Podziel się wrażeniami!
Od jakiegoś czasu posiadam ten obiektyw i w żaden sposób nie potrafię zrobić ostrego zdjęcia nie wiem czy to wina aparatu czy obiektywu ,nie wiem czy ten obiektyw należy poddać kalibracji ,generalnie nie mam o tym pojęcia ale coś z tym obiektywem jest nie tak tak mi się wydaje.
Proszę o pomoc.
Podepnij do innej puszki - wtedy będziesz wiedział, czy to wina obiektywu czy puszki.
W jakich warunkach próbowałeś robić zdjęcia? Co Ci w nich "nie wychodzi"?
Kalibracja Sony: serwis CSI http://www.e-csi.pl" target="_blank
Próbowałem robić zdjęcia macro z DCR-150,oraz fotki zwierząt najczęściej ze statywu w dobrych warunkach oświetleniowych, trochę jestem pod wrażeniem licznych komentarzy na forach że ten obiektyw ma problem z ostrzeniem nie wiem na ile to jest problem z obiektywem a na ile wchodzą w grę umiejętności fotografującego obiektyw nie jest już na gwarancji, posiadam S A550 na gwarancji
Dawno używałem tego obiektywu, jeszcze z A100, i nie miałem z nim problemów. I jakoś nie obiło mi się o uszy, żeby miał jakieś wielkie problemy z ostrzeniem - ot, szkło budżetowe, ale nie kalekie.
Co do używania wszelkich "konwerterów makro i tele" - moim zdaniem kiepski pomysł.
Ale czy jest taka możliwość ,że obiektyw wymaga kalibracji ,a jeżeli taki to ile może to kosztować.
Oczywiście, że jest taka możliwość. Jeśli dobrze pamiętam, to koszt oscylował w granicach 150 PLN - ale najlepiej dowiedzieć się u źródła, czyli w CSI.
Rubin napisał(a):
Ale czy jest taka możliwość ,że obiektyw wymaga kalibracji ,a jeżeli taki to ile może to kosztować.
Rzeczywiście fotografowałem ze statywu przy włączonej stabilizacji,czasami próbuję robić makro z tym obiektywem ale statyw ten służy jako dodatek mam pytanie czy jeżeli używam statywu bez względu co fotografuję należy wyłączać stabilizację ?
Proszę o pomoc.
Tak, fotografując na statywie wyłączamy stabilizację, bo jak pokazują doświadczenia, stabilizacja głupieje.