anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

VPCEH1M1E-producent oszukuje? brak sterow

tommiberry
Początkujący

VPCEH1M1E-producent oszukuje? brak sterow

Witam

Dzisiaj zakupilem powyzszego lapka ale zastanawia mnie kilka rzeczy:
-dysk twardy zarowno w sklepie (Saturn) jak i na stronie SONY jest opisywany jako 500GB, a faktycznie jest tam 450G. EWIDENTNIE JEST ROZBIEZNOSC. Czy mozna jakos domagac sie wymiany dysku na 500gb?
-nie moge nigdzie znalezc sterownikow do tego komputera-mozecie pomoc?

Ponizej moje uwagi-byc moze komus sie przydadza poniewa na necie nie mozna znalezc nic na temat tego lapka:
-Nowka bateria wg.producenta powinna trzymac 4.5h-faktycznie jest dosc mala i trzyma nie wiec niz 3,5 przy przegladaniu internetu
-Matryca-jest napisane ze to VAIO ale nigdzie nie wiadomo czy jest to LED czy w starej technologii.....
-3 porty usb sa umieszczone jeden obok drugiego na samym brzegu laptopa po prawej stronie-dla praworecznych bardzo niewygodne.
-kontrolki w lapku w kolorze zoltym-jak w starych sprzetach

EDit:
Chyba wiem z czego wynika owe 450GB-te kompy maja nagrane cos w rodzaju drugiej partycji z osobnym systemem sluzacym jedynie do szybkiego korzystania z netu. Byc moze te 50GB jest zarezerwowane na tamten system-chociaz moim zdaniem troche za duzo.

Do wad sprzetu dodam jeszcze luz na przyciskach od touchpada.

12 ODPOW. 12
profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

A słyszałeś o czymś takim jak partycja recovery? Między innymi na nią jest zarezerwowane te 50 GB.

Co do sterowników, sprawdzałeś na stronie supportu Sony Vaio? Wygląda na to, że nie.
sterowniki
Możesz podzielić się informacją, po co ci sterowniki?

profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

Z tymi matrycami to świeta racja

Do dzis nie wiem jaką matrycę ma mój F13Z1 - LED czy CCFL :)
I pewnie dopóki jej nie roztrzaskam to się nie dowiem
W jednym miejscu mówią że CCFL w drugim czytam że LED

tommiberry
Początkujący

A słyszałeś o czymś takim jak partycja recovery? Między innymi na nią jest zarezerwowane te 50 GB.

Co do sterowników, sprawdzałeś na stronie supportu Sony Vaio? Wygląda na to, że nie.
sterowniki
Możesz podzielić się informacją, po co ci sterowniki?

Slyszalem-ale nie wiedzialem ze az tak duzo miejsca potrzeba na czystego windowsa i sterowniki.

Dzieki za link ze sterami-ja nie moglem ich znaleźć-szukalem.

Stery mi potrzebne poniewaz pierwotnie zamierzalem zrobic format i przejsc na win 32 bit, ale po malu odchodze od tego pomyslu i chyba narazie zostane i potestuje 64bity.

DO tego myslalem o formacie poniewaz na kompie generalnie jest syf:
-ponad 10 razy zainstalowany jakis element dotneta -w roznych hjezykach
-ta sama sytuacja z windows live
-do tego od cholera jakis syfnych aplikacji sony vaio

-Do PLUSÓW tego lapka moge dorzucic to iz na klawiaturze strzalki sa nieco przesuniete w dół co jest bardzo wygodne.
-Chropowaty touchpad bardzo fajnie sie obsluguje(ale przewiduje ze po dluzszym uzytkowaniu wypustki sie zetrą i wtedy juz nie bedzie tak fajnie)

Do MINUSÓW dodam:
-aby dostac sie do wentylatora aby go wyczyscic-(co jest bardzo wskazane przy kazdym lapku po okolo 1 roku ) trzeba rozebrac caly spód laptopa co dla przecietnego czlowieka jest niemozliwe i co zapewne grozi utratą gwarancji.

jsobolew
Początkujący

tommiberry napisał(a):

Dzisiaj zakupilem powyzszego lapka ale zastanawia mnie kilka rzeczy:
-dysk twardy zarowno w sklepie (Saturn) jak i na stronie SONY jest opisywany jako 500GB, a faktycznie jest tam 450G. EWIDENTNIE JEST ROZBIEZNOSC. Czy mozna jakos domagac sie wymiany dysku na 500gb?

