Podziel się wrażeniami!
Witam.
Pewnie pytanie będzie też się tyczyć innych aparatów, ale czy w A700 macie może jakieś sprawdzone ustawienia strefy twórczej np. vivid +1 kontrast +1 ostrość itp. Na jakich ustawieniach najwięcej fotek robicie? Do tej pory bawiłem się w RAWACH, więc strefa nic nie wnosiła, ale coś leniwy się zrobiłem i wolałbym bez zbędnej obróbki robić w JPG. A ewentualnie perełki doprawić w RAWie.
Misiek025 napisał(a):
Pewnie pytanie będzie też się tyczyć innych aparatów, ale czy w A700 macie może jakieś sprawdzone ustawienia strefy twórczej np. vivid +1 kontrast +1 ostrość itp. Na jakich ustawieniach najwięcej fotek robicie?
Optymalne ustawienia dla A700, tzw. COMBO
nasycenie +1
ostrość +3 (+2)
jasność-2
Zone Matching -1
przy redukcji wysokich ISO na Wysoka
DRO+
Edit:
Oczywiście Firmware w A700 musi być w wersji v.4
A są takie "combo" dla innych modeli lustrzanek? Jeśli tak, to podajcie, może innym się przyda.
Lars napisał(a):
A są takie "combo" dla innych modeli lustrzanek? Jeśli tak, to podajcie, może innym się przyda.
Nie wszystkie dysponują parametrem "jasność".
Czyli
Lajam napisał(a):
jasność-2
Misiek025 napisał(a):
A dałbyś radę mi wytłumaczyć dlaczego zmniejszamy ten parametr?
Hej.
A mógłbyś mi pomóc z jednym problemem w użytkowaniu A700.
Zdarza mi się zdjęcia prześwietlać tzn na aparacie wydają mi się za ciemne i kolejne zdjęcia koryguje na + ekspozycją lub błyskiem. Już na samym kompie okazuje się to pierwsze jest ok a kolejne prześwietlone. Na aparacie mam ustawione maksymalne podświetlenie LCD
Używaj histogramu do oceny zdjęć.
Poza tym możliwe, że Twój monitor jest źle ustawiony.