anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony SAL-14TC

profile.country.en_GB.title
more21
Nowicjusz

Sony SAL-14TC

Witam, mam pytanie czy ten konwerter Sony SAL-14TC zwiększa ogniskową tylko przy tych obiektywach -->70 - 200 mm F2.8G - SAL-70200G i 300 mm F2.8 - SAL-300F28G....
ponieważ na niektórych stronach nie ma żadnego wyszczególnienia... więc jak to jest?
oraz czy jest jakiś konwerter który będzie pasował do wszystkich obiektywów z mocowaniem sony ?
sorrki za takie banalne pytanie ale nie mam pojęcia... :nauseated_face:

24 ODPOW. 24
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Zaiste zastanawiające po co przymykać szkło ostre od pełnej dziury? Nie po to wydaje się grybe tysiące na 70-200/2.8 G SSM, żeby przymykać cały czas go do f/4....to lepiej kupić kilkukrotnie tańszą Minoltę 70-210/4.

Tamron jest w pełni używalny od f/2.8

danielek-----
Początkujący

Tamron jest w pełni używalny od f/2.8

W plenerze przy ostrym słońcu ?

Lajam wiele masz zdjęć robionych w plenerze przy ostrym świetle z przysłoną F2,8?

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

more21 napisał(a):

chciałbym stosować taki tele do ładnego rysowania osób głównie w plenerze...
pewnie zasugeruje się opinią danielka i sprawdze ile faktycznie tego światła potrzebuje, jak mniej to wybiore Sigme 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro i połowa kasy w kieszeni :)
dzięki wszystkim za rady:)

To ja bym Ci zasugerował troszkę inne rozwiązanie. Jeżeli to ma być obiektyw do portretów (piszesz o ładnym rysowaniu osób) to albo Minolta 85/1,4 (masz szansę znaleźć w podanej przez Ciebie cenie), Minolta 135/2,8 albo popularna flinta (Minolta 70-210/4). Oczywiście wszystkie obiektywy używane. Do portretów nie potrzeba szybkiego AF. Jeżeli chcesz do reportażu to krótszy zoom. Długie obiektywy (typu 70-200 ze światłem 2,8) kup gdy chcesz fotografować sport, przyrodę. One są ciężkie i duże.

danielek napisał(a):

W plenerze przy ostrym słońcu ?

Lajam wiele masz zdjęć robionych w plenerze przy ostrym świetle z przysłoną F2,8?

Przy ostrym słońcu raczej nie robi się zdjęć portretowych (a cały czas mam przekonanie o takich obrazach po słowach kolegi more21). Poza tym z wyliczeń wynika, że przy pełnym słońcu, przy czułości 100 ISO i czasie naświetlania 1/4000 przysłona powinna być 4. Poza tym, jak sam dobrze pewnie wiesz, przysłona ma wpływ na GO. Gdy masz takie warunki jak podajesz to stosujesz filtr szary, powiedzmy ND8. Poza tym większość obiektywów swoje maksymalne osiągi (ostrość, zniekształcenia, winietowanie itp.) osiąga po przymknięciu o 2-3 działki. Więc gdy nie potrzebujesz małej GO to uzyskasz lepszy obrazek pod względem technicznym z jasnego szkła. Oczywiście takie szkło ma również swoje wady jak wielkość, ciężar i koszt ;) .

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

danielek napisał(a):

Jak jest ostre światło to ja wolę iść się opalać, a nie portrety robić...nic z tego nie będzie - model się marszczy bo go razi, cienie są przeokropne. Niemniej mając "zapas mocy" w postaci migawki 1/8000 na siłę da radę - tylko po co? :)

danielek-----
Początkujący

Jak jest ostre światło to ja wolę iść się opalać, a nie portrety robić...nic z tego nie będzie - model się marszczy bo go razi, cienie są przeokropne. Niemniej mając "zapas mocy" w postaci migawki 1/8000 na siłę da radę - tylko po co? :)

Jak najbardziej się z Tobą zgadzam , chociaż migawka 1/8000 to nie każda :c56

Dla mnie plener to dużo światła i F2,8 nie zawsze potrzebne i jak pisałeś wcześniej skoro tego nie wykorzystasz to po co przepłacać .

A do portretu , faktycznie nie jest potrzebny szyki i ciężki zoom , by mieć fajne fotki

to są tylko moje sugestie dla osoby pytającej .