anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-40EX500 - Dekoduje DD+ czy nie? - niejasne informacje

profile.country.PL.title
michal_23
Poszukiwacz

KDL-40EX500 - Dekoduje DD+ czy nie? - niejasne informacje

Witam,

mam pytanie do telewizora Sony KDL-40EX500.

Na stronie produktu, widnieje informacja, że posiada dekoder Dolby Digital Plus:

https://www.sony.pl/electronics/support/televisions-projectors-lcd-tvs/kdl-40ex500/specifications

W instrukcji znalazłem logo DD+, ale już przy HDMI jest wpisane tylko Dolby Digital.

Po podpięciu pod Shield TV, przystawka pokazuje połączenie jako "PCM, 16 bit, DD", więc telewizor nie zgłasza się jako potrafiący dekodować DD+.

Jak to jest w końcu z tym DD+ w tym modelu?

Mam najnowszą aktualizację, próbowałem przywracania do ustawień fabrycznych.
Przejrzałem multum stron i znalazłem podobny problem na forum, niestety bez konkretnej odpowiedzi:

https://community.sony.pl/t5/smart-tv/kdl-48w705-dolby-digital-plus/td-p/2257464

Pozdrawiam,

Michał

3 ODPOW. 3
profile.country.PL.title
Agnieszka_J
Moderator

Witaj michal_23

Wysłałam Twoje pytanie do sprawdzenia przez kolegów z Supportu, damy znać, jak tylko czegoś się dowiemy.

Pozdrawiam, Agnieszka _J 

profile.country.PL.title
Agnieszka_J
Moderator

Cześć Michał, 
przepraszamy za późną odpowiedź. Mam nadzieję, że udało Ci się już rozwiązać ten problem.  Odpowiedź, jaką uzyskałam z naszego działu wsparcia jest taka:

------------------

W celu korzystania z Dolby Digital Plus należy włączyć funkcję S-FORCE FRONT SURROUND w ustawieniach dźwięku przestrzennego.

-----------------

Pozdrawiam, Agnieszka_J

profile.country.PL.title
ZambrzyckiZ
Poszukiwacz

Mi coś tu nie pasuje - to nie nshield zgłasza jaki ma dźwięk tylko TV pokazuje jaki dostaje sygnał.

Nie może to być PCM i DD bo to dwa zupełnie różne formaty - masz albo PCM (i to będzie na 99% stereo) albo DD (DD i DD+ niczym się w zasadzie nie różnią także jak dekoduje DD to i DD+ też łyknie tyle że bez dodatkowych dwóch zupełnie zbędnych kanałów).

Zacznij od sprawdzenia jakie masz ustawienia dźwięku w nshield - i jeśli nie masz kina domowego to ustaw wyjście przystawki na PCM stereo - będziesz miał dźwięk najlepszej jakości