Podziel się wrażeniami!
http://www.youtube.com/watch?v=H09494K_a2Q
Co o tym sądzicie?
Czy ja dobrze zrozumiałam ( ), sony też bawi się w 3D bez okularów? Wydawało mi się, że zanim zostanie opracowana technologia pozwalająca oglądać obraz w 3D bez okularów to minie jeszcze wiele lat.
Technologia pozwalająca na wyświetlanie obrazu 3D bez okularów już jest - chociażby nowa kamerka 3D pozwala na oglądanie obrazu 3D bez okularów. Problem polega na tym, że jest to wyświetlacz 3" i jedna osoba może go w miarę komfortowo oglądać, choć jakość obrazu jest daleka od ideału. Zrobienie TV o przekątnej powyżej 40" (a taki to minimum do 3D) jeszcze trochę potrwa.
Czyli jednak się nie pomyliłam. 3D to młoda technologia, która ciągle się jeszcze udoskonala i rozwija. Kiedyś wszyscy zakładali zielono-czerwone okulary, teraz już prawie nikt o nich nie pamiętam. Przyjdzie więc i taki dzień, gdzie będzie można oglądać 3D na telewizorze bez okularów i w super jakości.sadam napisał(a):
Zrobienie TV o przekątnej powyżej 40" (a taki to minimum do 3D) jeszcze trochę potrwa.
W tym miejscu warto także wspomnieć o pewnej konsolce przenośnej
W moim przekonaniu generalnie okulary niesamowicie irytują przy oglądaniu filmów w 3D, czy też graniu na konsoli w gry w tejże technologii. Jeśli będzie jakieś sensowne rozwiązanie eliminujące ten słaby element...to dlaczego nie? Jak na razie moje drogi z 3D się rozjeżdżają, przecież ważna jest wygoda
KubaW napisał(a):
W moim przekonaniu generalnie okulary niesamowicie irytują przy oglądaniu filmów w 3D, czy też graniu na konsoli w gry w tejże technologii.
Było by to świetne rozwiązanie dla seansów w szerszym gronie. Jakiś film mogę sobie spokojnie obejrzeć w domowym zaciszu w okularach, ale już mecz fajnie by było obejrzeć w gronie znajomych bez konieczności zakładania okularów.
Nie zapominajmy też, że telewizory 3D i to te z okularami wciąż pozostają drogie. Jeśli wprowadzona zostanie technologia bez okularowa, to można być pewnym, że ceny nowych modeli diametralnie pójdą w górę. Więc sama nie wiem czy będzie kogoś stać na taki luksus.
Sporo zależy od tego jak droga okaże się to technologia. Jeszcze niedawno szczytem marzeń były drogie tv LED a teraz na sklepowych półkach więcej stoi LEDów niż LCD. Oby i z nowym 3D było tak samo
Na półkach w dalszym ciągu stoją TV LCD tyle, że coraz większa ich część jest podświetlana diodami LED