anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-40EX501 działa wolno

33lncr@gmail.com
Początkujący

KDL-40EX501 działa wolno

Witam,

Mam wrażenie, że mój telewizor działa z pewnym opóźnieniem. Tzn. wolno reaguje na komendy z pilota, wolno się włącza, itp...

Gdy nacisnę menu, albo przycisk zmiany proporcji obrazu czekam odczuwalnie długo na okno z opcjami... Nie wiem... 2 sekundy, czy coś podobnie drażniącego. Poruszanie się po opcjach PS3-podobnego menu też odznacza się pewnym opóźnieniem. Włączanie trwa jeszcze dłużej (5 sekund minimum), a tuż po włączeniu, zanim telewizor zacznie reagować na polecenia z pilota, musi minąć kolejne kilka sekund przez które nie mogę ściszyć, ani podgłośnic fonii, ani zmienić programu a widze już obraz i słyszę fonie. To dośc irytujące przypadłości w codziennym użytkowaniu tego urządzenia.

To usterka, czy tak ten model ma? Czy to może wina software'u?

Pozdrawiam.

22 ODPOW. 22
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Dla ścisłości:
Gdy nacisnę menu, albo przycisk zmiany proporcji obrazu czekam odczuwalnie długo na okno z opcjami... Nie wiem... 2 sekundy, czy coś podobnie drażniącego. Poruszanie się po opcjach PS3-podobnego menu też odznacza się pewnym opóźnieniem. Włączanie trwa jeszcze dłużej (5 sekund minimum), a tuż po włączeniu, zanim telewizor zacznie reagować na polecenia z pilota, musi minąć kolejne kilka sekund przez które nie mogę ściszyć, ani podgłośnic fonii, ani zmienić programu a widze już obraz i słyszę fonie. To dośc irytujące przypadłości w codziennym użytkowaniu tego urządzenia.

Kazdemu amatorowi komfortu, jakosci, prestizu i zelaznej cierpliwosci polecamy razem z Zimnym ten produkt.

Oczywiście tak. Według mnie czekać ok 2 sek na włączenie MENU - żaden problem. Czekać ok 5 sekund jak się włączy telewizor - żaden problem. Poczekać ok 2-3 sek zanim pilot zacznie reagować - również nie widzę problemu. Czyli raz na parę godzin muszę poczekać ok 8 sek :shock: .
Jeśli ktoś podobnie jak ja nie widzi w tym nic dziwnego - razem z 33lncr polecamy ten model :D :smileythumbsup:

33lncr@gmail.com
Początkujący

Podane przeze mnie szacunki byly zaokraglone mocno in plus, jako optymalne, niestety, bywa gorzej. Ale jako "sprzatajacemu" naleza Ci sie brawa: skopiowales tekst bezblednie i kolorki tez piknie dodales. Szkoda, ze w kwestii merytorycznej taka mina, bo widac, ze w ogole nie wiesz o czym piszesz a powyzsza wypowiedz dowodzi, ze jedynie moje slowa opisuja Ci zakres problemu (ktory nazywasz standardem jakosciowym Sony), skoro je cytujesz i stosujesz jako podstawe do swoich wnioskow i opinii. Proponuje jednak zapoznac sie z urzadzeniem i jego cechami. Bedziesz mial przynajmniej podstawe do dyskusji. Pomoge Ci w tym ponizej.

1. Reprezentujesz tendencje "kiepskie jest dobre, bo i tak dziala", a to beznadziejne i traca bylejakoscia. Za cos takiego ludzie nie chca placic. Trzeba wdrazac improvement'y a nie bronic bledow za wszelka cene i przedstawac je jako cos co reprezentuje dobry poziom.

2. Pilota do TV uzywasz raz na pare godzin? No jezeli uzywasz tylko tego przycisku z kolkiem i kreska to moze masz racje. :slight_smile:

3. Pisales wczesniej o bogatym wyposazeniu tego telewizora:

Jak Ci sie wydaje, jak wyglada uzywanie tych wszystkich "bogatych" funkcji i mozliwosci w tym modelu? Kazdej z kilku-sekundowymi opoznieniami?

Na przyklad zmiana proporcji obrazu na kazdym programie, na ktory wlasnie przelaczyles i juz odczekales te kilka sekund, znow musisz odczekac kolejne kilka sekund zanim sie wlaczy menu zmiany proporcji i kolejne kilka gdy przelaczysz. No po prostu wyznacznik jakosci i wydajnosci.

Albo web - choc to dla mnie zagadkowa frajda i dziwny wstrzyk to jednak TV moze sluzyc jako browser pewnych serwisow - w tym przypadku opoznienia te tez sa super?

A zarzadzanie informacjami zapisanymi w pamieci TV? Lista programow, ustawienia audio/video? Sprobuj zmienic nazwe 10 programom, ewentualnie pogrzebac w roznych ustawieniach.

