Podziel się wrażeniami!
Witam,
Mam drażniący problem z ciągłym wyskakiwaniem komunikatu telewizora (Sony KD-49XE7***) o podłączeniu HDMI i rozdzielczości.
Telewizor mam podłączony do komputera stacjonarnego, komunikat pojawia się za każdym razem gdy leci następny klip na YouTube (bądź nawet przy normalnym użytkowaniu - korzystaniu z przeglądarki internetowej), nie ważne czy jest full screen czy działa w tle.
Sprawdzałem na różnych wejściach HDMI oraz różnych kabli HDMI
PC:
Win 10
Intel UHD620
Witam,
@Sooya2010 oto odpowiedź supportu:
Sytuacja związana jest ze zmianami rozdzielczości lub kodekiem dźwięku w przesyłanym sygnale z komputera. Telewizor zawsze będzie pokazywał ten pasek po wykryciu jakiejkolwiek zmiany i nie ma możliwości to wyłączyć na stałe.
Problem nie będzie związany z telewizorem, ale z komputerem. Proszę o podłączenie do telewizora innego urządzenia HDMI oraz weryfikację, czy problem będzie nadal występował.
Pozdrawiam
Rzecz się dzieje, nawet przy włączeniu jakiegoś programu/wejście na inną stronę (na której jest jakaś reklama) itp.
Podłączałem do innego monitora - nic takiego nie występje, pasek informacyjny pojawi się tylko przy uruchomieniu komputera przy innych akcjach nie występuje.
Pasek jest bardzo irytujący zajmuje 1/3 obrazu
Witam,
Czy sprawdziłeś TV z innym źródłem podłaczonym do HDMI?
Dodatkowo support pisze:
Podłączenie monitora do komputera nie mówi nic, ponieważ nie mamy informacji jak dane urządzenie działa - klient zaznaczył, że pasek pojawia się tylko podczas otrzymania sygnału, więc może nie informować o jakichkolwiek zmianach. Telewizor informuje o każdej zmianie w odbieranym sygnale.
Mieliśmy podobne zgłoszenia o występowaniu tego problemu po aktualizacji systemu Windows 10. Sytuacja, jak napisałem wcześniej, nie jest związana z błędnym działaniem telewizora, tylko ciągłym aktualizowaniem/zmienianiem sygnału audio-video przesyłanym przez komputer. Zalecam kontakt z producentem oprogramowania Windows, w celu dostosowania ustawień sygnału wyjściowego.
Pozdrawiam
Witam,
Podłączyłem laptopa z win 10 i ten problem sie nie pojawia, więc jakim cudem jest to problem systemu operacyjnego?
użytkownik tego forum kosa16051971 pisał o możliwości permanentnego wyłączenia opcji pojawiającego się paska informacyjnego mając telewizor o generację starszy od mojego modelu.
Dlaczego mój telewizor nie posiada tej opcji? Dlaczego wprowadzane są utrudnienia pogarszające komfort i praktyczność urządzeń oferowanych przez Państwa firmę? Ten pasek jest na prawdę kłopotliwy i irytujący, może udałoby się go prostym zabiegiem "uaktualnić", bo w innym wypadku będę zmuszony do wymiany nowego telewizora wyprodukowanego przez firmę Sony na produkt proponowany u konkurencji.
@Sooya2010Odpowiedż jest prosta na pytanie dlaczego. Ze względu na oszczędności. W 2008 roku średniej klasy Sony 32 cale kosztował około 2.800 zł. W 2015 za tę cenę mozna było kupić np. 50W755. I ten nowy ma też wiele gorszych funkcji niż jego poprzednicy. Sortowanie,telegazeta, epg, Bravia sync, PAP/PIP to tylko niektóre z przykładów. Mylisz się jeśli sądzisz ,że konkurencja robi inaczej. Ostatnio testowałem taki telewizor z konkurencji i byłem zdziwiony ,że brakiem możliwości sortowania(edycji) kanałów po wybraniu UPC lub satelita preferowany. Do innych funkcji też można mieć wiele zastrzeżeń.
To nie jest problem telewizora, tylko sposobu, w jaki Windows 10 obsluguje dzwiek przed HDMI.
Za kazdym razem, kiedy zmienia sie zrodlo dzwieku albo dzwiek nie jest odtwarzany, Windows odpowiednio to komunikuje przez HDMI do odbiornika. Kazda taka zmiana jest interpretowana przez TV jako zmiana parametrow odbioru i wyswietleniem paska, zeby poinformowac o tym uzytkownika.
Jesli sluchasz dzwieku przez TV, to chyba najwygodniej bedzie wylaczyc ten pasek informacyjny, ale wylaczy sie on tez przy przelaczaniu kanalow.
Wylaczysz go tutaj:
Inne opcje, to albo podlaczyc komputer przez kino domowe, albo (jesli nie korzystasz z dzwieku w TV), to wylaczyc dzwiek HDMI.
Witam,
Dzięki za odpowiedź.
Rozumiem to co napisałeś ale czemu w takim razie po podłączeniu laptopa z tym samym systemem operacyjnym przy tych samych operacjach pasek informacyjny się nie pojawia tak często? Jest tylko przy odpaleniu TV i sporadycznie przy jakiś operacjach, a aktualnie mam tak, że nawet przy przewijaniu piosenki się pojawia (na laptopie nie ma znaczenia mogę nawet wziąć kolejny utwór itp.)?
Druga sprawa, którą opisujesz, to nie mam nigdzie w opcjach TV formułki o której mówisz, w ustawieniach kanałów wygląda tak:
Podłączam swój komputer do trochę starszego telewizora od samsunga i nie ma mowy o irytującym pasku informacyjnym.
Z dźwięku korzystam w ten sposób, że do TV mam podłączone głośniki 2.1 ale po ich odłączeniu jest to samo, po wyłączeniu dźwięku HDMI w opcjach dźwięku na komputerze również ten problem występuje.
Telewizor mam 6 miesięcy dałem prawie 3k za niego i teraz przez słaby support ze strony SONY będę musiał go sprzedać, a szkoda, bo ma wiele sprzętu od tej firmy...
Witam serdecznie,jak patrzę na twoje menu to przypomina mi się,jak aktualizowałem mój tv do androida 6,wtedy miałem problem z menu, pojawiało się wtedy stare,zupełnie inne od tego,które było od początku,poprostu tv miał takie przebłyski i tak samo wyglądało jak twoje.
Mój syn ma podobne menu,ma sony hx750,jak wejdziesz w ustawienia to sprawdź czy pisze pasek informacyjny.