anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

VPCSB - prędnkość interfejsu SATA

Soniak617
Początkujący

VPCSB - prędnkość interfejsu SATA

Wymieniłem sobie dysk w notebooku na SSD, z interfejsem SATA III, który może pracować z prędkością 6 gb/s. Niestety w vario VPCSB1V9E pracuje on z prędkością 3 gb/s, czyli SATA III . Trochę wolno przez to pracuje. :c20
Wyczytałem w dokumentacji Intela dotyczącej tego chipsetu, który obsługuje SATA, że pierwszy kanał powinien pracować z prędkością 6 gb/s.
Czy ktoś słyszał jak zmusić ten interfejs, aby działa w trybie SATA III? Czy jest to możliwe w VPCSB?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

5 ODPOW. 5
jsobolew
Początkujący

A jesteś pewien, że dysk masz podpięty pod pierwszy kanał?

Nie wiem jaki dysk konkretnie kupiłeś, ale wątpię aby oferował transfery wyższe niż ok. 350 MB/s czyli maksymalne prędkości dla SATA II ;)

Soniak617
Początkujący

Podpiąłem w miejsce poprzedniego, oryginalnego dysku ;)
Jak widać z testu można na nim wycisnąć ponad 500 MB/s
http://www.chip.pl/testy/pamieci-masowe/dyski-ssd/ocz-solid-3-sld3-25sat3-120g-120-gb
U mnie tylko ponad 280 MB/s w teście ATTO....

jsobolew
Początkujący

Niezła sztuka :D ja proponuję w takim razie zapytać na vaio link.

Parasite
Początkujący

Ja pytałem, ponieważ jestem przed zakupem nowego dysku twardego. Otrzymałem taką odpowiedź:
Dziękujemy za kontakt z firmą Sony VAIO Link.

W odniesieniu do Pana zapytania potwierdzam, iż w przypadku wymiany dysku twardego nie traci Pan gwarancji na pozostałe komponenty. Natomiast interfejs zastosowany w tym modelu to SATA I.

Także już z tego co pisał Soniak617 to SATA II jest na pewno....

profile.country.pl_PL.title
storm36
Początkujący

Parasite napisał(a):

Ja pytałem, ponieważ jestem przed zakupem nowego dysku twardego. Otrzymałem taką odpowiedź:
Dziękujemy za kontakt z firmą Sony VAIO Link.

W odniesieniu do Pana zapytania potwierdzam, iż w przypadku wymiany dysku twardego nie traci Pan gwarancji na pozostałe komponenty. Natomiast interfejs zastosowany w tym modelu to SATA I.

Także już z tego co pisał Soniak617 to SATA II jest na pewno....

Co za bzury wypisyja na Vaio Link :smileyhappy:
Wedlug intela chipset VPCSB Intel® HM65 obsluguje SATA III (6Gb/s)
http://www.intel.com/content/www/uk/en/ ... -hm65.html
I tak tez jest, aby VPCSB chodzil na SATA III (6Gb/s) trzeba wgrac starszy bios R1031H4, po wgraniu Vaio obsluguje max predkoscia dyski SSD SATA III,
Problem zgloszony na Infolinii technicznej VAIO-Link, byli troche zdziwieni ale obiecali ze pchna problem dalej, moze wyjdzie jakis update biosu.