Podziel się wrażeniami!
Sprzęt: VAIO VGN-NW21SF
Wersja BIOS-u: R1120Y4
Podłączam kabel zasilania, jest powiedzmy 17%, podładuje się do około 24% i na tym stoi mimo że wyświetla się status w tray (podłączony, ładuje). Odłączam i podłączam ponownie kabel zasilania to znowu pociągnie te kilka procent i znowu stoi w miejscu.
Co jest grane? Dioda ładowania na laptopie cały czas świeci gdy kabel jest podłączony ale nie gaśnie bo niby cały czas ładuje choć tak naprawdę procent wyświetlany w pasku tray stoi w miejscu. Gdzie ewentualnie można pobrać aktualizacje BIOS-u?
A nie masz czasem w zaawansowanych ustawieniach zarządzania energią ustawionego poziomu 24% do którego ma się ładować bateria?
@sadam możesz przybliżyć gdzie taką funkcję znalazłeś? Bo szukam i nic z tego... Moja siostra ma podobnie z laptopem innej marki.
uruchamiasz Vaio Control Center
lewa listwa - zarządzanie zasilaniem
wybieramy Akumulator
pojawia Ci się jaką według wskazań monitorowanych przez program Twój akumulator ma wydajność ładowania.
Jeśli masz dobry to jest najlepiej inne wskazania określają stopień zużycia baterii.
U dołu masz dwie zakładki jeśli masz fistaszek w: Włącz Funkcję ochrony akumulatora - to masz włączone ograniczenie w ładowaniu akumulatora, mój program ma ograniczenie 50% i 80%.
Jeśli tej zakładki nie miałeś włączonej (a podejrzewam, że właśnie tak jest) to akumulator powili czeka na zmianę na lepszy wydajniejszy egzemplarz
a u mnie w ogóle nie ma wyboru "Zarządzanie zasialaniem", jest tylko "System information". Po za tym u mnie nie ładuje się do określonego stałego procentu tylko jak podłączam kabel to podładuje klika procent i stoi, odłączę kabel i jeszcze raz podłącze to dalej podładuje kilka procent i stoi.
Wymieniłbym baterię ale nie jestem pewien czy to tak czasem nie ma związku błędem BIOS-u, ale nie zauważyłem żeby wydali poprawioną wersję BIOS-a.
Odnoszę wrażenie, że gdyby był to błąd BIOSu to występowałby już dużo wcześniej.
Masz jeszcze gwarancję? Bo może padł jakiś układ odpowiedzialny za ładowanie, proponowałbym kontakt z infolinią Vaio i ewentualnie serwis.