Podziel się wrażeniami!
Witam.
Pewnie pytanie będzie też się tyczyć innych aparatów, ale czy w A700 macie może jakieś sprawdzone ustawienia strefy twórczej np. vivid +1 kontrast +1 ostrość itp. Na jakich ustawieniach najwięcej fotek robicie? Do tej pory bawiłem się w RAWACH, więc strefa nic nie wnosiła, ale coś leniwy się zrobiłem i wolałbym bez zbędnej obróbki robić w JPG. A ewentualnie perełki doprawić w RAWie.
Wyostrzanie, to po prostu lokalne zwiększenie kontrastu (w uproszczeniu), więc - szczególnie jak oglądasz na słabym monitorze LCD, np laptop - widać wokół wyostrzanych szczegółów taką otoczkę - to jest po prostu przekontrastowanie krawędzi, nie szum.
Kufa, racja! Porównałem obraz na laptopie i na crt Iyamy i zupełnie inaczej to wygląda!
Dzięki Tadziu!
Do usług
Nie lubię obrabiać fotek na lapku...
Normalnie używam iiyamy crt 19" i normalne zdjęcia "laptopowcy", często określają jako przeostrzone. Tymczasem u mnie jest OK, a do wydruku muszę wyostrzyć jeszcze bardziej.
Nie wiem, jak to wygląda na dobrym monitorze LCD dedykowanym do zdjęć, ale myślę, że sporo lepiej niż na zwykłym laptopie.
witam, jakie ustawienia stosujecie w combo?
kontrast
nasycenie
ostrość
jasność
zone
Combo jest ponąć jedno, empirycznie sprawdzone - wystarczyło przeczytać ten wątek:
viewtopic.php?p=186439#p186439