Podziel się wrażeniami!
Hej. Pewnie wielu z was kiedyś głowiło się jak zamontować telewizor na ścianie, a przede wszystkim jaki uchwyt lub system montażowy wybrać. Proszę więc o podzielenie się waszymi doświadczeniami. Podpowiedzcie na co zwrócić uwagę i ile trzeba zainwestować pieniędzy w taki uchwyt do telewizora?
Witam
Telewizor możesz "powiesić" dość tanio, ale wszystko zależy od Twoich wymagań. Mi się podobało rozwiązanie w którym zamiast typowego wieszaka korzysta się z 4 oddzielnych kołków wkręcanych w ścianę w zależności od rozstawu mocowania w tv i dopiero na tych kołkach wiesza się tv. Rozwiązanie to jest tak skonstruowane, że możesz sobie jeden z kołków obrócić o 90 stopni, np za pomocą solidnej linijki, co uniemożliwia przypadkowe "wysunięcie" tv w górę i jego upadek. No ale wadą jest to, że jak tv zamontujesz to już tak musi zostać. A co do uchylnych wieszaków to tutaj nie mam niestety żadnego faworyta. Jakoś nie pasuje mi opcja w której tv odstaje od ściany dość znacznie bo musi jeszcze tam zmieścić się taki właśnie uchylny wieszak. Z tego też powodu tutaj skorzystał bym z promocji Sony i zamówił sobie montaż od nich na zwykłym wieszaku bez bajerów. Ceny w miarę znośnych wieszaków wg mojej wiedzy to około 100 zł, ale za wyższy model czasem można dać grubo ponad tysiąc zł a nawet wielokrotność tej kwoty w przypadku wieszaków typowych dla barów.
Zależy kto co lubi, ale według mnie możliwość regulacji może się przydać. A słyszeliście o uchwytach z elektrycznym obrotem, sterowanych pilotem? pewnie nieźle musi coś takiego kosztować...
Zależy kto co lubi, ale według mnie możliwość regulacji może się przydać. A słyszeliście o uchwytach z elektrycznym obrotem, sterowanych pilotem? pewnie nieźle musi coś takiego kosztować...
Najważniejsze jest chyba to, aby dopasować uchwyt do telewizora. Trzeba wiedzieć jaką wagę ma telewizor, który ma wisieć na ścianie żeby maksymalna waga uchwytu była większa od wagi telewizora.
Jeśli interesuje Cię uchwyt "na pilota" to mogę polecić Vogel'sa ale kilka ładnych stówek kosztuje, jeśli jednak aż takiego rarytasu nie potrzebujesz to raczej nie kupuj taniej chińszczyzny. Tv troszkę kosztował to niech sobie wisi na mocnym, stabilnym uchwycie nie oszczędzaj na tym mogę polecić firmy : barkan, arkas i vogels - sprawdzone marki i ich jakość
A co jeśli chcemy zamontować ekran pod kątem 90 stopni do ściany? Jaki wybrać uchwyt? Zagadką jest dla mnie też rozstaw śrub montażowych.
Większość wieszaków jest zgodna z kilkoma różnymi rozstawami śrub wiec tutaj problemu nie powinno być. A wieszak do zamontowania tv pod kątek prostym do ściany widziałem kiedyś od firmy Omnimount. Solidniejsza konstrukcja z możliwością wyregulowania odstępu od ściany.
A co jeśli chcemy zamontować ekran pod kątem 90 stopni do ściany?
W tym przypadku musisz chyba szukać uchwytu obrotowego na długim ramieniu, tak aby jego długość była dłuższa od połowy szerokości całego telewizora.Uchwyt ma być po prostu solidny, chyba nikt z nas nie chce aby uchwyt się wyginał a co gorsze telewizor spadł ze ściany...
A jak należy zmierzyć rozstaw śrub?cogito napisał(a):
Większość wieszaków jest zgodna z kilkoma różnymi rozstawami śrub wiec tutaj problemu nie powinno być (...)