anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Zamiana Kita w A580 co wybrać

profile.country.pl_PL.title
tad29-----
Poszukiwacz

Zamiana Kita w A580 co wybrać

Witam,
Pytanie jak w temacie, chciałbym zamienić obiektyw 18-55, na coś lepszego do kwoty ok 1200 zł - co wybrać. Głównie chciałbym go wykorzystać do wesel - czy Sony 35 mm 1.8 to będzie dobrym wybór, a może coś innego będzie lepszym wyborem do tego typu zdjęć?

Pytanie 2.
Miałem przez chwilkę pożyczone szkło Sony 1.4 50 i w zasadzie zdjęcia w 95% są nie ostre przy czasie 1250 i f 1.7 ostrość ustawiałem: przyciskiem AF -> kadrowałem -> a następnie naciśnięcie spustu migawki - czy zrobiłem coś nie tak, jak ostrzyć poprawnie? Podczas wesele nie mogę pozwolić sobie na to że 95% zdjęć pójdzie w kosz :| A może mam :rolling_eyes: .

28 ODPOW. 28
Quartz.
Użytkownik

Jeśli poszukujesz jasnego zooma (w zakresie do 50-55mm) to masz do wyboru:
- Tamron 17-50/2.8
- Sigma 18-50/2.8 MACRO
- Sigma 17-50/2.8 HSM
lub nowy Sony 16-50/2.8 SSM - nie ma jeszcze w sprzedaży

Wszystko zależy od Twoich posiadanych funduszy, no i przekonania do marki sprzętu. Jasny zoom to wydatek mniej więcej od 1200 za Tamrona do ponad 2000 za Sigmę lub Sonego (cena obecnie nie znana).

Jeśli zaś chcesz kupić stałki (bo jaśniejsze, acz mniej wygodne), to również masz spory wybór:

- Sony 35/1.8
- Sony 50/1.8 lub Sony 50/1.4
- Sony 20/2.8
- Sigma 20/1.8
- Sigma 24/1.8

Więc znów wybór duży, wszystko zależy od Ciebie. Co do wesel mimo wszystko wybrałbym jasny zoom (np. 17-50 od Tamrona, jeśli ciśnie Cię budżet), i do tego coś do pleneru (np. Sony/Minolta 85/1.4 - tylko to wydatek ponad 3000 zł)

Jak widzisz nie jest to tania zabawa, szczególnie jeśli szukasz jasnych obiektywów. Zapewne na 1 zakupie się nie skończy, więc przygotuj się na wydatki :)

Odpowiadając na pytanie ostrości - lepiej ustawić ostrość już po wybraniu kadru (np. za pomocą różnych pól AF,) bo przekadrowywanie, nawet niewielkie, przy bardzo małej głębi ostrości kończy się właśnie tak, jak na Twoim zdjęciu - czyli ucieczką ostrości.

Sorki za długi wywód, i powodzenia w fotografowaniu.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

tad29 napisał(a):

przyciskiem AF -> kadrowałem -> a następnie naciśnięcie spustu migawki - czy zrobiłem coś nie tak, jak ostrzyć poprawnie?

Nie łatwiej ustawić czujnik AF na wybranym miejscu? Przy tak małej głębi ostrości przekadrowanie może skutkować przesunięciem się płaszczyzny ostrości. Nie można też wykluczyć małego BF/FF w aparacie.

Co do pierwszego pytania - chcesz fotografować wesela...rozumiem, że to ma być komercyjna działalność...napisz jakie masz zasoby sprzętowe.... planujesz "wymienić" 18-55 na 35/1.8 i co dalej - zamierzasz tylko z tym jednym obiektywem robić wesela? Porywasz się z motyką na Słońce...

tad29-----
Poszukiwacz

Lajam napisał(a):

Co do pierwszego pytania - chcesz fotografować wesela...rozumiem, że to ma być komercyjna działalność...napisz jakie masz zasoby sprzętowe.... planujesz "wymienić" 18-55 na 35/1.8 i co dalej - zamierzasz tylko z tym jednym obiektywem robić wesela? Porywasz się z motyką na Słońce...

W późniejszym czasie jak najbardziej komercyjna - ale powoli - pytam co będzie dobre na pierwszą zmianę Kita na...?

tad29-----
Poszukiwacz

Lajam napisał(a):

Nie można też wykluczyć małego BF/FF w aparacie.

tzn. że mam uszkodzony aparat - mogę prosić troszkę jaśniej :| ? Kit sprawuje się b. dobrze :c6

Quartz.
Użytkownik

Podejrzewam, że z Twoim aparatem jest wszystko OK, wina leży po stronie fotografa - z jasnymi szkłami lepiej ustawić ostrość już po wybraniu kadru, bo dla 50mm i przysłony 1.4 głębia ostrości będzie miała ok. 8-10 cm

Osobiście, gdybym porywał się na fotografię ślubną (oj, ciężki to kawałek chleba jest...), zakupiłbym sobie taki zestaw:

Fish 8mm
Tokina 11-16/2.8
Tamron 17-50/2.8 lub Sony 16-50/2.8
Sigma 70-200/2.8 lub Sony 70-200/2.8 (da radę plener zrobić jasnym zoomem :P)
+ lampka (HVL58)

Wg mnie stałki są fajne, ale obecne puszki z wysokim użytecznym ISO bez problemu dadzą sobie radę w tandemie z zoomem o świetle 2.8

Ale to tylko moje zdanie, ja amator jestem :c3.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Quartz napisał(a):

bo dla 50mm i przysłony 1.4 głębia ostrości będzie miała ok. 8-10 cm

Raczyłbyś podać dla jakiej matrycy i jakiej odległości podajesz te wartości?
Bo bez tego to jest zwyczajnie bez sensu..

Quartz.
Użytkownik

Tak na szybko policzyłem:
APS-C ( :c56 580 autora wątku :) )
Odległość 2m
Ogniskowa: 50
Przysłona: 1.4

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Quartz napisał(a):

Tak na szybko policzyłem:
APS-C ( :c56 580 autora wątku :) )
Odległość 2m
Ogniskowa: 50
Przysłona: 1.4

Czyli, w zależności od założeń jakości, GO = 5 - 9 cm (lub mniej, jeśli potrzebna jest b. wysoka jakość: duże powiększenia w najwyższej jakości).

Przedstawiona próbka wygląda mi bardziej na "mydełko" na skutek przysłony f/1,4 (choć BF nie można wykluczyć). Czy po przymknięciu do f/1,7-f/2,0 ostrość się poprawia znacząco?

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Tadeusz napisał(a):

Przedstawiona próbka wygląda mi bardziej na "mydełko" na skutek przysłony f/1,4 (choć BF nie można wykluczyć). Czy po przymknięciu do f/1,7-f/2,0 ostrość się poprawia znacząco?

Ale tam jest f/1.7..........

Trudno wyrokować bo jedno zdjęcie nic nie mówi.