Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam problem z ręcznym strojeniem kanałów cyfrowych z nadajnika naziemnego w telewizorze KLD 40W400 . Podczas strojenia automatycznego telewizor wykrywa kanały cyfrowe nadawane przez TVP oraz inne stacje. Kanały TVP odbierane są prawidłowo i wszystko jest ok. Natomiast cyfrowe kanały (np. TVN, TV7) nie działają a telewizor wyświetla komunikat "kanał niedostrojony". Przy próbie ręcznego strojenia obraz jest widoczny na ekranie, zapisuję ustawienia (zgodnie z instrukcją) i po wyjściu do normalnego trybu, nic się nie dzieje, nadal nie można danego programu zobaczyć na telewizorze. Znacie może sposób na rozwiązanie lub wytłumaczenie takiego zjawiska.
Pozdrawiam
Sygnał tych kanałów jest prawdopodobnie słabszy. Proszę sprawdzić ustawienie anteny lub zaopatrzyć się w lepszą antene/wzmacniacz/okablowanie.
Mogę zrozumieć, że mam za slaby sygnał, tylko dlaczego podczas strojenia ręcznego widzę te programy ( w tle) a obraz jest dość dobrej jakości. Po zapamiętaniu nastawień w normalnym trybie przeglądania programów już ich nie widać.
Pozdrawiam
Możliwe że wtedy tuner ma większą czułość. A przy normalnym oglądaniu poziom interpretacji braku sygnału jest wyżej.