Jak w tym wszystkim maja sie te opoznienia wedlug Ciebie? Tez norma?

Celowo to udajesz, czy naprawde zadowala Cie bylejakosc, a na forum jestes tylko od forward'owania ticket'ow do dzialow technicznych bo swoja wiedze opierasz jedynie na leaflet'ach?

4. W XXI wieku sprzet elektroniczny reagujacy nawet z sekundowym opoznieniem na dzialanie uzytkownika to mocna niedorobka albo efekt wysokich ciec budzetowych w procesie produkcyjnym - ale oczywiscie mozna wmawiac ludziom, ze jest inaczej, tylko wtedy to raczej swiadczy o wmawiajacym, a nie o reprezentujacych owe wymaganie.

Sa rozne normy jakosciowe. Zimny nam probuje wlasnie wmowic, ze Sony obiera nowy kurs w jakosci swojego sprzetu: bylejakosc spowodowana brakiem wydajnosci.

Mam nadzieje, ze swoimi tekstami o standardach w Sony odwiodles kilku klientow od kupna tego modelu i zacheciles do wyboru bardziej wydajnej i tanszej oferty konkurencji.

PS: Nie chce byc zlosliwy ale lepiej bys zrobil firmie Sony gdybys przestal wypisywac takie opinie na tym forum. Jezeli sztandarem i wyznacznikiem jakosci marki Sony jest to co ja nazywam problemem, a Ty usilnie starasz sie nazwac standardem to niezbyt dobrze to swiadczy o produktach, marce i fachowcach Twojego pokroju w szeregach pracownikow tej firmy. Kompromitujesz ta marke w oczach ludzi, ktorzy maja minimalne pojecie o dzisiejszej technologii.

Zimny_
Użytkownik

Tak szczerze mówiąc Kolego - to ja już się zgubiłem. Czy próbujesz mnie przekonać, że to Ci przeszkadza? Czy pragniesz tylko pokłócić się?
W pierwszym poście przedstawiłeś sytuację i zapytałeś:
To usterka, czy tak ten model ma? Czy to może wina software'u?

Odpowiedziałem Ci:

Zimny napisał(a):

Czasy które podałeś są raczej standardowe. Wiadomo - najlepiej byłoby, jakby sprzęt reagował tak szybko jak dobry komputer. Ale niestety, póki co telewizory nie mają tak zaawansowanych parametrów jak komputer. Tu wydajność i moce obliczeniowe są kierowane przede wszystkim na jakość wyświetlanego obrazu (samo Motionflow wymaga sporej mocy obliczeniowej). A poza tym zwróć uwagę na dosyć rozbudowane możliwości, które też zabierają określoną wydajność. Uruchamianie w 5 sek to nie jest dużo. Telewizor też musi załadować odpowiednie oprogramowanie itd...
(...)

Dalej przedstawiasz głównie Twoją ocenę mojej osoby, gdzieniegdzie wtrącając informacje o swoim zdaniu na temat tego czasu uruchamiania - którą osobiście cenię (zdanie o czasach)- ale mam inną opinie na ten temat. W żadnym wypadku nie próbuję przekonać Cię do mojej racji. Masz prawo posiadać swoją ocenę sytuacji - ale nie przekonuj mnie na siłę do swojego zdania. Daję słowo - że czasy które przedstawiłeś mi nie przeszkadzają. Nie namawiam tu nikogo i głęboko zachęcam - jak będziecie w sklepie sami sprawdźcie i wyróbcie własną opinię. Nie wciskam też kitu, ponieważ każdy ma możliwość takiego testu. Nie piszę, że coś jest czarne, jak w rzeczywistości jest białe. Zgodziłem się z Tobą o te czasy, ale to nie znaczy, że dla mnie to jest niekomfortowe. Masz swoje zdanie - pozwól też innym mieć je mieć! Nie tylko ja tak uważam, nawet w testach tego modelu na plus jest wskazane:
+ bardzo szybkie menu - XMB, serwisy www, przeglądanie zdjęć itp - ciężko nudzić się przed TV nawet jak nie ma co

link: http://hdtvpolska.com/topic/20350-2010- ... enie-ccfl/" target="_blank" target="_blank

Nie szukam wojny z Tobą, albo jakieś nieprzyjemnej dyskusji. Nie wyzywam Ciebie, nie insynuuję dziwnych rzeczy i nie wkładam Ci do ust słów których nie wypowiedziałeś - więc proszę rób to samo. Co to jest za dyskusja, skoro z góry tłumaczysz na forum co ja miałem na myśli pisząc to czy tamto? Moje słowa pozostaw dla mnie - chyba wiem lepiej co chciałem napisać i co napisałem... Nie wiem, może jestem w błędzie. Ale też nie znaczy, że jeśli ktoś ma inne zdanie niż Ty - próbuje Cię oszukać, jest zły itd. itd. Z jednym na pewno masz racje - nie pozjadałem wszystkich mózgów, nie jestem najlepszy na świecie z tematyce elektroniki i nowych technologii - na pewno jest dużo ludzi posiadających większą wiedzę niż ja. Ale mam zasadę - nie wypowiadam się na tematy o których nie mam pojęcia! Jeśli masz jakieś ciekawe newsy, jakieś nowinki technologiczne - z przyjemnością wysłucham Cię i z przyjemnością nauczę się czegoś nowego - tylko pod jednym warunkiem - tocząc kulturalną dyskusję!