Producenci dysków twardych podają ich pojemność liczoną dla założenia, że 1KB = 1000B (a w praktyce jest to 1024B) przez co pojemność rzeczywista dysku jest nieco mniejsza. Ponadto jak ktoś wcześniej napisał, na dysku znajduje się ukryta partycja recovery z windowsem i sterownikami.

tommiberry napisał(a):

nie moge nigdzie znalezc sterownikow do tego komputera-mozecie pomoc?

http://www.vaio-link.com

tommiberry napisał(a):

-Nowka bateria wg.producenta powinna trzymac 4.5h-faktycznie jest dosc mala i trzyma nie wiec niz 3,5 przy przegladaniu internetu

Czas pracy na baterii jest mierzony w specyficznych warunkach, innych dla każdego producenta. na http://www.vaioblog.pl był artykuł przedstawiający procedury w Sony. Asus np. uruchamia komputer w samym tylko biosie i liczy na ile bateria wystarczy...

tommiberry napisał(a):

Matryca-jest napisane ze to VAIO ale nigdzie nie wiadomo czy jest to LED czy w starej technologii.....

Matryca ma podświetlenie LEDowe, stąd dłuższy czas pracy na baterii niż seria EB, która miała podświetlenie lampowe. Poza tym, starsza nie znaczy gorsza.

tommiberry napisał(a):

DO tego myslalem o formacie poniewaz na kompie generalnie jest syf:
-ponad 10 razy zainstalowany jakis element dotneta -w roznych hjezykach
-ta sama sytuacja z windows live
-do tego od jakis syfnych aplikacji sony vaio

"Syf" on Windowsa występuje w każdym kompie, pretensje do Microsoftu. Warto zainteresować się aplikacjami od Sonego, bo one naprawdę ułatwiają życie i urozmaicają korzystanie z komputera.

jsobolew
Początkujący

mobor napisał(a):

Z tymi matrycami to świeta racja

Do dzis nie wiem jaką matrycę ma mój F13Z1 - LED czy CCFL :)
I pewnie dopóki jej nie roztrzaskam to się nie dowiem
W jednym miejscu mówią że CCFL w drugim czytam że LED

Każdy model z serii F (oprócz F21 z 3D) ma ekran podświetlany lampą CCFL dla lepszej jakości obrazu. Wersja Z której jesteś posiadaczem ma zastosowane dwie lampy, by obraz był jeszcze lepszy.

profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

Czyli - wniosek z tego - że podświetlenie CCFL jest lepsze w pracach z multimediami ?

jsobolew
Początkujący

Zimne katody dają nam bardziej naturalną barwę światła, co przekłada się na prawdziwsze odwzorowanie kolorów. Wystarczy sprawdzić monitory Eizo do zastosowań profesjonalnych, posiadające podświetlenie CCFL.

tommiberry
Początkujący

Dodaj kolejne minusy:
-klawiatura po miesiacu uzytkowania zaczyna odciskac sie na ekranie
-pojawily sie pierwsze ryski na górnej czesci obudowy (byc moze niska jakosc obudowy)-zobaczymy jak dalej to bedzie wygladac.

jsobolew
Początkujący

tommiberry napisał(a):

Dodaj kolejne minusy:
-klawiatura po miesiacu uzytkowania zaczyna odciskac sie na ekranie
-pojawily sie pierwsze ryski na górnej czesci obudowy (byc moze niska jakosc obudowy)-zobaczymy jak dalej to bedzie wygladac.

- Klawiatura może się odciskać wtedy gdy laptop nosi w torbie razem ze zbyt dużą liczbą innych rzeczy, i to nie tylko w tym modelu
- jaki masz kolor? Poza tym pokaż mi jakiś laptop z plastikową odbudową która się w ogóle nie rysuje