anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

applicast - czyli po co to komu ?? i skąd pobrać nowy gadżet

laszlo-----
Początkujący

applicast - czyli po co to komu ?? i skąd pobrać nowy gadżet

Witam, zakupiłem w 5710 - pięknie reklamowany, iż w gadżetach można sobie pogodę sprawdzić i takie tam. Generalnie chciałem zakupić samsunga z serii 6 b650 i jak mi mina opadła kiedy zobaczyłem to co oferuje sony...
Moje pytanie czy można ściągnąć skądś nowe gadżety bo wyczytałem że można je z USB uruchamiać.
To co oferuje sony pozostawię bez komentarza (kalkulator!? czas na świecie?! i kilka innych fascynujących aplikacji...)

46 ODPOW. 46
laszlo-----
Początkujący

ktoś gdzieś pisał że internet musi być podpięty przez ROUTER

tomeko
Początkujący

Nie musi, jeżeli dostawca dostarcza podłączenie ethernet i TV ma być jedynym podłączonym do internetu urządzeniem (lub dostawca daje kilka adresów zewnętrznych).
W większości wypadków, w zastosowaniach domowych, nie mamy tego i musimy zastosować router...

profile.country.pl_PL.title
sobol-----
Początkujący

Witam wszystkich, jako że jest to mój pierwszy post.
Ponad miesiąc temu kupiłem tv Sony 32W5710, tego samego dnia podłączyłem go do routera, skonfigurowałem serwer DLNA, który działa tak jak trzeba, więc sieć jest ok, niestety jak do tej pory nie pobrały mi się widżety, są tylko te trzy standardowe, co może być nie tak?

Zimny_
Użytkownik

A sprawdzałeś czy telewizor ma połączenie z Internetem? Spróbuj uruchomić adresy RRS, tu masz wątek o tym: viewtopic.php?f=57&t=3331 Działają?

sobol-----
Początkujący

Zimny napisał(a):

A sprawdzałeś czy telewizor ma połączenie z Internetem? Spróbuj uruchomić adresy RRS, tu masz wątek o tym: viewtopic.php?f=57&t=3331" target="_blank Działają?

Pytanie tylko gdzie mam uruchomić adresy RSS skoro nie mam widgetu RSS, z widgetów to mam tylko zegar, kalendarz i jak korzystać z aplikast.
A połączenie z internetem jest ok, skoro serwer DLNA działa mi poprawnie, a zresztą obon mam dekoder N-ki i sieć na nim jest skonfigurowana identycznie (oczywiście poza adresem ip) i tam wszystko jdziała jak trzeba.
Widzę tylko serqwer DLNA, nie wiem czy powinienem widzieć jeszcze jakiś serwer, może sony czy coś.
Nie wiem czemu nie chcą mi się pobrać żadne widgety.

filek1963
Początkujący

wpisz ten napewno swieci; http://www.wp.pl/rss.xml?id=1

sobol-----
Początkujący

To jeszcze może taka mała podpowiedź, gdzie mam wpisywać te adresy rss, skoro nie widzę widżetu rss??

filek1963
Początkujący

Przyciskiem options wchodzisz na Applicast następnie po ponownym nacisnięciu wyskoczy na żółto ustawienie vidget nacisnij ok i już możesz wpisywać tą strone rss.Tu masz jeszcze adresy które u mnie działają: http://rss.gazeta.pl/pub/rss/wiadomosci.xml, i ten; http://www.tvn24.pl/meteo.xml

sobol-----
Początkujący

Dzięki filek1963 za zainteresowanie się moim problemem, niestety problem jest nadal.
Po wejściu na Applicast przyciskiem options, a następnie po ponownym wciśnięciu options to wiadomo wychodzę spowrotem, a po naciśnięciu nazwijmy to ok to wchodzę do Applicast, gdzie widzę jedynie te trzy standardowe widgety.
Ustawienia widget o których piszesz to mi się pokazują jedynie jeśli na którymś z tychże widgetów nacisnę options. Jednak tych ustawień widget nie mogę modyfikować.
Może źle rozumuję ale wydaje mi się, że powinien mi się pokazać widget rss i wówczas wchodząc w opcje tego widgetu mógłbym wpisywać adresy.

sulik-----
Początkujący

sobol oczywiście masz rację, że aby sprawdzić kanały RSS musisz mieć widżet do ich przeglądania który jest uruchamiany dopiero po poprawnym połączeniu telewizora z Internetem. Ale wracając do Twojego problemu. To że poprawnie działa Ci połączenie z serwerem DLNA na twoim kompie to nie znaczy, że telewizor ma prawidłowy dostęp do Internetu, ponieważ pomiędzy Twoim kompem a telewizorem w sieci wewnętrznej nie masz prawdopodobnie żadnych urządzeń które mogłyby blokować ruch pomiędzy nimi. Natomiast pomiędzy Twoją siecią wewnętrzną a Internetem masz router który może blokować cały ruch z Twojego telewizora do Internetu lub masz zablokowane jakieś porty (być może Bravia łączy się z serwerem widżetów na jakimś innym porcie niż standardowe np. 80 dla www) i w tym może być problem. W Bravii nie tylko ApliCast są pobierane z Internetu. Również mapka z umiejscowieniem wykonania zdjęcia przeglądanego na telewizorze jest pobierana Internetu. W telewizorze masz kilka wgranych zdjęć z możliwością podejrzenia na mapce z maps.yahoo.com Otwórz sobie te zdjęcia i zrób zbliżenie mapy i zobacz czy jest ono dostępne. Jeżeli tak to Bravia łączy się z Internetem. Po pierwsze ja bym zobaczył co pokazuje w logach Twój router i jak jest skonfigurowany. Jeżeli ma włączone jakieś ograniczenia z wewnątrz Twojej sieci do Internetu to wyłącz je na chwilę i zobacz czy Ci wtedy zadziała pobieranie widżetów.
Tu wielkiej filozofii nie ma jeżeli połączenie z siecią masz poprawnie skonfigurowane (masz wpisaną bramę domyślną oraz dnsy) to powinno to działać i tyle, a jedyną przeszkodą może być router.

Pozdrawiam
Sulik