anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-47W805A + BDV-E6100 a Cyfrowy Polsat

ROZWIĄZANE
rafput
Nowicjusz

KDL-47W805A + BDV-E6100 a Cyfrowy Polsat

Telewizor - KDL-47W805A

Kino domowe - BDV-E6100

Cyfrowy Polsat - dekoder HD 5500s

Witam,

jako że już nie wiem jak to połączyć, przedstawiam swój problem i liczę na pomoc.

Ostatnio zepsuł mi się dekoder CP, więc wymieniłem na nowy. Do tej pory wszystko śmigało bez problemu.

Podłączyłem dekoder i nie ma dźwięku z kina domowego podczas oglądania TV. Działają tylko głośniki z TV.

Przy zmianie dekodera nic nie zmieniałem w ustawieniach, wszystko podłączyłem tak jak wcześniej.

Schemat wygląda mniej więcej tak:

1. TV i dekoder - kablem HDMI

2. TV i kino domowe - kablem HDMI (gniazdo HDMI ARC)

3. Kino domowe i dekoder - cyfrowy przewód optyczny

Dźwięku dalej nie ma. Zresetowałem ustawienia i telewizora i kina domowego.

Dalej nic.

Ktoś mógłby podpowiedzieć, gdzie tkwi problem?

Pozdrawiam

Rafał

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Cześć!

Skoro łączysz dekoder kablem cyfrowym z kinem to musisz ustawić w dekoderze opcję, aby dźwięk szedł właśnie przez wyjście cyfrowe S/PDIF. Jak zerkam do instrukcji dekodera to wyraźnie jest tam napisane, że "podłączenie dekodera do systemu audio jest opcjonalne" - być może oznacza to, że trzeba ręcznie przestawić ustawienia wyjścia audio.

Generalnie przy podłączeniu przez kabel optyczny, dźwięk powinien być w kinie bez podłączonego TV. 

Pozdrawiam 🙂

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

4 ODPOW. 4
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Cześć!

Skoro łączysz dekoder kablem cyfrowym z kinem to musisz ustawić w dekoderze opcję, aby dźwięk szedł właśnie przez wyjście cyfrowe S/PDIF. Jak zerkam do instrukcji dekodera to wyraźnie jest tam napisane, że "podłączenie dekodera do systemu audio jest opcjonalne" - być może oznacza to, że trzeba ręcznie przestawić ustawienia wyjścia audio.

Generalnie przy podłączeniu przez kabel optyczny, dźwięk powinien być w kinie bez podłączonego TV. 

Pozdrawiam 🙂

rafput
Nowicjusz

Dziękuję za szybką odpowiedź i pomoc.

Faktycznie teraz wygląda to tak, że dźwięk z dekodera idzie przez kino domowe, nawet przy wyłączonym TV, a włączonym dekoderze i kinie domowym.

Generalnie mój sposób podłączenia jest najlepszym i najprostszym rozwiązaniem, czy mógłbym to zrobić inaczej?

Mam jeszcze problem z Bravia Sync. Wcześniej działało bez problemu, po zmianie dekodera nie mogą się TV z kinem sparować i muszę używać dwóch pilotów. W TV w trakcie wyszukiwania nie znajduje kina. A kino i TV są połączone przecież kablem HDMI.

profile.country.PL.title
przybora
Poszukiwacz

Posiadam takie kino domowe jak Twoje, oraz podobny TV.

Podłącz dekoder do TV za pomocą normalnego HDMI, kino z TV również przez HDMI ale co najmniej ver.1.4 które ma kanał zwrotny audio, ja mam praktycznie identyczną konfigurację i HDMI ver.2.0. Wszystko pięknie śmiga poza tym dzięki tej konfiguracji obsługa TV i kina odbywa się za pomocą jednego pilota od kina. Dźwięk z automatu przełącza się na kino domowe. 

profile.country.PL.title
djkaswald
Poszukiwacz

Tak ,podlacylem kabel optical =ustawienia fabryczne kina i wszystko samo sie ustawilo

Gra pieknie,jestem zadowolony.

Tylko cholerka to przelaczanie z kina na program tv jest wnerwiajace

Musze wybierac na pilocie tv

SOURCE i HDMI 1 i wtedy przelacza sie na tv-niestety sparowac nie mam jak nie mam kodu dla tego tv

Sharp LC-49CUG8052E