anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ziarno

profile.country.pl_PL.title
ggreggorio
Początkujący

Ziarno

Mam taki problem a mianowicie często na zdięciach wychodzi mi ziarno mimo że mam ISO ustawione na 100 lub 200 możecie mi powiedzieć od czego jeszcze zależy to iż na zdięciach pojawia się ziarno bo psuje mi to mnustw zdięć :(

25 ODPOW. 25
ggreggorio
Początkujący

Jakie są jeszcze powody powstawania ziarna prócz zbyt wysokiego ISO?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

może nim być DRO

ggreggorio
Początkujący

kris napisał(a):

może nim być DRO

Troszkę nie wtajemniczony jestem możesz mi to jaśniej napisać :?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

DRO to taka funkcja Twojego aparatu (Dynamic-Range-Optymizer). Aparat z włączonym DRO tłumi kontrast - w celu ujednolicenia jasnych i ciemnych partii kadru
str 89 w instrukcji :-)

ggreggorio
Początkujący

Dzięki już sprawdzam:) bo mam z tym niemały problem tak jak i z ostrością bo ostatnimi czasy robiłem grupce znajomym portrety w plenerze i dużo zdjęć mi powychodziło niestety nieostrych...

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ggreggorio napisał(a):

Dzięki już sprawdzam:) bo mam z tym niemały problem tak jak i z ostrością bo ostatnimi czasy robiłem grupce znajomym portrety w plenerze i dużo zdjęć mi powychodziło niestety nieostrych...

zapewne dlatego, że robiłeś na szerokim polu AF - i aparat sam sobie wybierał, na który z czujników ma ostrzyć ;)

nie piszę tego złośliwie, ale na prawdę warto przeczytać instrukcję - jest tam wiele cennych informacji. Dodatkowo uzupełnić je można oglądając filmiki ze strony www.lustrzankasony.pl

ggreggorio
Początkujący

kris napisał(a):

nie piszę tego złośliwie, ale na prawdę warto przeczytać instrukcję - jest tam wiele cennych informacji. Dodatkowo uzupełnić je można oglądając filmiki ze strony www.lustrzankasony.pl

spoko nie obrażę sie ;) a napisze nawet że kiedyś czytałem tą instrukcje ale widocznie nie zbyt uważnie bo przeczytałem ją w ciągu popołudnia i zbyt wiele informacji to było dla mnie :(

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Alfy mają taką niemiłą właściwość, że ustawiając "AUTO" lub programy tematyczne, automatycznie włącza się szerokie pole AF. I jak się nie patrzy dokładnie, który czujnik błyśnie potwierdzeniem ostrości, to może być lipa.
Najgorsze to to, że nawet jak się ustawi punktowy pomiar AF, to po zmianie programu, wraca do szerokiego. M.in. dlatego nie korzystam z programów tematycznych a tylko z PASM.

------------------------------
fotoamator
ggreggorio
Początkujący

Dzięki za wskazówki ;)

Tadeusz napisał(a):

Alfy mają taką niemiłą właściwość, że ustawiając "P" lub programy tematyczne, automatycznie włącza się szerokie pole AF.

To mi się na pewno przyda bo czasem korzystam z programów tematycznych i nie wiedziałem o tym ;) choć ostatnio próbuję tylko na M i czasem wychodzi mi to z rożnym efektem ale trzeba próbować :)

Creatoor
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Alfy mają taką niemiłą właściwość, że ustawiając "P" ... automatycznie włącza się szerokie pole AF.

Hm, u mnie się nie włącza. Mam nastawione na punktowe i tak jest za każdym razem gdy przełączam pokrętło, wymieniam akumulator, wł/wył aparat.