Podziel się wrażeniami!
Czy posiada ktoś sony vaio VPCEA3L1E/W. Chcę go kupić i nie wiem, czy warto. Posiada on procesor i3 i nie ma blu-ray. Ma służyć głównie do codziennego użytku, trochę gier. Może lepiej jakiś model z i5. Poradźcie da sobie on radę?
Zależy jak na to patrzeć. Ten i3 i tak jest lepszy od każdego Core2Duo. Jeśli chodzi zaś o kartę graficzną to w modelach EB (15 cali) jest bardziej wydajna do gier. Przewagą EA jest na pewno to że są względnie sporo mniejsze od 15-stek, trochę dłużej pracują na baterii, do tego są ładniej wykończone, a powierzchnia jest mniej podatna na rysy i palcowanie niż w EB. Za to EB można dostać z i5 do tego bardziej wydajną kartą graficzną w podobnej kwocie.
karola1041 napisał(a):
Czy posiada ktoś sony vaio VPCEA3L1E/W. Chcę go kupić i nie wiem, czy warto. Posiada on procesor i3 i nie ma blu-ray. Ma służyć głównie do codziennego użytku, trochę gier. Może lepiej jakiś model z i5. Poradźcie da sobie on radę?
Laptop raczej będzie używany po całym domu i poza nim. Najwięcej czasu spędzam korzystając z internetu i oglądania filmów. A co do gier to Sims 3 Fifa 10, 11 Call od Duty. Laptop jest dobrze wykonany i to mnie też przyciąga, ponieważ za ostatni dałam 3000 tyś i się złamał przy otwieraniu.
Mniejsze gabaryty jak i waga sprawiają, że nawet przenoszenie go w jednej ręce to nie problem, więc jak najbardziej można go nazwać sprzętem mobilnym z możliwościami typowego notebooka. Najnowsze gry z serii Call of Duty pójdą jedynie w niskich detalach, na lepszą zabawę pozwoli VPCEB4S1E/W (również w kolorze białym, za to 15,5"). Również filmy będzie się na nim wygodniej oglądało. Oczywiście laptopy Sony VAIO cechują się wysoką jakością wykonania, więc problemów z trwałością obudowy nie będzie.
Podsumowując:
EA3 - niska waga, mobilność, nieco niższa wydajność (różnica widoczna tylko w grach)
EB4S - większy ekran, większa wydajność w grach, wygodniejsze oglądanie filmów
Tak więc zastanów się, czy chcesz postawić na większą mobilność czy większy komfort pracy w domu.