anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-55w805A - podłączenie do kina domowego YAMAHA

ROZWIĄZANE
m_trojak
Poszukiwacz

KDL-55w805A - podłączenie do kina domowego YAMAHA

Witam,

Podłączyłem TV do kina YAMAHA RX-V465 poprzez złącze HDMI. Ponieważ amplituner nie wspiera ARC dodatkowo podłączyłem przewodem optycznym.

Wszystko było by pięknie .... ale :slight_smile:

Czy dźwię przesyłany tą drogą (tj. przewód optyczny SPDIF (?)) jest przesyłany tylko 2 kanałowy ?????

Nie da się przesłać sygnału bez dekodowania go w TV ? np. DTS itp. ?

Chodzi mi o materiały odtwarzane na TV np. z USB czy Internetu.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
m_trojak
Poszukiwacz

Proszę Państwa :))) nowe kable -nowa jakość. Obraz stał się bardzo zadowalająco płynny. Jestem bardzo zadowolony. Polecam ludzią którzy narzekają na płynność obrazu i co chwila zmieniają tryb motionflow ( jak ja to robiłem podenerwowany płynnością ) zakupić nowe kable :)) ( teraz mam high speed v. 1.4 - a miałem niektóre już 8 letnie - nie wiem jaki był wtedy standard )

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

15 ODPOW. 15
profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

O tym jaki sygnał wychodzi po wyjściu optycznym decydują ustawienia dźiwęku w TV.

Więcej informacji pod adresem:

http://pdf.crse.com/manuals/13MW802111/PL/c_extsnd_digaout.html

Pozdrawiam

m_trojak
Poszukiwacz

OK - to ustawienie znam - i spodziewałem się że to załatwi sprawę - ale niestety.

Wedle instrukcji - "Wybierz [Automat.], jeśli urządzenie podłączone poprzez DIGITAL AUDIO OUT (OPTICAL) jest kompatybilne z Dolby Digital. Wybierz [PCM], jeśli urządzenie nie jest kompatybilne z Dolby Digital."

ustawienie powinno być wybrane jako "AUTOMAT" (ponieważ YAMAHA wspiera DD).

Jeżeli jest ustawione na AUTO - to na dekoderze świeci DolbyDigital (ale 2 kanały); jeżeli jest ustawione na "PCM" to na dekoderze świeci PCM (też 2 kanały).

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Jeśli się nie mylę to w tym przypadku to materiał źródłowy decyduje o tym czy DD jest 2.0 czy 5.1. Mam KDL z serii HX który jest podłączony po optycznym przewodzie i jak się nie mylę to jak program w TVN jest w DD 5.1 to na amplitunerze mam DD 5.1. W przypadku USB nie testowałem. Sprawdzę dopiero w sobotę i dam zanć jak jest u mnie.

Pozdrawiam

m_trojak
Poszukiwacz

OK. Dzięki.

Ale dodam że materiał nie jest w 2.0 ponieważ jest to np. film mkv w DTS, lub w DD5.1 i oddtwarzany z innego źródła zewnętrznego - np. WD Player - jest oddtwarzany przez YAMAH'e właśnie w takim kodeku.

m_trojak
Poszukiwacz

Witam,

Wczoraj na jednym z filmów wyświetlanych z udziału sieciowego pojawił się dźwięk 5.1

Wygląda na to że telewizor nie radzi sobie z niektórymi standardami - np. DTS, lub kodekami w których są zapisane ścieżki dźwiękowe filmów. Wszystkie testowane pliki to MKV.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Proszę wziąć pod uwagę, że MKV to tylko format kontenera, w środku mogą być różne rzeczy, podobnie jak w AVI.

Sugerowałbym więc sprawdzenie formatu audio, czy jest dokładnie taki sam jak w pliku który jest odtwarzany w 5.1

profile.country.PL.title
grgodzi52
Poszukiwacz

witam, miałem to samo. z tym ze yamaha rvx371 czy jakos tak. na ampli wysietlalo PCM ale sygnal 2.0 wiec kliklem na pilocie kilka razy MOVIE i jest teraz 5.1( na wyswietlaczu dalej jest PCM a nad tym DSP cinema)

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Uruchomiłem tak jak obiecałem przypadkowy plik z dźwiękiem 5.1 z USB jak i po DLNA. W obu przypadkach na amplitunerze pojawił się dźwięk 5.1. Po przełączeniu dźwięku z "System audio" na "Głośnik TV" na amplitunerze pojawia się PCM.  

Pozdrawiam

m_trojak
Poszukiwacz

Wypowiem sie po jakimś czasie użytkowania. Dźwięk w tv musi być ustawiony na auto w opcji " cyfrowe wyjście audio". Niektóre materiały idą wtedy w 5.1 . Dts na pewno nie przechodzi - i jest w 2.0. Niektóre materiały z DD tez idą w 2.0 pomimo ze inne odtwarzacze odtwarzają go w 5.1.

Jestem natomiast podłamany płynnością obrazu pomimo że w testach rozpisują się jak to jest pięknie. Na ustawieniu "płynne" jest ok - ale strasznie dużo artefaktów się pojawia a na "standard" z płynnością słabo. Mam u rodziców philipsa serii 7108 - tam płynność obrazu powala.
Czy kabel hdmi może mieć na to wpływ ? Choć z drugiej strony materiały odtwarzane z usb też zcinają.