Podziel się wrażeniami!
Witam,
Podłączyłem TV do kina YAMAHA RX-V465 poprzez złącze HDMI. Ponieważ amplituner nie wspiera ARC dodatkowo podłączyłem przewodem optycznym.
Wszystko było by pięknie .... ale
Czy dźwię przesyłany tą drogą (tj. przewód optyczny SPDIF (?)) jest przesyłany tylko 2 kanałowy ?????
Nie da się przesłać sygnału bez dekodowania go w TV ? np. DTS itp. ?
Chodzi mi o materiały odtwarzane na TV np. z USB czy Internetu.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Witam,
O tym jaki sygnał wychodzi po wyjściu optycznym decydują ustawienia dźiwęku w TV.
Więcej informacji pod adresem:
http://pdf.crse.com/manuals/13MW802111/PL/c_extsnd_digaout.html
Pozdrawiam
OK - to ustawienie znam - i spodziewałem się że to załatwi sprawę - ale niestety.
Wedle instrukcji - "Wybierz [Automat.], jeśli urządzenie podłączone poprzez DIGITAL AUDIO OUT (OPTICAL) jest kompatybilne z Dolby Digital. Wybierz [PCM], jeśli urządzenie nie jest kompatybilne z Dolby Digital."
ustawienie powinno być wybrane jako "AUTOMAT" (ponieważ YAMAHA wspiera DD).
Jeżeli jest ustawione na AUTO - to na dekoderze świeci DolbyDigital (ale 2 kanały); jeżeli jest ustawione na "PCM" to na dekoderze świeci PCM (też 2 kanały).
Jeśli się nie mylę to w tym przypadku to materiał źródłowy decyduje o tym czy DD jest 2.0 czy 5.1. Mam KDL z serii HX który jest podłączony po optycznym przewodzie i jak się nie mylę to jak program w TVN jest w DD 5.1 to na amplitunerze mam DD 5.1. W przypadku USB nie testowałem. Sprawdzę dopiero w sobotę i dam zanć jak jest u mnie.
Pozdrawiam
OK. Dzięki.
Ale dodam że materiał nie jest w 2.0 ponieważ jest to np. film mkv w DTS, lub w DD5.1 i oddtwarzany z innego źródła zewnętrznego - np. WD Player - jest oddtwarzany przez YAMAH'e właśnie w takim kodeku.
Witam,
Wczoraj na jednym z filmów wyświetlanych z udziału sieciowego pojawił się dźwięk 5.1
Wygląda na to że telewizor nie radzi sobie z niektórymi standardami - np. DTS, lub kodekami w których są zapisane ścieżki dźwiękowe filmów. Wszystkie testowane pliki to MKV.
Proszę wziąć pod uwagę, że MKV to tylko format kontenera, w środku mogą być różne rzeczy, podobnie jak w AVI.
Sugerowałbym więc sprawdzenie formatu audio, czy jest dokładnie taki sam jak w pliku który jest odtwarzany w 5.1
witam, miałem to samo. z tym ze yamaha rvx371 czy jakos tak. na ampli wysietlalo PCM ale sygnal 2.0 wiec kliklem na pilocie kilka razy MOVIE i jest teraz 5.1( na wyswietlaczu dalej jest PCM a nad tym DSP cinema)
Witam,
Uruchomiłem tak jak obiecałem przypadkowy plik z dźwiękiem 5.1 z USB jak i po DLNA. W obu przypadkach na amplitunerze pojawił się dźwięk 5.1. Po przełączeniu dźwięku z "System audio" na "Głośnik TV" na amplitunerze pojawia się PCM.
Pozdrawiam