Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich, do tej pory używałem taniego , ale dobrego (jak dla mnie) polara King C-PL.
teraz poszukuje coś na tym poziomie do uchwytu Cokin P. Co polecacie ? Nie za bardzo mogę znaleźć coś fajnego.
Ponawiam prośbę, czyli polar do COKIN P - tylko proszę nie odsyłać na http://www.optyczne.pl/7.4-Inne_testy-T ... wanie.html" target="_blank .
Wolałbym aby swoimi uwagami podzielili się użytkownicy danego modelu + szary połówka (podobno hitech jest ok)?
Polecam odnośnik i ostatni post mbmarka jeśli chodzi o połówki i modele.
https://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=187&t=7119
Polarów kołowych do systemu Cokin zbyt wielu nie ma, a ich używanie nie jest tak wygodne jak w przypadku filtrów nakręcanych na gwint.
Lajam napisał(a):
Polecam odnośnik i ostatni post mbmarka jeśli chodzi o połówki i modele.
https://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=187&t=7119
Polarów kołowych do systemu Cokin zbyt wielu nie ma, a ich używanie nie jest tak wygodne jak w przypadku filtrów nakręcanych na gwint.
Tak. Cokin jest dobry, ale w przypadku: filtra szarego (czy to całego, czy połówkowego z różnymi stopniami przejścia), czy też gradientów kolorystycznych (np.niebieski na niebo).I to by było na tyle. Polar tylko kołowy. A jak kołowy polar to najlepiej nakręcany na szkło. Nie wiem ile masz szkieł, ale można kupić np. jeden większy oraz redukcję. Chyba, że masz sporo szkieł z dużą różnicą średnicy filtra, wtedy można kombinować z dwoma.
madzi napisał(a):
Hmm, nikt nie miał styczności z takimi filtrami?
madzi napisał(a):
Czytałem na tym forum, że mimo początkowych trudności jednak warto zainwestować w system Cokin , chociażby z tego względu że takiego polara czy połówkę kupię raz i mogę ją stosować do różnych obiektywów, natomiast przy nakręcanych ile obiektywów tyle filtrów Hmm, nikt nie miał styczności z takimi filtrami?
hmm co to jest Cokin i jak działa wiem - obecnie tylko z opisów, ale ten etap mam już za sobą. Pisząc czy nikt nie miał styczności - chodziło mi o używanie kołowego polara w systemie Cokin.
Filtr polaryzacyjny też znam jedynie z opisów niestety nie miałem okazji zobaczyć efektu "żywo" - jeżeli czegoś nie zobaczę to... dlatego chciałem uzyskać pomoc. Sądzę że może lepiej zapytać i kupić coś dobrego niż brać na próbę tanią podróbkę, chociaż Polar podróbka też nie kosztuje mało.
Dlaczego uparłem się na cokin:
Skoro jest w uchwycie miejsce na montaż kołowego polara + jednocześnie można szary itd to myślałem że to działa...
Jeżeli nakręcany i na to zamocuje Cokin z szarym to wtedy nie mam możliwości regulacji na polarze(jeżeli dobrze czytałem to w zależności o obrotu/kąta daje inny efekt, chyba nic nie pomieszałem )
Redukcje - hmm, teraz już wiem że są . Chciałem mieć zakres od 55 do obecnie 77mm
Często zamieszczany test z optyczne... - nie widać na nim zbytnio efektu jaki daje ten filtr
Ja zupełnie nie rozumiem skąd takie parcie na filtr polaryzacyjny do systemu Cokin.
Może inaczej - jakiego efektu Ty oczekujesz?
Może jakieś przykładowe zdjęcie?
Lajam napisał(a):
Ja zupełnie nie rozumiem skąd takie parcie na filtr polaryzacyjny do systemu Cokin.
Może inaczej - jakiego efektu Ty oczekujesz?
Może jakieś przykładowe zdjęcie?