Podziel się wrażeniami!
Właśnie stałem się posiadaczem adaptera NEX - gwint M39.
Dziś po raz pierwszy założyłem go na aparat.
Prezentuje się całkiem fajnie.
Na razie mam tylko obiektyw 2/50 (Jupiter - 😎
Niebawem będę miał 135/4 (Jupiter - 11)
Jak tylko będę miał jakieś zdjęcia z tych obiektywów zamieszczę je w tym wątku.
ps. adapterek jest polskiej produkcji
Nie trzeba już szukać na ebay...
Zdaje się że tam jest MF a w Sony AF... Z tym że na śrubokręt więc do nexa nie bardzo to ma znaczenie.
czyli do nexa to Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 bo jest tańszy o tysiaka i te same rezultaty dobrze rozumiem ))
tomek76k7 napisał(a):
czyli do nexa to Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 bo jest tańszy o tysiaka i te same rezultaty dobrze rozumiem ))
...Wyszło że Sony CZ jest ostrzejszy to mi powiedział że na forum Nikona już doszli do wniosku że ten obiektyw albo aparat był uszkodzony...
a trudno będzie robić fotki tym obiektywem z nexem bo nie ma stabilizacji ani matrycy ani szkła a jest to 85mm na a na nexie to 127,5mm to już małe tele dam rady zrobić nie poruszone fotki bez stabilizacji
tomek76k7 napisał(a):
jest to 85mm na a na nexie to 127,5mm
tomek76k7 napisał(a):
a trudno będzie robić fotki tym obiektywem z nexem bo nie ma stabilizacji ani matrycy ani szkła a jest to 85mm na a na nexie to 127,5mm to już małe tele dam rady zrobić nie poruszone fotki bez stabilizacji
SZFENDAK napisał(a):
tomek76k7 napisał(a):
jest to 85mm na a na nexie to 127,5mm
jest to odpowiednik kąta widzenia
ogniskowa nadal 85mm
tomek76k7 napisał(a):
mylisz się mnożnik ogniskowej w nexie jest 1,5 raza czyli 85mm obiektywu to jest na pełną klatkę, a na nexa razy 1,5 to jest 127,5mm
zgodnie z tym co napisałem wyżej - dyskusja na temat cropa i ogniskowej jest przeniesiona do tego wątku: LINK.
Od teraz kontynuacja tematu cropa i ogniskowej - w tym wątku - będzie usuwana.