anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem Sony vaio

BartoszS-----
Początkujący

Problem Sony vaio

Witam!
Mam problem! Próbowałem podłączyć laptopa do tv przez kabel HDMI. Za którymś razem z pulpitu zniknęły ikony, kursor... została tylko tapeta. Zresetowałem kompa, włącza się i dalej to samo. Odłączyłem od prądu, wyciągnąłem baterie na jakies 20 minut, włączyłem i dalej to samo. Zaznaczam że jak włączyłem tryb awaryjny to działa (właśnie pisze z tego trybu) Prosze o pomoc i z góry dziękuje.

12 ODPOW. 12
jsobolew
Początkujący

Czy problem ten cały czas występuje, czy wtedy tylko gdy notebook jest podpięty pod TV?

BartoszS-----
Początkujący

Cały czas... :(

jsobolew
Początkujący

Najlepiej, gdybyś skopiował dane na zewnętrzny nośnik i zrobił recovery systemu. Jeśli po tym zabiegu problem nadal będzie występował, to znaczy że wina leży po stronie sprzętu (jakaś awaria, może gniazda HDMI?).

A powiedz, czy jak podłączasz TV przez HDMI, to nie pojawia się na którymś z ekranów pasek zadań i kursor? Bo możliwe że coś się naknociło w ustawieniach grafiki (klonowanie ekranów itd.). Jeśli przy normalnym starcie systemu nie da rady tego zrobić, to patrz pierwszy akapit.

BartoszS-----
Początkujący

Zostawiłem go na całą noc z wyciągniętą baterią, włączam go teraz i dalej to samo. Ale tak jak napisałeś w drugim akapicie pomyślałem że może się coś poknociło w tych ustawieniach. Na Tv nic nie wyświetla i właśnie nie wiem czemu nie mogę się połączyć.
Ale wracając do lapa to zacząłem wybierać po kolei tryby Fn+F7 i enter. W pewnym momencie ekran się zrobił czarny - tak jakbym przełączył na 'rzutnik'. Wtedy go zrestartowałem, włączał się jakieś 5 minut z czarnym ekranem, wtedy nacisnąłem znowu Fn=F7 i normalnie się włączył ekran.
Dziękuje za pomoc tak czy siak bo nie chciało mi się robić recovery. Jak można sprawdzić czy wyjście HDMI działa poprawnie?

profile.country.pl_PL.title
Remcia
Początkujący

Mam problem z oprogramowaniem mojego Vaio. Po każdym włączaniu systemu, przy wciskaniu ikony głośnika, przy drukowaniu, przy próbie otworzenia obrazka za pomocą Paint, przy próbie włączenia Bluetooth i przy wielu innych czynnościach wyskakują mi następujące komunikaty ( w załączniku).
Jak się tego dziadostwa pozbyć i co te komunikaty w ogóle znaczą?
Pomocy:/

profile.country.en_GB.title
majstersztyk
Początkujący

Na początek proponuje przetestować pamięć Ram. Najlepiej użyć do tej czynności MEMTest, pobrać z neta, wypalić płytkę lub wrzucić na pustego pendrive'a i podczas włączania komputera bootować z ww.

Remcia
Początkujący

A jakoś po ludzku dałoby się napisać? Umiem wszystko do momentu "bootowania", niestety dla mnie komputer to czysta magia, a nie mam na miejscu nikogo kto by się na tym znał, a zanosić do serwisu z czymś takim, szczególnie w Krakowie, raczej nie kiedy jest się spłukanym. Więc czego mam szukać, spodziewać się podczas tego testu?

profile.country.en_GB.title
majstersztyk
Początkujący

Wszystko zależy od biosu, pewnie masz H20, więc jak już pliki memtestu wrzucisz na pendrive'a to podłącz go do komputera wyłącz go, potem podczas włączania wciśnij klawisz F11 lub F10(nie pamiętam dokładnie). Jeżeli na płytkę to z automatu powinien zacząć bootowanie z cd. Jeżeli nie, to wystarczy ustawić w biosie kolejność.

Remcia
Początkujący

Tak też i zrobiłam. Efekt sprawdzenia RAM w załączniku. Ogólnie program działał przez 1,5 godz i przez ten czas nic się nie zmieniło. Wydaje mi się, że nie ma z pamięcią problemu.
Jaki następny krok?