Pozwolę sobie jeszcze odpowiedzieć na dwie rzeczy, które uważam za w miarę istotne. Reszty nie komentuję - bo chyba nie wymagają komentarza.

2. Pilota do TV uzywasz raz na pare godzin? No jezeli uzywasz tylko tego przycisku z kolkiem i kreska to moze masz racje. :smileyhappy:

Tak. Mam Cyfrę i Nkę z których korzystam codziennie. Pilot od telewizora służy mi głównie do wyłączenia, włączenia telewizora, wyłączenia i włączenia kina. Przerzucanie kanałów itd. - piloty od dekoderów. Konfiguracje i kalibracje telewizora robiłem już dawno - nie mam potrzeby co minutę wchodzić do menu.

Sa rozne normy jakosciowe. Zimny nam probuje wlasnie wmowic, ze Sony obiera nowy kurs w jakosci swojego sprzetu: bylejakosc spowodowana brakiem wydajnosci.

Już wspominałem o kulturze, o interpretacji cudzych myśli lub intencji. Wiesz dlaczego tak się nie robi? Bo często można się pomylić - co ładnie podkreśliłeś swoim przykładem. Takie podejście jest popularne w polityce, a to nie forum polityczne.
Wiesz co jest najlepsze? To nie jest rzecz której nie można sprawdzić. Każdy chętny może sprawdzić szybkość reakcji telewizora w sklepie, w domu, u znajomego - do czego gorąco zachęcam! Dla Ciebie jest to "bylejakosc" - jeszcze raz powtarzam - możesz mieć takie zdanie. Ale znaczy, że ktoś ma koniecznie mieć takie samo - o co chyba walczysz...
fachowcach Twojego pokroju w szeregach pracownikow tej firmy.

Nie jestem pracownikiem Sony. Pracownicy mają niebieski podpis "Sony Poland".

Proszę tylko o jedno - o zachowanie kultury na forum i koniec wycieczek po innych osobach.

Pozdrawiam,
Zimny.

33lncr@gmail.com
Początkujący

Dalsza dyskusja nie ma sensu. Zmeczyl mnie ten watek.

PePeush
Początkujący

powiem szczerze, że mnie też zmęczyłeś;
postaram się najkrócej jak tylko można:

chwilowe opóźnienie telewizora na starcie, kiedy nie czuje pilota jest w tv sony normą chyba we wszystkich modelach; ale na ogół nie trwa to dłużej niż 5 sekund; ponadto zauważyłem u siebie, że jak odpalam tv (ex500) i gra za głośno, to reaguje niemal od razu na ściszanie głosu, ale interfejs nie wywala mi na piśmie informacji o poziomie głośności - pojawia się ona "dopiero" 2-3 sekundy później - problem długiego oczekiwania wydaje mi się nieistotny; jeśli u Ciebie te opóźnienia są większe i bardziej drażniące to gwarancja i dowód zakupu do jednej rączki, telefon do drugiej, a teraz ćwiczymy numerki: 801 500 500 - i problem sam się rozwiąże;

a Zimnego się nie czepiaj, bo facet chyba niedawno dostał się na stołek i po mojej kilkumiesięcznej bytności na tym forum mogę powiedzieć, że to dobry człowiek na właściwym stanowisku;

froncek7
Początkujący

Ale o czym ta dyskusja? Jak się kupowało to powinno się wiedzieć co się kupuje, dobry research to podstawa a o opóźnieniach w działaniu pilota można spoooro poczytać.
Nie próbujmy też na siłę udowadniać, że nie jest źle. Owszem tragedii nie ma, ale ilekroć próbuje szybko przeskoczyć parę kanałów tylko plusem to opóźnienie zaczyna być irytujące. Po kiego grzyba TV po każdym plusie stara się wyświetlić obraz kanału a dopiero później wykonuje kolejny plus? Niestety to samo jest z głośnością.
Dzięki temu nie raz poleciałem kanałami za daleko, lub zrobiłem za głośno/cicho, ale kupując TV wiedziałem zarówno o jego zaletach jak i wadach i TV z górką nadrabia gdzie indziej, a zabawy z pilotem traktuję jako lekką niedogodność.
Rozruchu nie komentuje bo to w ogóle nieistotny dla manie parametr, a gwarantuję Ci, że jak podepniesz jeszcze jakiś dysk i WiFi przez koncentrator, to pilot robi się prawie bezużyteczny przez ok 10 sek przy rozruchu po dłuższym postoju. No może przesadziłem z tym bezużyteczny... ;)

Ravi-----
Początkujący

LCD zazwyczaj dość długo się włączają, a do wolniejszej reakcji menu telewizora człowiek stosunkowo szybko się przyzwyczaja... Zresztą tego typu aspekty jak pisałem wcześniej naprawdę łatwo sprawdzić nawet w sklepie...

