Podziel się wrażeniami!
Witam,
Mam następujący problem/pytanie - mam telewizor KDL-42W829B oraz amplituner Sony STR-DH750. Chcąc obejrzeć jakiś film z dowolnego medium na TV(USB albo DLNA) amplituner wykrywa mi tylko sygnał PCM 2/0 48Khz . Ten sam efekt miałem używająć HDMI i dźwięku po RCA w związku z czym podłączyłem amplituner kablem optycznym, jednak nic to nie zmieniło. Czy jest może jakiś sposób jak osiągnąć sygnał 5.1 z DTS czy z jakiegoś powodu TV nie potrafi wypuścić takiego sygnału? Wiekszość filmów ktore posiadam są zakodowane w DTS i jest to dość irytujący problem...
Hmm a to w takim razie po jakim będzie? 🙂 po HDMI(przez ARC) efekt jest dokładnie taki sam, a z kolei w instrukcji Bravii jest napisane że dźwięk wielokanałowy pójdzie tylko po optycznym 😐 Problem w tym, ze ja nie jestem jakimś strasznym melomanem i "zwykły" Dolby Digital też dobrze brzmi(chociaż słychać różnice w porównaniu do DTS), ale większość filmów które mam ma dźwięk tylko w DTS i brak surround jednak doskwiera.
Witam!
Mam podobny problem. Posiadam telewizor W955, odtwarzając film w DTS (5+1) mój amplituner (Marantz) nie wykrywa dźwięku wielokanałowego tylko stereo. Jeżeli ten sam film ma dwie ścieżki dźwiękowe, druga jest w Dolby Digital dźwięk mam wielokanałowy (5+1). Myślałem, że to może wina dekodowania amplitunera, ale widzę teraz, że to sprawka telewizora. Oglądam najczęściej filmy poprzez USB, dżwięk przepuszczam po HDMI ARC. Próbowałem różnych ustawień w telewizorze, ale z marnym efektem. Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie Pozdrawiam
Sprawdzałem na 50W829B i amlitunerze HT SF100 film z USB u mnie dźwięk DTS również 2.0,polecam wam zainwestować w odtwarzacz HD Popcorn Hour.To bardzo dobry sprzęt,odtworzy wam wszystkie pliki wideo i dźwięku również DTS 5.1.
Niestety TV SONY nie potrafią przesłać DTS 5.1 (jedynie Dolby Digital 5.1)
Dekodują go do LPCM 2.0 zarówno po HDMI jak i optyce
posiadam 55W805a i amplituner DH540 próbowałem wszystkiego łącznie z supportem SONY niestety nie działa
więc zakupiłem WD TV PLAY który potrafi zdekodować sygnał DTS HD MASTER 7.1 i działa bez zarzutu
niestety TV jest tylko wyświetlaczem a w tych czasach powinien być centrum multimedialnym
Czy jest możliwość dostosowania oprogramowania telewizora, aby rozwiązać ten problem. Dolby Digital 5.1 jest, więc i DTS powinien być prawidłowo dekodowany. Może ktoś kompetentny z Sony się wypowie w tej sprawie.
Czy to prawda, że telewizory Sony nie potrafią przesyłać DTS (5+1) do amplitunera, może wystarczy tylko poprawka w oprogramowaniu?
Z tego co się orientuje to te nowsze, z Android TV na pokładzie już potrafią ogarnać DTS. Niestety te starsze streamują tylko Dolby Digital 5.1/7.2 nie i nie sądzę, żeby Sony zrobiło tak dużą poprawkę do oprogramowania Ja się już przyzwyczaiłem, na BluRay DTS chodzi jak należy, a jak mam jakiś film który chcę w mkv to transkoduje dźwięk do DolbyDigital.
Niestety Model z 2017 roku nie potrafi przesłać dźwięku 5.1 po arc do Amplitunera Denon