anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Cyfrowa naziemna (MPEG 4) już Polsce!

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Cyfrowa naziemna (MPEG 4) już Polsce!

Natchnąłem się na ciekawy artykuł o MPEG 4 na Mazowszu.

(...) W wyniku uruchomienia nadajnika w Łazach i zsynchronizowaniu go z nadającym od 2001 nadajnikiem na PKiN, naziemna telewizja cyfrowa jest dostępna dla kilku milionów mieszkańców Mazowsza. Sygnał bez problemów odbierany jest w Radomiu, a nawet w Opocznie w województwie łódzkim (...)

Tu jest link do całego artykułu:

http://media2.pl/media/44183-naziemna-t ... owszu.html " target="_blank

Nie wierzyłem, ale sprawdziłem i faktycznie chodzi :D Obraz jest bardzo ładny, dźwięk również świetny :D A jak to u Was chodzi?? Jak wrażenia z odbioru naziemnej telewizji cyfrowej :D ??

28 ODPOW. 28
scarface-----
Początkujący

Zdaje się, że jest to jeszcze sygnał testowy, ale być może już na stałe. A jednak trochę w temacie się rusza, w tym kontekście pojawia się jednak kilka wątpliwości.

- Mimo wszystko dostępność tv z mpeg4 nie jest jeszcze duża, choć Sony akurat ma ich sporo w ofercie, część innych producentów również, ale niektórzy, żeby nie wytykać palcem, praktycznie nie mają nic z mpeg4. W większosci polskich domów nie ma tv (a mowa już o nowych LCD i plazmach) z wbudowanym tunerem mpeg4. Moim zdaniem producenci wiedząc już, że prace mpeg4 w Polsce postępują, powinni w ofercie poszerzyć tv z mpeg4 albo przynajmniej informować klientów, ze dany tv go nie posiada i jakie są tego konsekwencje. Skoro harmonogram prac jest już dostępny, to klient powinien móc się z nim zapoznać, bo być może już dziś mógłby korzystać z naziemnej telewizji satelitarnej.

- Oferta programowa też nie jest (ale tu prawdopodobnie się to zmieni) zbyt duża, tzn. nie wiele większa niż w przypadku analogowego. O ile jeszcze nie jest to duży problem, bo w sumie lepiej 6 dobrych kanałów niż 12 średnich. Chciałoby się jednak, by programy nadawane były w hd, tak jak słynny już przekaz TVP z olimpiady.

- ostatnia interesująca kwestia to relacja (kooperacja - rywalizacja) między platformami cyfrowymi a darmowa tv naziemną.

Zimny_
Użytkownik

Owszem, jest to sygnał testowy, ale jaka to różnica, czy testowy, czy normalny. Oficjalnie cyfrowa naziemna będzie odbierana dopiero w 2012 roku. Więc nie ma co narzekać...
Co do telewizorów, większość LCD będących teraz w sprzedaży, to modela starsze, z ubiegłego roku i nierzadko sprzed 2 lat. Co do informowania klientów, na każdym tv masz opisane, czy ma MPEG4, czy nie. Nigdy nic nie kupuje (nic droższego), bez wcześniejszej analizy produktów. Jeżeli wiem, że dany produkt spełni moje oczekiwania, to dopiero wtedy go kupię.
A oferta programowa naziemnej ma się zmienić?? Jak narazie w żaden sposób nie jest konkurencją dla płatnych kanałów...

endrii
Początkujący

Do odbierania tej nowej telewizji potrzebuję tylko wbudowanego dekodera, czy muszę mieć jakieś zewnętrzne pudełko?

Zimny_
Użytkownik

Jeżeli telewizor ma wbudowany dekoder MPEG4, to wystarczy podłączyć antenę (nakierowaną na nadajnik), włączyć strojenie i wszystko chodzi. Lepsze modele mają dekoder w standardzie.

endrii
Początkujący

Dziękuję. To fajnie z naziemną. Jakość odbiega od satelitarnej? Czy to jest prawda, że jak już oficjalnie będzie dostępna w Polsce to będą też pakiety jak canal +, N? Płacisz, odbierasz więcej. Tak?

Zimny_
Użytkownik

Jakieś pakiety miały być. Może z czasem zrobią też z platform o których pisałeś, kto wie. Moim zdaniem jakość jest dużo lepsza niż z satelity, no i jest więcej możliwości.

scarface-----
Początkujący

Raczej pakietów szybko nie będzie, po prostu oferta z aktualnej analogowej będzie nadawana cyfrowo. Przynajmniej to jest perspektywa najbliższych 3-4 lat, później trudno przewidzieć w którym kierunku tu pójdzie, bo różne informacje można w sieci znaleźć.

Zimny_
Użytkownik

Nie powiesz, że nadawanie np. nki czy canal+ z naziemnej nie było by dobrym rozwiązaniem. Więcej miejsca na kanały, możliwość nadawania z większym bitrate, więcej kanałów HD. Tylko nie wiem czy to jest wykonalne technicznie...

scarface-----
Początkujący

też nie wiem, ale moja zawodna intuicja podpowiada, że nawet jeśli technicznie wykonalne to ekonomicznie nieopłacalne :)