Podziel się wrażeniami!
Witam ponownie,
mam trochę gotówki w portfelu oraz dużo chęci do zabawy w fotografię krajobrazową. Chciałbym nabyć filtr polaryzacyjny oraz połówkowy. W związku z powyższym mam kilka pytań:
1.Mam obiektywy ze średnicami 62 i 55 mm. Czy jak kupię filtry o średnicy 62 mm + redukcję z 62 na 55 to będzie OK?. Jakie są wady takiego rozwiązania?
2.Jaka jest kolejność zakładania filtrów podczas jednoczesnego korzystania z filtru polaryzacyjnego i połówkowego?
3.Czy może zamiast wkręcanych filtrów połówkowych lepiej jest zainwestować w system Cokin?
4.Czy przy adapterach pierwsza wartość to średnica obiektywu, a druga filtra?
5.Chciałbym nabyć takiego polara : http://www.foto-tip.pl/sklep/filtr_lens_protect_slim_marumi_super_dhg_62mm-p-1536.html Czy ktoś z forumowiczów go używa i mógłby się podzielić opiniami?
Tadeusz napisał(a):
stasiek2002 napisał(a):
Tadeusz napisał(a):
Ale będzie problem, jak zechcesz równocześnie użyć połówki i CPL...
Nie da się?
Zobacz: na obiektywie masz CPL, praktycznie CPL nie połączenia gwintowanego do założenia kolejnego filtra, więc Cokina nie założysz. Ale nawet gdyby miał gwint, jak wyobrażasz sobie równoczesne kręcenie CPL i cokinem, żeby było jak trzeba?
Np. tak: jedną ręka trzymasz aparat, drugą podtrzymujesz obiektyw, żeby całość była stabilna, trzecią kręcisz CPL, czwartą trzymasz cokina, piątą ew. regulujesz wysunięcie połówki...
stasiek2002 napisał(a):
A tak na poważnie, dobrze jest pogadać na forum z ludźmi z doświadczeniem, można się wtedy ustrzec wielu przykrych niespodzianek. Podsumowując wątek najlepszym rozwiązaniem wydaje się solowy system Cokin. Ze strony producenta wynika, że do SLR są dedykowane dwie serie: P i Z-pro. Pytanie czy warto dopłacać do serii pro? Jakiego producenta polecacie filtry?
piotruso napisał(a):
(...) jedną ręką (lewą) trzymasz aparat, naciskasz spust(...)
Nie wiem, może są lepsi, ale ja, jeśli chodzi o cokin zaopatruję się u wrocławskiego sprzedawcy ibrokers, na alledrogo. Właściwie ma wszystko i nie słyszałem jeszcze narzekań na niego.
cdn napisał(a):
piotruso napisał(a):
(...) jedną ręką (lewą) trzymasz aparat, naciskasz spust(...)
Lewą trzymam aparat i naciskam spust
Nie staje mi wyobraźni ...
piotruso napisał(a):
Pomyliłem się. Już poprawiam.
Odświeżę nieco wątek,
jaką macie technikę wkładania filtrów do holdera? Bo ja jakbym nie kombinował to zawsze je ubrudzę Może jakieś rękawiczki nabyć czy cóś?
stasiek2002 napisał(a):
Odświeżę nieco wątek,
jaką macie technikę wkładania filtrów do holdera? Bo ja jakbym nie kombinował to zawsze je ubrudzę Może jakieś rękawiczki nabyć czy cóś?
Tadeusz napisał(a):
stasiek2002 napisał(a):
Odświeżę nieco wątek,
Ja trzymam za krawędź. Zazwyczaj się sprawdza. A w razie czego zawsze mam ściereczke...
stasiek2002 napisał(a):
Odświeżę nieco wątek,