anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Dobry filtr polaryzacyjny do systemu Cokin P

profile.country.PL.title
Rutek68
Doradca

Dobry filtr polaryzacyjny do systemu Cokin P

Witam wszystkich, do tej pory używałem taniego , ale dobrego (jak dla mnie) polara King C-PL.
teraz poszukuje coś na tym poziomie do uchwytu Cokin P. Co polecacie ? Nie za bardzo mogę znaleźć coś fajnego.

Sony 77 ob.28/2,8; 50-200/4-5,6; 35/1,8; 50/1.7; 135/2,8
28 ODPOW. 28
madzi------
Poszukiwacz

Ponawiam prośbę, czyli polar do COKIN P - tylko proszę nie odsyłać na http://www.optyczne.pl/7.4-Inne_testy-T ... wanie.html" target="_blank :c20.

Wolałbym aby swoimi uwagami podzielili się użytkownicy danego modelu + szary połówka (podobno hitech jest ok)?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Polecam odnośnik i ostatni post mbmarka jeśli chodzi o połówki i modele.
https://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=187&t=7119

Polarów kołowych do systemu Cokin zbyt wielu nie ma, a ich używanie nie jest tak wygodne jak w przypadku filtrów nakręcanych na gwint.

madzi------
Poszukiwacz

Lajam napisał(a):

Polecam odnośnik i ostatni post mbmarka jeśli chodzi o połówki i modele.
https://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=187&t=7119

Polarów kołowych do systemu Cokin zbyt wielu nie ma, a ich używanie nie jest tak wygodne jak w przypadku filtrów nakręcanych na gwint.

Czytałem na tym forum, że mimo początkowych trudności jednak warto zainwestować w system Cokin :c31 , chociażby z tego względu że takiego polara czy połówkę kupię raz i mogę ją stosować do różnych obiektywów, natomiast przy nakręcanych ile obiektywów tyle filtrów :c18 Hmm, nikt nie miał styczności z takimi filtrami? :c18 :o

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Tak. Cokin jest dobry, ale w przypadku: filtra szarego (czy to całego, czy połówkowego z różnymi stopniami przejścia), czy też gradientów kolorystycznych (np.niebieski na niebo).I to by było na tyle. Polar tylko kołowy. A jak kołowy polar to najlepiej nakręcany na szkło. Nie wiem ile masz szkieł, ale można kupić np. jeden większy oraz redukcję. Chyba, że masz sporo szkieł z dużą różnicą średnicy filtra, wtedy można kombinować z dwoma.

Lajam.
Expert

madzi napisał(a):

Hmm, nikt nie miał styczności z takimi filtrami? :c18 :o

Owszem miał, ale nie wiem co tutaj napisać skoro w sieci mamy masę opisów tego systemu. Po co to dublować?

http://alf.home.pl/alf/fotografia/cokin_budowa.htm
http://www.przybylski.art.pl/cokin/

Myślę, że podane linki (a może być ich więcej) pozwolą na zapoznanie się z systemem Cokin.

Powtórzę jeszcze raz. Dla mnie polar w systemie Cokin jest NIEWYGODNY w używaniu. Poza tym jest to filtr, którego nie używamy zawsze. Do większości zastosowań filtry połówkowe znajdą większe zastosowanie.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

madzi napisał(a):

Czytałem na tym forum, że mimo początkowych trudności jednak warto zainwestować w system Cokin :c31 , chociażby z tego względu że takiego polara czy połówkę kupię raz i mogę ją stosować do różnych obiektywów, natomiast przy nakręcanych ile obiektywów tyle filtrów :c18 Hmm, nikt nie miał styczności z takimi filtrami? :c18 :o

Ja miałem / mam filtry systemu Cokin (piszę systemu gdyż jest to system do którego można stosować filtry różnych producentów). Ja akurat mam chińskie podróbki tańsze i filtry Hitech. Mam filtry połówkowe, filtr polaryzacyjny i chce kupić filtr cały szary bardzo gęsty. Z doświadczenia mogę tylko poprzeć zdanie kolegów krisa i Lajama - stosowanie filtru polaryzacyjnego nie jest wygodne w systemie Cokin. Dodatkowo należy kupować bardzo dobre filtry (czytaj drogie) gdyż odpowiedniki wprowadzają zafarb bardzo trudny do usunięcia / zniwelowania. Filtr polaryzacyjny jest o wiele wygodniejszy nakręcany (można stosować odpowiednie redukcje, to praktycznie takie samo zastosowanie jak w systemie Cokin, tam też musisz na każdym obiektywie mieć nakręcony odpowiedni pierścień mocujący holder), można kupić taniej filtr o lepszej jakości, wygodniej się nim operuje (kręci). Natomiast system Cokin jest stworzony do filtrów połówkowych jak i innych efektowych (jego przewaga ukazuje się, gdy dany efekt chcemy umieścić nie centralnie względem obiektywu a przesunąć na skraj kadru).
Dlatego ja również polecę filtr polaryzacyjny nakręcany.

madzi------
Poszukiwacz

hmm co to jest Cokin i jak działa wiem - obecnie tylko z opisów, ale ten etap mam już za sobą. Pisząc czy nikt nie miał styczności - chodziło mi o używanie kołowego polara w systemie Cokin.
Filtr polaryzacyjny też znam jedynie z opisów niestety nie miałem okazji zobaczyć efektu "żywo" :| - jeżeli czegoś nie zobaczę to... dlatego chciałem uzyskać pomoc. Sądzę że może lepiej zapytać i kupić coś dobrego niż brać na próbę tanią podróbkę, chociaż Polar podróbka też nie kosztuje mało.
Dlaczego uparłem się na cokin:
Skoro jest w uchwycie miejsce na montaż kołowego polara + jednocześnie można szary itd to myślałem że to działa...
Jeżeli nakręcany i na to zamocuje Cokin z szarym to wtedy nie mam możliwości regulacji na polarze(jeżeli dobrze czytałem :c18 to w zależności o obrotu/kąta daje inny efekt, chyba nic nie pomieszałem :c71 )

Redukcje :c13 - hmm, teraz już wiem że są :c50 . Chciałem mieć zakres od 55 do obecnie 77mm

Często zamieszczany test z optyczne... - nie widać na nim zbytnio efektu jaki daje ten filtr :c31

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Ja zupełnie nie rozumiem skąd takie parcie na filtr polaryzacyjny do systemu Cokin.

Może inaczej - jakiego efektu Ty oczekujesz?

Może jakieś przykładowe zdjęcie?

madzi------
Poszukiwacz

Lajam napisał(a):

Ja zupełnie nie rozumiem skąd takie parcie na filtr polaryzacyjny do systemu Cokin.

Może inaczej - jakiego efektu Ty oczekujesz?

Może jakieś przykładowe zdjęcie?

:smileyhappy: Tak jak pisałem, efekty to tylko z opisów typu "do czego służy filtr", może lepiej to zrozumiem jeżeli sam napiszesz mi kiedy go używasz, a jeszcze lepiej będzie gdy zobaczę fotkę z opisem co uzyskałeś przez filtr.

"Parcie" - tak jak pisałem możliwość stosowania jednego na różnych obiektywach, ale jeżeli taki filtr jest gorszy/daje gorsze efekty to nie musi to być... Widziałem że osoby profesjonalnie zajmujące się fotografią używają takiego zestawu... Kolejna sprawa chcę kupić cokin do filtra połówkowego-szarego i pomyślałem że razem z tym zainwestować w polar kołowy do cokin