Podziel się wrażeniami!
Wymieniłem sobie dysk w notebooku na SSD, z interfejsem SATA III, który może pracować z prędkością 6 gb/s. Niestety w vario VPCSB1V9E pracuje on z prędkością 3 gb/s, czyli SATA III . Trochę wolno przez to pracuje.
Wyczytałem w dokumentacji Intela dotyczącej tego chipsetu, który obsługuje SATA, że pierwszy kanał powinien pracować z prędkością 6 gb/s.
Czy ktoś słyszał jak zmusić ten interfejs, aby działa w trybie SATA III? Czy jest to możliwe w VPCSB?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
A jesteś pewien, że dysk masz podpięty pod pierwszy kanał?
Nie wiem jaki dysk konkretnie kupiłeś, ale wątpię aby oferował transfery wyższe niż ok. 350 MB/s czyli maksymalne prędkości dla SATA II
Podpiąłem w miejsce poprzedniego, oryginalnego dysku
Jak widać z testu można na nim wycisnąć ponad 500 MB/s
http://www.chip.pl/testy/pamieci-masowe/dyski-ssd/ocz-solid-3-sld3-25sat3-120g-120-gb
U mnie tylko ponad 280 MB/s w teście ATTO....
Niezła sztuka ja proponuję w takim razie zapytać na vaio link.
Ja pytałem, ponieważ jestem przed zakupem nowego dysku twardego. Otrzymałem taką odpowiedź:
Dziękujemy za kontakt z firmą Sony VAIO Link.
W odniesieniu do Pana zapytania potwierdzam, iż w przypadku wymiany dysku twardego nie traci Pan gwarancji na pozostałe komponenty. Natomiast interfejs zastosowany w tym modelu to SATA I.
Parasite napisał(a):
Ja pytałem, ponieważ jestem przed zakupem nowego dysku twardego. Otrzymałem taką odpowiedź:
Dziękujemy za kontakt z firmą Sony VAIO Link.
W odniesieniu do Pana zapytania potwierdzam, iż w przypadku wymiany dysku twardego nie traci Pan gwarancji na pozostałe komponenty. Natomiast interfejs zastosowany w tym modelu to SATA I.