy da się zwiększyć software'owo liczbę FPS, a co za tym idzie warto walczyć o update, dla Alfy?
Witaj,
Pomijając wszelkie kwestie techniczne - w jaki sposób planujesz walczyć o update?
W takim sam, jak walczy się o update do innych urządzeń Np. walczyłem o nowy soft do Sony Ericssona U10, poprawiający wiele błędów, i taki soft się ukazał
A można wiedzieć - po co Ci większa ilość fps w aparacie? Do zwykłego filmowania jest ona standardowo OK (dla ludzkiego oka) a jeśli chcesz więcej - to może potrzebujesz jakichś efektów typu spowolnienie ruchu czy jak? To lepiej chyba spec kamerę video kupić...
A co do trybu HD ready (720p) - to też mi bardzo go brakuje... jakość filmu prawie niezauważalnie gorsza, ale ilość zaoszczędzonego miejsca OGROMNA. Chociaż przy pewnym przegrzewaniu się aparatu - długich ujęć i tak lepiej chyba nie robić? Ja jestem zadowolony z jakości filmów... tylko zewnętrzny mikrofon by się przydał... i to taki "opierzony", by wiatru nie było słychać
Wracając do tematu - jeśli będziesz walczył o modyfikację softu do 720 - chętnie się przyłączę!
A55/A33 nagrywają w 1080p, a potem przekodowują do 1080i, dlatego że standard AVCHD nie ma 1080p. Taki film można bez strat i żadnych interpolacji skonwertować do 1080p w aplikacjach do obróbki materiału filmowego.
30FPS brakuje mi z tego względu, że jest to zwyczajnie płynniejszy obraz, i pozwala zachować troszkę większą dynamikę ujęć... Pominę fakt, że konkurencja ma nawet tryb 60FPS, który nadaje się do sportu... tego w A55 troszkę brakuje
Za to jest w kamerach :smileymrgreen:MikiPL napisał(a):
tego w A55 troszkę brakuje
MikiPL napisał(a):
30FPS brakuje mi z tego względu, że jest to zwyczajnie płynniejszy obraz, i pozwala zachować troszkę większą dynamikę ujęć... Pominę fakt, że konkurencja ma nawet tryb 60FPS, który nadaje się do sportu... tego w A55 troszkę brakuje
O rany... byłem przekonany, że to 25FPS...
Wiesz, powiem Ci szczerze, że dźwięk stereo bardzo fajna sprawa, ale jakość wbudowanego mikrofonu pozostawia wiele do życzenia... Wiele raz i tak korzystałem z zewnętrznego mikrofonu, a na koncercie szkolnym nagrywałem dźwięk bezpośrednio z miksera na laptop i dorzucałem w Vegasie. Wiem, że lustrzanka to nie kamera, ale wiadomo też, że lustrzanka pozwala na troszkę inną jakość ujęć niż ze zwykłej kamerki, nawet i HD. Zresztą kamera z wymienną optyką to duży koszt...
Znajomy ma lustrzankę też z dwoma piątkami, i zerem, którą produkuję konkurencja i nagrywa bardzo fajne filmiki, ale to 60FPS pozwala mu na dynamikę o której tutaj można pomarzyć... A powiem szczerze, że często żadne zdjęcia nie oddadzą sytuacji tak jak klip w HD.
Póki co jestem zadowolony ze swojej Alfy, zwłaszcza, że ma genialny AF, czego próżno szukać u producentów...
MikiPL napisał(a):
Witam! Mam proste pytanie... czy update softwaru może zmienić takie parametry jak ilość klatek na sekundę i rozdzielczość filmów ? Bo jeśli tak to warto walczyć...?