Podziel się wrażeniami!
Ja mam trochę inny problem.
KDL 40W4210
Otóż jak ustawię na nBoxie dźwięk Dolby Digital, to na kanałach, które rzeczywiście nadają w tym sysytemie, nie ma dźwięku po HDMI, brak głosu na TV. Co prawda w instrukcji piszą, że po HDMI idzie dźwięk tylko PCM, ale czy jest jakieś ustawienie lub czy można uaktualnić oprogramowanie TV, aby ten dźwięk normalnie przechodził?
Dzwiek ktory wysyla Ci dekoder musi byc DD a nie PCM skoro nie slyszysz dzwieku. Mam dokladnie ten sam model i tak to dziala - dzwieki PCM przechodzi bez problemow, dzwiek DD (lub DTS) nie. Zla wiadomosc jest taka, ze dzwiek DD/DTS z HDMI nie jest takze przenoszony do Audio OUT wiec jedyny sposob aby sluchac DD/DTS dostarczone przrz HDMI to podlaczyc urzadzenie do wiezy z dekoderem, a nie do telewizora.
Tak, tez uwazam, ze to dziwne, ze telewizor ma dekoder DD (bo dziala z DVB-T) a nie potrafi go uzyc do dzwieku z HDMI i to fatalnie, ze nie przenosi tego co nie umie na Audit Out.
Czy istnieje mozliwosc poprawienie tego w oprogramowaniu? Nie wiem? SCty?
Zadałem sobie trud i pościągałem kilka instrukcji obsługi z TV Sony (tych z górnej półki). Okazuje się, że w żadnym z nich po HDMI nie jest przyjmowany dźwięk DD. Uważam, że jest to ewidentna porażka Sony, przecież w chwili obecnej powinien być to standard. Coraz więcej kanałów TV nadaje DD i okazuje się, że w przypadku tak markowej i drogiej firmy w TV nie ma dźwięku!!! I jak tu kupować lepsze tunery, skoro TV Sony nie obsługują standardowego w chwili obecnej formatu dźwiękowego DD. Brak mi słów, zwłaszcza, że opisy reklamowe TV Sony mówią o dźwięku DD, DTS i kto nie wie jakich jeszcze. To normalna ściema!!!
Mam ten sam problem, kupilem 40v4000. Zamowilem "n-ke", i jest problem z glosem po hdmi. Jest kilka kanalow na ktorych nie mozna zmienic dzwieku na zwykly stereo, i w tej chwili sa praktycznie bezuzyteczne, np moj ulubiony discovery hd 😕 . Probowalem laczyc zwyklymi chcinchami sam glos nic to nie daje 😕 . Aby wygodnie serfowac po kanalach, po wejsciu trzeba ustawiac dzwiek - moze gdzies w nbox jest opcja aby wylaczyc wogole dd ,bo po wejsciu na kanal ktory obsluguje dd ustawia sie on automatycznie a na tv sony cisza :/. z gory dzieki pozdrawiam
ew. co trzeba dokupic aby ten dzwiek dzialal caly zestaw kina domowego ? nie mam na to miejsca ani zaden ze mnie audiofil zeby az tak rozbudowywac ogladanie telewizora 😕
Poradzilem sobie podpinajac nke pod mini wieze jvc za 700zl ktora bez problemu poradzila sobie z dd poprzez wejscie aux. Jak przedmowcy uwazam rozwiazanie funkcji dd w telewizorach sony za bezsensowne. pozdrawiam
Langixx napisał(a):
Poradzilem sobie podpinajac nke pod mini wieze jvc za 700zl ktora bez problemu poradzila sobie z dd poprzez wejscie aux. Jak przedmowcy uwazam rozwiazanie funkcji dd w telewizorach sony za bezsensowne. pozdrawiam
Przecież żaden TV (a bynajmniej z średnich modeli) nie ma wbudowanego dekodera DD a tylko analogowe surround-y więc czasami sygnał jest tak niezgodny, że tv go nie widzi. A i tak jeśli na amplituner wypuścimy dźwięk kablem optycznym to będzie cyfrowy, w setupie n-ki jest tylko pytanie czy tv ma dekoder DD co by po HDMI przekazać, wyjściem optycznym i tak bez względu na ustawienie będzie wychodził sygnał cyfrowy, a czinczami analogowy
Tyle, że wspomniany na początku KDL 40W4210 ma dekoder DD bo bez problemów dekoduje DD nadawane np. przez TVP HD. To, że sygnał DD z HDMI nie jest dekodowany (ani nawet wysyłany po światłowodzie Audio OUT do amplitunera) to jest typowy przykład (zaplanowanej lub nie) niedoróbki.