Podziel się wrażeniami!
mam telewizor sony z platformą android television z 2015 r. (xbr49x830c) i, szczerze mówiąc, jego „inteligentne” funkcje throughły fatalne. naprawdę podobał mi się android tv na moim nexus playerze i podczas wypróbowywania shield, ale nie wbudowany gadget. interfejs użytkownika opóźnia się jak szalony i jest szalenie niestabilny z częstymi panikami jądra i ponownymi uruchomieniami, zwłaszcza od czasu aktualizacji marshmallow, której nie mogę nawet zdiagnozować, ponieważ nie mogę odczytać https://19216811.cam/dzienników jądra bez rootowania, a resetowanie do ustawień fabrycznych nie pomogło. wbudowany odbiornik forged jest również znacznie bardziej wadliwy niż samodzielny chromecast.https://1921681001.id/
jestem zainteresowany zakupem nowszego telewizora w niezbyt odległej przyszłości, ponieważ chcę mieć pełne lokalne przyciemnianie, hdr i większy panel, ale wolałbym trzymać się wbudowanych inteligentnych rozwiązań, ponieważ porty hdmi są na wagę złota do mnie między wieloma konsolami do gier nintendo i sony, głośnikami i (niekompatybilnym z drm) htpc, podczas gdy każdy przełącznik, którego próbowałem, ma problemy z cec.
czy telewizory z androidem poprawiły się pod tym względem od 2015 roku i czy są jakieś przesłanki, że mogą się znacznie poprawić w przyszłym roku? czy są jakieś źródła, które faktycznie wymieniają „inteligentne” specyfikacje do porównywania różnych telewizorów w asortymencie produktów? na przykład mój xbr49x830c ma mt5890 soc z 2 rdzeniami armv7, 1,five gb pamięci ram i eight gb / partycją danych. nie interesują mnie takie rzeczy, jak gry, ale tylko aplikacje do przesyłania strumieniowego, które faktycznie działają.
Witam,
Obecnie zastosowane rozwiązania nie sprawiają najmniejszych problemów. Zachęcamy do wypróbowania Android TV w TV Sony w najbliższym salonie sprzedaży. Zapewniają to nowsze i wydajniejsze komponenty (np. 4 rdzeniowy procesor ARM Cortex -A73) czy oprogramowanie grafiki.
Pozdrawiam
teraz pchają 4 rdzeniowe SOC bo słabszych już się nie produkuje. Wydajność tak samo żałosna - przycinki zamulenia a z gier tylko najprostsze.
Byle przystawka smartbox oferuje znacznie wyższą wydajność i obsługuje sprzętowo znacznie więcej formatów video.
Dopiero w nowych tv philipsach pchają jakiś nieco leszy soc ale to i tak wydajność smartfonów sprzed 5 lat
Obecnie wydajność SoC jest bardzo dobra, ale to zalezy od modelu. W modelach z 2020 r najlepszy Soc miał (o dziwo) XH90, jest to MediaTek MT5895 (czyli jedną z wersji S900)czterordzeniowy oparty o Cortex-A73 z 3GB RAM i Mali-G52 GPU i tutaj faktycznie wszystko działa szybko i sprawnie.I to bardzo szybko, spokojnie zastąpi nawet przystawkę Nividia. (dla porownania w XH 95 jest słabszy i starszy MT 5893).
Seria X830C ma mocno przestarzały SoC - MediaTek 5890 ( dwurdzeniowy oparty o Cortex A17) i 1,5 GB RAM.... Tutaj raczej wiele nie zdziałasz.... W roczniku chyba 2021 chyba wszystkie modele od X90 wzwyż beą miały MediaTek MT5895 - ale nie sprawdzałem tego.