Podziel się wrażeniami!
Szanowni,
Chciałbym rozwiązać sprawę obsługi jednym pilotem tv KD60XF8305 oraz dekodera z Orange Sagemcom, a także potencjalnego kina lub zestawu głośników. Czy jest jakieś rozwiązanie, które pozwala sterować jednym sposobem lub pilotem bo już teraz 2 piloty walają się po kanapie i trzeba oddzielnie uruchamiać tv i potem przewijać kanaly tylko pilotem dokodera.
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Serdeczności
@krzykos2002 Prawie wszystkie dekodery naszych operatorów nie mają hdmi cec. Więc szansa na obsługę jednym pilotem jest raczej niemożliwa. Owszem można kombinować z uniwersalnymi pilotami, czy inteligentnymi kablami hdmi, ale według mnie gra nie warta świeczki. Nawet najnowsze dekodery 4k z orange nie posiadają hdmi cec. Jedynie włączanie i wyłączanie jednym pilotem jest niekiedy możliwe po wpisaniu odpowiedniego kodu. Mnie też to denerwowało. Dlatego korzystam dodatkowo z oferty pre-paid z modułem(TNK HD). A dekodera prawie nie używam. Ponad 60 kanałów w zupełności mi wystarcza. Wpisz w google: orange tv espana i włącz tłumacza. Wnioski wyciągniesz sam.
Nie wiem czy to wniesie coś do tematu ale u mnie np zauważyłem że pilot tv uruchamia NIEKTÓRE opcje dekodera, ale nie z Orange. Dekoder na enigmie. Niestety nie ma tu pełnej funkcjonalności i nie mogę zrezygnować z pilota od dekodera. Chodzi mi o to, że coś tam działa, chociaż zauważyłem to przez przypadek.
Dzięki "leczlech" i rzeczywiście orange napisało, że ich dekoder nie ma takiej możliwości i nie informują o tym na etapie podpisywania umowy Pewnie zabawię się w uniwersalny pilot a na marginesie jeśli możesz umieścić dokładny link do "orange tv espana" to będę mega wdzięczny!
Mimo wszytko dziękuję za zaangażowanie i zostaje kwestia zmiany operatora w przyszłości lub jednego pilota jeśli sparują się urządzenia
@krzykos2002 https://tv.orange.es/videoclub/ i tam na dole masz wszystko o konfiguracji Orange TV.
Bawiłem się podobnym pilotem fergusona od dekodera ariva(obsługa do 5 urządzeń)i dla mnie było to bezsensowne.
pozdrawiam