Podziel się wrażeniami!
Witam,
W naszej rodzinie pojawił się nowy tv model kd-49xe7096. Szukam kalibracji do tego modelu, ale nie udało mi się. Czy ktoś z Was znalazł takie ustawienia? Z góry dziękuję i pozdrawiam
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Oczywiście, że mogę podzielić się swoimi doswiadczeniami. Ponieważ telewizor posiadam raptem trzy miesiące, to potraktujmy to jako pierwsze wrażenia.
Sądzę, że jako uniwersalne dla całej rodziny najodpowiedniejsze będa ustawienia najprostsze. To znaczy.
Tryb obrazu: standardowy lub własny.
Jak sobie przełączysz między trybami zobaczysz różnice w sposobie wyświetlania. W trybie własnym obraz ma cieplejsze kolory. Lepiej sprawdza się to ustawienie przy oglądaniu filmów. Przynajmniej takie są moje odczucia.
W obu trybach mam takie same ustawienia obrazu:
- jasność 40
- kontrast 90
- poziom czerni 50 (tego na razie nie ruszałem)
- nasycenie 50
- odcień 0
- temperatura barw neutralne
- ostrość 30
- tworzenie realizmu automat.
- redukcja losowych zakłóceń wył.
- cyfrowa redukcja zakłóceń wył.
- motionflow wył.
- tryb filmu automat.
Zaaawansowane ustawienia
- zaaw. zwiększenie kontrastu wył.
- dostosowanie czerni wył.
- gamma 0
- żywy kolor wył.
temperatury barw nie ruszałem.
Ustawienia ekranu:
- format ekranu pełny
- autoformatowanie wł.
- domyślny tryb 4:3 rozszerzony
- pole wyświetlania normalne
- przesuniecie pionowe 0
Wybór sceny automat.
Jak zapewne można zauważyć są to prawie ustawienia fabryczne. Najwięcej zjechałem ostrością. Niestety nie mam już dvd, przez które mogę podać obraz kontrolny i nie mam możliwości sprawdzenia zmiany ustawień w innych rodzajach obrazu.
Oczywiście moje uwagi dotyczą wejścia cyfrowego, sygnał z kablówki osiedlowej po kablu, nie światłowodem, co zapewne też ma znaczenie.
Na razie tyle.
Hej @Bruno79
możesz trochę dokładniej jakiej kalibracji szukasz.
Wszystkie parametry obrazu można w ustawieniach zmieniać.
Pozdrawiam
r_a_n_i
Oczywiście chodziło mi o kalibrację obrazu od osoby, która zrobiła to przy pomocy profesionalnego sprzętu do pomiarów temperatury barwy itp. Ustawienia standardowe w materiałach innych niż netflix raczej są nie do przyjęcia
Witam użytkownika xe7096.
Poruszył kolega temat, który nurtuje zapewne każdego użytkownika nowego telewizora niezależnie od marki. Oczywiście ja też interesowałem się tematem ustawień obrazu, ale chyba nie mam dobrych wieści, To znaczy moim zdaniem nie ma uniwersalnych ustawień, nawet jeżeli mówimy o tym samym modelu telewizora. Może się zdarzyć, że ustawienia dla jednego egzemplarza będa "prawie" akceptowalne dla innego egzemplarza. Tym bardziej, że w telewizorze mamy kilka rodzajów scen i obrazów, które na dobrą sprawę należałoby ustawiać indywidualnie. Do tego dochodzą wszsytkie dostępne wejścia, które też pewnie trzeba by ustawić. Nie miałem do czynienia z profesjonalną kalibracją obrazu i może się mylę, ale ja bym tak do tematu podchodził.
Odnośnie naszego modelu telewizora, to oczywiście pierwsze co zrobiłem to spróbowałem sprawdzić ustawienia obrazu według instrukcji Sony. Ściągnałem obraz kontrolny, zgrałem na płytkę i poprzez dvd zapuściłem na ekran. Pobawiłem się trochę ustawieniami podstawowymi (jasność, kontrast, ostrość, wyłączenie "ulepszaczy" itp.) i okazało się, że wcale nie trzeba było wiele zmieniać. No może trochę ostrością więcej regulowałem. Generalnie obraz jest akceptowalny. W trybie sportowym musiałem go trochę "uspokoić", bo jak dla mnie był zbyt jaskrawy.
Doszedłem do wniosku, że bez wspomnianej kalibracji profesjonalnej nic więcej nie zrobię. Cena takiej kalibracji to w naszym wypadku 15-20% ceny telewizora i nie przewidywałem takiego wydatku. Jednakże oczywiście sam chętnie skorzystałbym z "gotowca" ustawień :). Tylko pamiętajmy, że ktoś musi za to zapłacić.
I jeszcze odnośnie tematu, który założyłem w innym wątku. Jakie sa kolegi doświadczenia z oglądaniem filmów przez TVP VOD i TVN Player?
Hej,
dziękuję za szeroką odpowiedź na moje pytanie. To jest TV rodzinny i nie ma tam jeszcze podłączonego odtwarzacza DVD, Bluray itp. Czy byłby dla Ciebie problem, abyś zamieścił swoje ustawienia z obrazu w tym wątku?
Oczywiście, że mogę podzielić się swoimi doswiadczeniami. Ponieważ telewizor posiadam raptem trzy miesiące, to potraktujmy to jako pierwsze wrażenia.
Sądzę, że jako uniwersalne dla całej rodziny najodpowiedniejsze będa ustawienia najprostsze. To znaczy.
Tryb obrazu: standardowy lub własny.
Jak sobie przełączysz między trybami zobaczysz różnice w sposobie wyświetlania. W trybie własnym obraz ma cieplejsze kolory. Lepiej sprawdza się to ustawienie przy oglądaniu filmów. Przynajmniej takie są moje odczucia.
W obu trybach mam takie same ustawienia obrazu:
- jasność 40
- kontrast 90
- poziom czerni 50 (tego na razie nie ruszałem)
- nasycenie 50
- odcień 0
- temperatura barw neutralne
- ostrość 30
- tworzenie realizmu automat.
- redukcja losowych zakłóceń wył.
- cyfrowa redukcja zakłóceń wył.
- motionflow wył.
- tryb filmu automat.
Zaaawansowane ustawienia
- zaaw. zwiększenie kontrastu wył.
- dostosowanie czerni wył.
- gamma 0
- żywy kolor wył.
temperatury barw nie ruszałem.
Ustawienia ekranu:
- format ekranu pełny
- autoformatowanie wł.
- domyślny tryb 4:3 rozszerzony
- pole wyświetlania normalne
- przesuniecie pionowe 0
Wybór sceny automat.
Jak zapewne można zauważyć są to prawie ustawienia fabryczne. Najwięcej zjechałem ostrością. Niestety nie mam już dvd, przez które mogę podać obraz kontrolny i nie mam możliwości sprawdzenia zmiany ustawień w innych rodzajach obrazu.
Oczywiście moje uwagi dotyczą wejścia cyfrowego, sygnał z kablówki osiedlowej po kablu, nie światłowodem, co zapewne też ma znaczenie.
Na razie tyle.
Bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas, mam nadzieję, że wątek zachęci innych do zamieszczania swoich nastawów. Widzę że nie ruszałes zaawansowanego zarządzania kolorami? W tym TV zdaje się opcja też jest dostępna. Niestety TV będę widział, za parę dni wtedy mogę wypróbować Twoich nastawów