Podziel się wrażeniami!
Właśnie stałem się posiadaczem adaptera NEX - gwint M39.
Dziś po raz pierwszy założyłem go na aparat.
Prezentuje się całkiem fajnie.
Na razie mam tylko obiektyw 2/50 (Jupiter - 😎
Niebawem będę miał 135/4 (Jupiter - 11)
Jak tylko będę miał jakieś zdjęcia z tych obiektywów zamieszczę je w tym wątku.
ps. adapterek jest polskiej produkcji
Nie trzeba już szukać na ebay...
NEX musi być ustawiony na wyzwalanie migawki bez obiektywu i na tryb manualny. Niestety jedyny oryginalny obiektyw od minolty jaki mi pozostał, ma światło dość kiepskie 3,5-5,6 i ogniskową 28-80 czyli typowy kit. Niestety duży obiektyw i dość niewygodny w użyciu, podobnie jak Tamron 17-50 od Alfy...
Kupiłem coś takiego:
http://www.foxfoto.eu/img/ad/nex_m43_ne ... i_nex_01am
krzysiek napisał(a):
NEX musi być ustawiony na wyzwalanie migawki bez obiektywu i na tryb manualny. Niestety jedyny oryginalny obiektyw od minolty jaki mi pozostał, ma światło dość kiepskie 3,5-5,6 i ogniskową 28-80 czyli typowy kit. Niestety duży obiektyw i dość niewygodny w użyciu, podobnie jak Tamron 17-50 od Alfy...
Kupiłem coś takiego:
http://www.foxfoto.eu/img/ad/nex_m43_ne ... i_nex_01am
Witam!
Jako, że od wczoraj jestem posiadaczem nex-3 i stoję przed wyborem obiektywu(ów), mam do was ogromną prośbę. Potrzebuję uniwersalnej jasnej stałki 28-35, ew. jasnej 40-58 + ciemniejszej 12-21, innymi słowy czegoś do architektury oraz czegoś do całej reszty, ew. do obu naraz. Problem w tym, że temat szkieł manualnych jest mi obcy, wszystko co podpinałem do moich dotychczasowych body miało AF. I teraz jestem w kropce, bo mam do wyboru kupić voigtlandera za 1500-2000 zł i mieć spokój oraz sporą dziurę w kieszeni, albo zakupić kilka starszych konstrukcji za kwoty 10x mniejsze, tyle, że przy mojej wiedzy będzie to czysta loteria. Przeglądając różne fora (polskie i zagraniczne), natknąłem się co prawda na kilka interesujących pozycji, jednak ze znalezieniem ich na allegro było już nieco trudnej... Także, jeżeli znacie jakieś łatwo dostępne 'pewniaki' w przystępnej cenie, byłbym wdzięczny. No chyba, że rzeczywiście najlepszym wyborem będzie jakiś voigtlander (28mm f/2.0 / 35mm f/1.4)...
navi69ator napisał(a):
Witam!
Jako, że od wczoraj jestem posiadaczem nex-3 i stoję przed wyborem obiektywu(ów), mam do was ogromną prośbę. Potrzebuję uniwersalnej jasnej stałki 28-35, ew. jasnej 40-58 + ciemniejszej 12-21, innymi słowy czegoś do architektury oraz czegoś do całej reszty, ew. do obu naraz. Problem w tym, że temat szkieł manualnych jest mi obcy, wszystko co podpinałem do moich dotychczasowych body miało AF. I teraz jestem w kropce, bo mam do wyboru kupić voigtlandera za 1500-2000 zł i mieć spokój oraz sporą dziurę w kieszeni, albo zakupić kilka starszych konstrukcji za kwoty 10x mniejsze, tyle, że przy mojej wiedzy będzie to czysta loteria. Przeglądając różne fora (polskie i zagraniczne), natknąłem się co prawda na kilka interesujących pozycji, jednak ze znalezieniem ich na allegro było już nieco trudnej... Także, jeżeli znacie jakieś łatwo dostępne 'pewniaki' w przystępnej cenie, byłbym wdzięczny. No chyba, że rzeczywiście najlepszym wyborem będzie jakiś voigtlander (28mm f/2.0 / 35mm f/1.4)...
Dzięki!
Właśnie zakupiłem nówkę vivitara 28/2.5, do tego taki adapter: http://allegro.pl/adapter-sony-e-nex-3- ... 83424.html . Mam nadzieję, że będzie pasował? Z zakupem innych obiektywów na razie się wstrzymam, zobaczę czy obrazek z vivatara przypadnie mi do gustu.
navi69ator napisał(a):
Dzięki!
Właśnie zakupiłem nówkę vivitara 28/2.5, do tego taki adapter: http://allegro.pl/adapter-sony-e-nex-3- ... 83424.html" target="_blank . Mam nadzieję, że będzie pasował? Z zakupem innych obiektywów na razie się wstrzymam, zobaczę czy obrazek z vivatara przypadnie mi do gustu.
No tak... na allegro nie było żadnych przejściówek sony E - minolta MD, więc doszedłem do wniosku, że jedno i drugie to to samo. Mój błąd. W każdym razie napisałem już do sprzedawcy w tej sprawie, paczki chyba jeszcze nie wysłał więc powinno obejść się bez strat. Problem jest natomiast z tym właściwym adapterem, bo w sklepach internetowych znalazłem jedynie model za 500 zł... Napisałem też do jednego allegrowicza, który takowe sprzedawał, może jeszcze posiada jakiś egzemplarz.
navi69ator napisał(a):
No tak... na allegro nie było żadnych przejściówek sony E - minolta MD, więc doszedłem do wniosku, że jedno i drugie to to samo. Mój błąd. W każdym razie napisałem już do sprzedawcy w tej sprawie, paczki chyba jeszcze nie wysłał więc powinno obejść się bez strat. Problem jest natomiast z tym właściwym adapterem, bo w sklepach internetowych znalazłem jedynie model za 500 zł... Napisałem też do jednego allegrowicza, który takowe sprzedawał, może jeszcze posiada jakiś egzemplarz.
pawelszymanski6 napisał(a):
są jeszcze tak jak napisałeś nowe szkiełka i akurat Voigtlander ma fajne małe obiektywy tyle że swoje kosztują
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem "świeżym" posiadaczem nex-3. Moje pytanie dotyczy automatycznego powiększania obrazu przy ostrzeniu ręcznym. Rafiki pisał w tym wątku, że przydaje się lupka gdy robił zdjęcia bodajże Jupiterem z adapterem M39.
Ja zakupiłem adapter M42 i podpinam do niego "zebrę" Pancolara 1,8/50. W ustawieniach mam wybrany MF i wspomaganie MF a sam aparat w trybie M. I lupka mi nie pomaga. To jak z nią jest? Działa tylko z obiektywami E-mount?
Już po problemie, zaskoczyłem, że wybieramy opcję z menu a nie z automatu przy kręceniu pierścieniem ostrości. Tak czy siak jeszcze raz witam wszystkich. Przy najbliższej okazji wrzucę poglądowe fotki.