33lncr@gmail.com
Początkujący

@PePeush: No to w 501 jest inaczej kolego. Zdecydowanie gorzej, a przyzwyczajenia mam inne. Dla mnie taka wada dyskwalifikuje produkt.

PePeush napisał(a):

a Zimnego się nie czepiaj, bo facet chyba niedawno dostał się na stołek i po mojej kilkumiesięcznej bytności na tym forum mogę powiedzieć, że to dobry człowiek na właściwym stanowisku;

Nie wiem, nie znam, nie interesuje sie. Komentuje wady produktu i "logike" adoratora.

Oczywiscie, ze moglem sprawdzic. Mam nauczke. Prosze jednak zwrocic uwage takze na cos innego, jak ktos wyzej napisal: ze tego typu opoznienia to norma w Sony. No wiec nic dziwnego, ze probuje sie to wyjasnic w powyzszy sposob.

A dyskusja po to, zeby inni, z podobnymi preferencjami, nie nacieli sie tak jak ja sie nacialem.

PePeush
Początkujący

1. Zimny to nie sony (z tego co wiem :D), a gość który tu się udzielał i w końcu został modem, więc go do tego nie mieszaj;

2. ex500 oraz ex501 do identyczne modele, różniące się jedynie elementem obudowy zewnętrznej - kolorem metalowej listwy: 500 to "srebro", a "501" to czerń; nawet softy możesz wgrywać zamiennie z tego co się orientuję;

3. powtarzam Ci, że jeśli Twój TV wysoce odbiega od opisywanej normy, to zgłoś się z tym do serwisu; celowo wczoraj sprawdzałem; rozruch zimnego telewizora i wciśnięcie od razu przycisku zmiany głośności nastąpiły w jednej i tej samej chwili - pojawił się obraz i już mogłem ściszać; fakt - interfejs się nie pokazał, ale to co najważniejsze zrobiłem (czyli przykładowo za głośno grający tv nie przestraszy Ci dziecka, obudzi żony czy spłoszy kochanki...);

4. próbowałeś wgrać nowy soft? jak to się teraz nagminnie dzieje, firmy wypuszczają produkty i w dniu premiery są już na to łatki (gry, programy użytkowe, telefony, nawet komputery pokładowe w samochodach) i Sony nie odbiega od tej normy; seria ex500 doczekała się już kilku zmian softu, a większość sprzedawanych w naszym kraju telewizorów opiera się o stary soft (dla uściślenia: pierwszy, który został uznany za finalny i zdolny obsłużyć tv trafiający do sprzedaży); ja miałem dość duży problem ze swoim tv (w tym dziale znajdziesz wątek o tym), ale właśnie soft go naprostował; stopień skomplikowania tej operacji jest dużo mniejszy, niż założenie konta na tym forum (serio) - wystarczy do tego pendrive i chwilka szukania w internecie (choć tego już chyba ktoś Ci oszczędził bo podano gdzieś linka do najświeższego softu); jeśli masz z tym problem - napisz do mnie, na pewno pomogę;

5. ostatecznie, jeśli nowy soft nie pomoże i dalej będziesz miał tak kosmiczne opóźnienia w pracy to też się zgłoś i skontaktujemy Cię z największym "cFaniakiem" ;) od bravii w naszym kraju (ba... w tej części Europy); jak on Ci nie pomoże (a mi pomógł) to wtedy będziesz mógł powiedzieć, że kupiłeś telewizor do du...szy ;)

33lncr@gmail.com
Początkujący

Hej,
Dziekuje za sugestie. Pierwsze co zrobilem to update firmware'u na najswiezszy.
Wlaczanie z zegarkiem w reku zajmuje np. 12s - gdy w opcjach uruchomimy tryb oszczedzania energii lub przechodzenie TV w tryb stand-by czy jakis taki inny stan przypominajacy uspienie wlaczanie trwa dluzej. Przelaczanie kanalow 2-3s. Wlaczanie menu 4s. Wlaczanie dodatkowych opcji typu resize, change input itp 2-4s minimum.
Niestety wyglada tez na to, ze powyzsze cechy to po prostu features, a nie bugs, wiec chyba nie mam o czym juz pisac. :)