anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kamerka SKYPE do TV

profile.country.PL.title
przybora
Poszukiwacz

Kamerka SKYPE do TV

Witam wszystkich
Mam do Was pytanie czy z telewizorami SONY ze SKYPE współpracuje jedynie oryginalna kamerka SONY np. CMU-BR100 (która nie jest tania) czy można podłączyć kamerkę innej firmy ?
Nie wierze, że Chińczycy czegoś nie wymyślili. Z góry dziękuję za informację i uwagi.

26 ODPOW. 26
profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

Ależ ja nigdzie nie kwestionowałem parametrów tej kamery - broń Boże
Jeśli jesteśmy już jednak przy tym zagadnieniu, chciałbym zauważyć że w dzisiejszych czasach absolutnym standardem (a już na pewno w tej cenie) powinno być pełne wsparcie dla 1080p - czyli standard w jakim sprzedaje się obecnie 90% telewizorów na rynku...
Z kolei telewizory wspierajace funkcje SKYPE, powinny mieć w opcjach wybór danej rozdzielczosci (VGA, 720p i 1080p - bardzo ważne dla ośób niedysponujących dostatecznie szybkim łaczem internetowym. Dotyczy obu stron potencjalnego połączenia)

Co do telefonu - nie chodizło mi o telefon z najwyższej półki ale generalnie o samo urządzenie (ilość elektroniki jaką otrzymujemy za określoną kwotę w sensie akumulator, mikroproceor, 2 kamery, ladowarka itd) Komórka - jakby nie patrzeć- jest urządzeniem autonomicznym komunikacyjnie - kamerka internetowa niestety jest tylko akcesorium...

Różnica w koszcie produkcji pomiedzy kamerą VGA a 720p to 1.5 $ :)

Kolego cogio - popatrz sobie jakie "bajery" mają kamery za 300-400zł o których piszesz. Logitech ma np funkcje autośledzenia twarzy (obrotowa głowica z obiektywem) :)

I żeby nie było że piszę z kapelusza - oto przykład porównywalnej kamerki do SKYPE ... za 200zł
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -4126.html

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Zapominasz o jeszcze jednej rzeczy: skala produkcji.
Wymieniane przez Ciebie telefony produkuję się w milionach sztuk, zainteresowanie kamerą na dzień dzisiejszy nie jest duże więc i skala produkcji znacznie mniejsza. Być może kolejne wersje będą tańsze - tak było z okularami 3D.

profile.country.pl_PL.title
cogito.
Początkujący

Jeśli mnie mój nos nie myli to w przypadku podlinkowanej kamerki za śledzenie twarzy nie odpowiada produkt a podłączony do niego komputer. Sama kamerka nikogo nie rozpozna ani nie wyśledzi ;-) TV to (jeszcze) nie komputer. Moc obliczeniowa jest inna, więc inne są możliwości.

No i narzekasz, że parametry nie są z górnej półki, a część osób uważa dokładnie odwrotnie. Wolą słabsze parametry i niższą cenę. Kwestia gustu.

Bardzo ważną rzecz napisał sadam. Ekonomii nie da się oszukać. Im więcej kamerek opuści fabrykę tym ostatecznie będą one tańsze. Wpływ konkurencji też robi swoje i nikt nie ustala marży na wygórowanym poziomie. No może poza Aple z produktów ogólnodostępnych i kilku producentów Hi-edn ale to już inna bajka ;-)

Pozdrawiam
cogito

spoltermi1fjlfz
Początkujący

Witam

A czy ktoś próbował wykorzystać Kamerę PlayStation Eye (z PS3) podłączając ją do EXa aby pogadać przez Skype'a? Czy to rozwiązanie może być alternatywą do oryginału BR100?

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Nie ma takiej możliwości :flushed:
Ile razy można pisać, że TV obsługują tylko kamerę CMU-BR100.

katarzynka-----
Początkujący

sadam napisał(a):

Ile razy można pisać, że TV obsługują tylko kamerę CMU-BR100.

Spokojnie Sadam... :c20 W wątku już rzeczywiście kilka razy padła informacja, że TV BRAVIA współpracować będzie jedynie ze specjalną kamerą Sony, ale jak widać nie do każdego to dociera. Wystarczy przejrzeć wątek lub użyć wyszukiwarki żeby dostać odpowiedź :c49

profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

Skoro o ekonomii piszemy to podam kilka statystyk.

1 - kamery internetowe są powszechnie montowane w 99.90 % aktualnie sprzeadwanych notebooków, tabletów itd - komputery stacjonarne sprzedają się umiarkowanie słabo - a decydują się na nie niemal wyłacznie osoby szukajace workstation lub sprzetu do gamingu (a nie do skype)

2 - konkurencja na rynku kamer internetowych jest baaardzo duża.

3 - Telewizory SONY z kolei są zobligwane sprzetowo do obsługi tylko jednego rodzaju kamery internetowej.

Argument o skali produkcji/zbytu jest zatem nietrafiony jesli porównujemy model w model
Kamera SONY jest bowiem uprzywilejowana jesli chodzi o telewizory SONY z kolei sprzęt Microsoftu ma dostęp do potencjalnie ogromnego rynku tyle że tort jest już w zasadzie podzielony...Można więc śmiało założyć remis

Kamera którą podałem wyżej to pierwszy lepszy z brzegu przykład urzadzenia o adekwatnych parametrach i -względnie- normalnej cenie. Za cenę zbliżoną do kamery SONY można nabyć kamery śledzące - napiszę to wyraźnie bo widzę że kolega wyzej nie rozumie - SPRZETOWO ludzką twarz (silniki obracajace tubusem obiektywu w dwóch płaszczyznach) O rozwiazaniach softwarowych polegajacych na przeskalowywaniu obrazu wiem od dawna i nawet miałem okazje przetestować w moich VAIO...

"No i narzekasz, że parametry nie są z górnej półki, a część osób uważa dokładnie odwrotnie. Wolą słabsze parametry i niższą cenę. Kwestia gustu."

Problem w tym że nie dostają ani jednego ani drugiego :)
A jeżeli wystarcza im 720p i nie widzą różnicy w stosunku do 1080p a przy tym są szczęsliwi wydając na taki gadżet od 5 do 30% wartości całego telewizora (w zależności od modelu) - to ich problem :)

hovany
Poszukiwacz

To może odświeżając temat: podłączyłem ostatnio do EX-a 520 kamerkę Logitecha. Przeciętną. Skype się uruchomił i nawet pozwolił na wykonanie połączenia głosowego ze skutkiem pozytywnym. Niestety bez obrazu. Po odłączeniu kamerki telewizor rozpoznaje ten fakt i wyłącza skype'a.

Nurtuje mnie jeszcze myśl jaki moduł wifi zadziałałby, ale to już sprawa na inny wątek.

BZ
Mylagos
Użytkownik

Według mojej wiedzy, wszelkie dodatkowe komponenty, jak właśnie kamerka czy moduł Wi-Fi, aby działały, muszą być oryginalne -> muszą być Sony .
Adapter Wi-Fi to : UWA-BR100.
Kamerka z mikrofonem to : CMU-BR100.

hovany
Poszukiwacz

Zgadzam się. Tak zaplanował to producent. Lecz nie zmienia to faktu rozpoznania przez telewizor, że to co podłączyłem do USB to kamera z mikrofonem i aktywacja skype'a. Do tego fakt udanego połączenia głosowego.

Jeśli chodzi o kartę wifi to akurat mojej całkowicie nie rozpoznał.

BZ