Podziel się wrażeniami!
Ostatnio zdarzyło mi się natrafić na taką informacje http://www.frazpc.pl/news/26697-BRAVIA_ ... tandardzie
Dla leniwych:
"Mnożenie skrzynek stojących wokół telewizora tylko na początku może się wydawać atrakcyjne. Niestety szybko użytkownik sprzętu uświadamia sobie jak niewygodne i niepraktyczne. Kilku producentów wprowadziło do oferty telewizory wyposażone w kilka tunerów cyfrowych, które przynajmniej w teorii pozwalają na ograniczenie ilości sprzętu na stoliku RTV. Sony postanowiło pójść w ich ślady i zaoferować swoje Bravie wyposażone w trzy tunery HDTV: satelitarny DVB-S2, naziemny DVB-T oraz kablówkowy DVB-C. Napisałem teoretycznie, bo niestety wielu operatorów paruje swoje karty dostępowe ze sprzętem, w ten sposób uniemożliwiając wykorzystanie wbudowanych w odbiorniki tunerów. Oczywiście nie zapomniano o slocie CI dla modułów z kartami kodowanymi. Z takiego udogodnienia skorzystają przyszli nabywcy modeli V5800, W5800 oraz Z5800, które właśnie mają swoją europejską premierę. Wszystkie trzy TV posiadają panele fullHD, a różnice sprowadzają się do dodatkowego wyposażenia - V5800 ma tradycyjne odświeżanie na poziomie 60Hz, model W5800 wyposażono w system 100Hz zaś najdroższy Z5800 posiada 200Hz panel. Dynamiczny kontrast to 100 000:1. Poza tym w specyfikacji uwzględniono cztery porty HDMI, USB (m.in. służący do podłączenia dysku twardego z multimediami), ethernet oraz protokół DLNA pozwalający na wyświetlanie przy wykorzystaniu lokalnej sieci obrazu i dźwięku z PS3, PC, NASów etc. Ceny odbiorników nie podano."
Autor: Antoni Woźniak
Jak dla mnie całkiem ciekawa informacje, tylko czy przypadkiem u nas zazwyczaj nie paruje się kart z urządzenie?
Zimny napisał(a):
Razak napisał(a):
Ograniczenie ilości skrzynek bardzo się chwali, powinno iść właśnie w tym kierunku.
Ja jestem innego zdania. Jest to pewna wygoda (mniej skrzynek), ale moje przyzwyczajenia i przekonania są inne. Owszem, nie miałem styczności z rozwiązaniem jakie daje seria 5800, ale póki mam miejsce pod LCD, wolę mieć urządzenia w osobnych skrzynkach. Duży i zauważalny minus mojego podejścia, to zużycie prądu. Przy samych dwóch dekoderach to już jest widoczna zwyżka. Mając moduł w telewizorze, na pewno rachunki były by mniejsze...
Razak napisał(a):
Zimny napisał(a):
Razak napisał(a):
Szkoda, że spolak rozwiał nasze nadzieje na wejście serii 5800 do Polski...Jak rozumiem pewno info? 😕
Widać ta informacja nie była zbyt pewna ewentualnie sprzedawcy w przypadku porównywarek wrzucili na stronę coś czego nie mają http://www.ceneo.pl/3878455 . Ciekawy jestem czy różnica będzie tylko w dodatkowym tunerze, czy zostały wprowadzone jeszcze inne dodatki/ udoskonalenia.