Podziel się wrażeniami!
Witam, mam problem z moim Vaio VGN-NW11Z. Otóż dysk twardy w moim laptopie popsuł się i kupiłem nowy, który do niego włożyłem.
Niestety podczas przywracania systemu Vista 32bit z płyt wyskakiwał komunikat, że nie można znaleźć partycji Recovery i nie mogłem nic zrobić. Partycji Recovery nie ma, bo była na starym uszkodzonym dysku.
Nie mając pomyslu jak rozwiązać ten problem założyłem system Vista 32bit z oryginalnej płyty, którą kupiłem do drugiego laptopa żony i wpisałem serial number z naklejki Microsoftu na moim laptopie. Sciągnąłem sterowniki ze strony Vaio i je zainstalowałem. Wszystko było ok lecz
niestety po paru dniach zaczął wyskakiwać komunikat- Kompilacja 6002 Ta kopia systemu Windows nie jest oryginalna i tło pulpitu zmieniło mi się na czarny kolor i w prawym dolnym rogu widnieje ów napis.
Co mam zrobić, żeby nie okazało się że za chwilę mój laptop przestanie działać?
Tak też się zastanawiam i dochodzę do wniosku, że absurdem jest robienie recovery discs skoro nie działają one po wymianie dysku twardego...
Z góry dzięki za pomoc.
Zauważyłem, że założyłem ten wątek w nie odpowiednim miejscu. Mój laptop ma 15 cali, a nie 8-14. Proszę o przeniesienie go we właściwe miejsce. Dziękuję.
Witam w takim przypadku tylko płyty recovery tego samego modelu komp będą odpowiednie,ja miałem problem z nagraniem takich płyt komp na gwarancji reklamowałem to w servisie i otrzymałem płyty recovery okazało się że był błąd partycji recowery na twardym dysku, nagrałem płyty recovery ponownie bez problemu,w servisie powiedzieli to co napisałem na początku.
No ale ja wgrywałem wszystko od początku właśnie z oryginalnych płyt recovery na nośniku DVD. Niestety nie dało się tego zrobić, bo laptop zauważył, że nie ma partycji recovery na dysku twardy. Partycji nie ma, bo dysk jest nowy, a ten na którym była jest uszkodzony...
A czy podzielenie nowego dysku na kompie zewnętrznym tak aby otrzymać partycje, której przypisze sie atrybuty partycji fabrycznej?
Wymieniłem dysk na nowy ssd po wgraniu płyt recovery utworzyła się partycja recovery jak na org dysku,trzeba przy rozruchu komp wcisnąć f10 wyświetla się recovery center i wybrać restore compl system .
Ok, spróbuje. Dzięki.
Mam podobny problem
vaio pcg-61111m vpccw1s1e
padl dysk a nie mam recovery podczas instalacji czystego systemu wola o stery cd/dvd, problem dosc znany i opisywany niejednokrotnie w necie jednak nie moge za .... tego obejsc. Czy moglby ktos cosik podpowiedziec bo nie moge ruszyc z miejsca. Ewentualnie bylby ktos tak uprzejmy i moze podzielil sie recovery?? Dzieki pozdrawiam.