Podziel się wrażeniami!
Mam taki problem a mianowicie często na zdięciach wychodzi mi ziarno mimo że mam ISO ustawione na 100 lub 200 możecie mi powiedzieć od czego jeszcze zależy to iż na zdięciach pojawia się ziarno bo psuje mi to mnustw zdięć
Jakie są jeszcze powody powstawania ziarna prócz zbyt wysokiego ISO?
może nim być DRO
kris napisał(a):
może nim być DRO
DRO to taka funkcja Twojego aparatu (Dynamic-Range-Optymizer). Aparat z włączonym DRO tłumi kontrast - w celu ujednolicenia jasnych i ciemnych partii kadru
str 89 w instrukcji
Dzięki już sprawdzam:) bo mam z tym niemały problem tak jak i z ostrością bo ostatnimi czasy robiłem grupce znajomym portrety w plenerze i dużo zdjęć mi powychodziło niestety nieostrych...
ggreggorio napisał(a):
Dzięki już sprawdzam:) bo mam z tym niemały problem tak jak i z ostrością bo ostatnimi czasy robiłem grupce znajomym portrety w plenerze i dużo zdjęć mi powychodziło niestety nieostrych...
kris napisał(a):
nie piszę tego złośliwie, ale na prawdę warto przeczytać instrukcję - jest tam wiele cennych informacji. Dodatkowo uzupełnić je można oglądając filmiki ze strony www.lustrzankasony.pl
Alfy mają taką niemiłą właściwość, że ustawiając "AUTO" lub programy tematyczne, automatycznie włącza się szerokie pole AF. I jak się nie patrzy dokładnie, który czujnik błyśnie potwierdzeniem ostrości, to może być lipa.
Najgorsze to to, że nawet jak się ustawi punktowy pomiar AF, to po zmianie programu, wraca do szerokiego. M.in. dlatego nie korzystam z programów tematycznych a tylko z PASM.
Dzięki za wskazówki
Tadeusz napisał(a):
Alfy mają taką niemiłą właściwość, że ustawiając "P" lub programy tematyczne, automatycznie włącza się szerokie pole AF.
Tadeusz napisał(a):
Alfy mają taką niemiłą właściwość, że ustawiając "P" ... automatycznie włącza się szerokie pole AF.