Podziel się wrażeniami!
Pewnie SDHC ale jaka jest rozsadna wielkość.
Zależy to od wielkości plików RAW i JPEG, dla typowego zdjecia.
Czy mozna poprosić o opinie, kogoś kto zrobi zdjecie w formacie 16:9.
Wtedy sam ocenie jaka powinna być karta. Ja nie robie wiecej jak 200-300 zdjęć w ciagu jednego dnia na wycieczce,
Teraz mam SanDisk 16GB Extreme Pro (45MB/sek)
Dostałem zdjęcia testowe z sony.pl
Wielkosć JPEG to około 7-MB.
Różnica dla ISO 50, 100 aż do 400 właściwie niedostrzegalna ale ja ja widzę.
Te na których mi zależy, np z wycieczki na księżyc, będę starał się nie przekraczać ISO-100. Pisze starać się przez właściwy wybór oswietlenia.Jeżeli Miss Universum, rozebrana, ustawi mi ISO 1600, to niechtam, zrobię zdjęcie.
Nie jestem fundamentalistą.
Ale wskazówka na ISO 100, ze wzgledu na rozdzielczość i szumy jest silna.
Powyżej ISO 800 czyli od 1600, w zasadzie nie nadają sie do oględania na telewizorze Sony Bravia 52"
Na kartę 16GB zmieści się napewno 1500-1700-- JPEG-ów. RAW nie mam więc pewnie w przyszłą środę, jak mi kurier przywiezie aparat będę mógł coś napisać o RAW.
Gucio50 napisał(a):
...Powyżej ISO 800, nie nadaja sie do oględania na telewizorze Sony Bravia 52"
Deviant napisał(a):
Gucio50 napisał(a):
...Powyżej ISO 800, nie nadaja sie do oględania na telewizorze Sony Bravia 52"
Jest jakiś powód, że się nie nadają do ogladania?
Gucio50 napisał(a):
Nawet w kiepskich warunkach oswietleniowych, obiektyw 2.8 powinien pozwolić na zdjęcia ISO 100, 200 czy 400.
Lajam napisał(a):
Gucio50 napisał(a):
Nawet w kiepskich warunkach oswietleniowych, obiektyw 2.8 powinien pozwolić na zdjęcia ISO 100, 200 czy 400.
A co? Nie pozwala? Aparat blokuje Ci dostęp do tych wartości ISO w słabym świetle?
Gucio50 napisał(a):
Jasne, że nie pozwala. Gryzie w nogę, podobnie jak ty. A ja nie lubię.
Lajam napisał(a):
Gucio50 napisał(a):
Jasne, że nie pozwala. Gryzie w nogę, podobnie jak ty. A ja nie lubię.
Proszę się wstrzymać z osobistymi wycieczkami.
Kolejny raz piszesz w sposób niezrozumiały, edytując swoje posty i zmieniając ich treść.
Co oznacza brak przyzwoitej rozdzielczości na dużym telewizorze?
Plik z aparatu ma 16 milionów pikseli, a Twój telewizor nie ma nawet rozdzielczości 3 milionów...skąd użytkownicy mają wiedzieć co masz na myśli kiedy upraszczasz sobie pewne rzeczy w tylko dla Ciebie zrozumiały sposób?
Szum na zdjęciach jest w często wynikiem niepoprawnego naświetlenia zdjęcia.
Wyższy szum może również powodować użycie DRO. Może wstawisz przykładowe, które uznajesz za zaszumione (koniecznie z exifem).
Telewizory z reguły podbijają w trybie "foto" ostrość, kontrast i nasycenie wyświetlanego zdjęcia. Przy mocnym podświetleniu zaczynają być widoczne rzeczy, których nie zobaczysz w rzeczywistości na wydruku, albo porządnym monitorze.
Ja to dopiero jestem leszczem jeżeli chodzi o fotografię, ale nie rozumiem jednego - po co oglądać foty testowe? Jeżeli mówimy o fotografii cyfrowej, to oczywiste jest, że większość użytkowników będzie korzystała z możliwości jakie daje obróbka. Foty testowe prawdopodobnie w większości to JPG na ustawieniach zdefiniowanych przez osobę je wykonującą. Jeżeli wartości wyostrzenia, kontrastu itp są podane, to już ma to jakiś sens. W przeciwnym wypadku nie wiesz, na co patrzysz...
Pobierz RAW - 'wywołaj' go wg swojego upodobania i dopiero wtedy oglądaj na dużym ekranie.
PS: Osobiście zamieniłem 32" na 40" i nie przeszkadzają mi foty wykonane na 1600ISO z A700
Tak naprawdę nie o to chodzi.
A77, będzie znana z tego, że od ISO 1600, zdjęcia są kiepskie.
Tak wyczytałem w artykule z ostatniego Chip-a, pobrałem zdjęcia testowe Sony, swoim nie ufam, bo też jestem leszczem tylko bardziej niż Ty.
I wyszła mi praktyczna wskazówka:
należy dbać o dobre oświetlenie lub robić ze statywu, w taki sposób aby nie "wyciskać z A77" iso powyżej 400, w ostateczności 800. A jak sie nie da to trudno.
To wskazówka dla mnie, tylko dla mnie, tyle i tylko tyle.
To że potrafi ona ISO 16000 czyli 32DIN, nie oznacza że należy o to walczyć.
Z fotografii analogowej wiem że:
najlepiej odwzorowuje 18DIN(Iso-50),
dobrze 21DIN (iso-100),
nieźle 27DIN (iso-400),
czułości 33DIN (Iso-1600) to raczej do mikrofilmowania dokumentów, zdjęcia na pierwszą stronę gazety.
W przypadku A77, zgadza się co do joty.
We czwartek będę miał swoja A77 i sprawdzę to sam, zrobię zdjęcia na wrocławskim rynku.
Mają pełną informację EXIF i dlatego analizowałem porównanie tego samego obrazka, tablicy testowej w różnych ISO
Dla mnie ,
zwłaszcza że master post był o rozsądnej wielkości karty pamięci.
Hihi
Gucio50 napisał(a):
...Dla mnie , zwłaszcza że master post był o rozsądnej wielkości karty pamięci. Hihi