Podziel się wrażeniami!
Witajcie,
poświęciłem sporo czasu nad dopracowaniem parametrów obrazu, które według mnie są najodpowiedniejsze. Ustawienia testowałem na platformie "N" i szczególnie kanałach HD. Telewizor to KDL-40EX725. Pokój w którym znajduje się telewizor jest dosyć bardzo oświetlony.
Zacznijmy od podstaw. Model ten posiada rozbudowane i dosyć dobrze ustawione tryby scen. Uruchamiamy je po naciśnięciu przycisku "Scene" na pilocie. Poniżej tabelka z zestawieniem scen i krótkim opisem:
Automat - automatycznie dostosowuje scenę do wyświetlanego materiału
Ogólna - obraz dostosowany do różnych treści. Nie jest on idealnie nastawiony, raczej kompromis dla różnych materiałów.
Kinowy - jedna z moich ulubionych scen. Obraz bardzo dobrze dopasowany do filmów. Szczególnie widoczne przy filmach HD.
Sport - równie fajnie dopasowany obraz do sportu. Oczywiście zależy od rodzaju sportu, ale przy np. piłce nożnej spełnia swoją rolę.
Muzyka - rzadko korzystałem z tej sceny. Oglądam mało teledysków i bardzo dobrze spełniały swoją rolą inne tryby - w tym mój własny
Animacja - obraz dostosowany do materiałów bogatych w animacje. Ustawione parametry upłynniają animacje.
Zdjęcia - obraz dostosowany do zdjęć. Barwy stają się bardziej wyraziste, obraz wyostrzony - widać więcej szczegółów.
Gra - tryb bardzo przydatny przy grach. Ustawienia optymalizują płynność, przy optymalnie niskim Input lag.
Grafika - tryb dobry do pracy przy podłączonym komputerze, Internecie itp.
Osobiście najczęściej korzystałem z trybu kinowego (bardzo fajnie zrobiony), Gra i Sport. Polecam sprawdzenie tych ustawień. W kinowym po wejściu do menu obrazu (Options->Obraz) możemy zmienić na "Kino 2" - również polecam.
Każde parametry można dopracować, więc starałem się dopasować obraz do moich preferencji. Poniżej wyniki:
W dzień:
Tryb Obrazu - Kino 2
Podświetlenie - 7
Kontrast - 93
Jasność - 50
Nasycenie - 50
Odcień - 0
Temperatura barw - Ciepłe 2
Ostrość - 55
Red. zakłóceń - wył (można włączyć przy sygnale z wbudowanych tunerów i przy słabej jakości materiałach, np. starych filmach itp. Ogólnie wyłączone jest OK).
Red. zakłóceń MPEG - wył (podobnie jak wyżej)
Red. zakłóceń punkt - wył (podobnie jak wyżej)
Motionflow - Wyraźny
Tryb filmu - Auto2
ZAAWANSOWANE USTAWIENIA
Korekcja czerni - wył
Zaaw. zwiększ. kontrastu - wył
Gamma - 0
Automat. ograniczanie Światła - małe
Czystość bieli - wył
Żywy kolor - min/średni
Uwydatnianie szczegółów - małe
Uwydatnianie krawędzi - wył
BALANS BIELI (albo wszytko na "0", albo poniższe ustawienia):
wzmocnienie R - -3 / -2
wzmocnienie G - -1 / 0
wzmocnienie B - 0 / 0
przesuniecie R - -2 / -2
przesunięcie G - -1 / -2
przesuniecie B - -2 / -2
Później napiszę ustawienia "na wieczór", gdzie w pomieszczeniu jest mniej światła.
Co sądzicie o tych ustawieniach?
Pozdrawiam,
Zimny.
tak da się
Oczywiście chodzi mi o przywrócenie automatyczne do ustawień fabrycznych nie manualne:-D To więc gdzie jest ta opcja ?
Piotrek86 napisał(a):
Mam pytanie czy te zmienione ustawienia da się później jakoś zrestartować do ustawień fabrycznych?
Piotrek86 napisał(a):
Oczywiście chodzi mi o przywrócenie automatyczne do ustawień fabrycznych nie manualne:-D To więc gdzie jest ta opcja ?
stubb napisał(a):
Piotrek86 napisał(a):
Mam pytanie czy te zmienione ustawienia da się później jakoś zrestartować do ustawień fabrycznych?
Poniżej Kolego Piotrku wklejam Ci kawałek i-Manuala którego znajdziesz na stronie Sony jak i na swoim TV (w manu wybierasz np Obraz/zerowanie):
Zerowanie
Przywraca wszystkie ustawienia opcji do ustawień domyślnych, z wyłączeniem ustawień , i .
Jak dobrze kojarzę z głowy:
"Ustawienia"-> "Ustawienia systemowe" -> "Konfiguracja funkcji ogólnych"-> "Ustawienia fabryczne".
Przywraca ustawienia fabryczne w całym TV o ile się nie mylę.
ok. o to mi chodziło Dzięki funkcja bardzo przydatna dla osób dużo kombinujących z TV
Ależ proszę , ja też lubię sporo kombinować, szczególnie, że jest kilka opcji do zmiany
. Zazwyczaj ustawiam TV dotąd aż obraz nie będzie dla mnie zadowalający. Oczywiście każdy materiał jest inni i przydałoby się mieć możliwość zapisania 1000 ustawień
. Zupełnie czym innym w odbiorze obrazu są mecze a czym innym filmy akcji, czy melodramaty
.
Cieszę się, że podoba Ci się Twój TV, bo najważniejsze jest to, aby wybrać coś dla siebie z takiego natłoku i przepychu technologii a do tego nie zbankrutować .