Podziel się wrażeniami!
Cześć wam Od zawsze marzyłem o kinie domowym z super dźwiękiem we własnym domu. Teraz nadarzyła się do tego okazja, gdyż zamierzam kupić nowy telewizor, a jednocześnie chce stworzyć nastrój prawdziwego kina. Zastanawiam się nad zainwestowaniem w sprzęt sony, co polecacie? Pozdrawiam, Jerzy S
Ja polecam telewizor który zdobył jedną z najważniejszych i najbardziej prestiżowych nagród - nagrodę EISA Jest to model HX900 - z najwyższej półki Sony Jednak swoje kosztuje i ciężko go dostać... Ale sprzęt rewelacyjny.
A tak ogólnie, to ciężko doradzić, mając tak mało informacji czego dokładnie potrzebujesz... Powiem Ci, że teraz technika poszła tak do przodu, są takie ciekawe możliwości zestawu kin i samych telewizorów... Tylko żeby móc wykorzystać potencjał jaki drzemie w tych sprzętach, trzeba znać ich możliwości.
Jakbyś mógł napisać z jakiej odległości oglądasz telewizję, jak duży masz pokój, jakie programy, czy filmy najczęściej oglądasz, skąd masz sygnał (satelita, dekoder HD, naziemna) i czy planujesz też jakąś zmianę? No i jaki masz budżet na zakup. Wiem, że sporo pytań, ale one pozwolą wybrać odpowiedniejszy dla Ciebie sprzęt
A więc może zacznę od samego początku... Pokój ma wymiary 5x6m. Sygnał pochodzić będzie z satelity. Stosunek oglądania programów do filmów wynosi 50 na 50. Co do ogólnej kwoty, którą obecnie mogę przeznaczyć na telewizor i zestaw kina domowego to około 6, 7 tysięcy złotych. Chyba, że mocno uprę się na coś droższego, wtedy będę musiał trochę uzbierać. Ale na dzień dzisiejszy sytuacja wygląda tak jak ją przedstawiłem.
Może wyjść na to, że się powtarzam, ale przy takim budżecie najlepszą opcją to wziąć model ex500 w wersji 46 calowej cenowo wychodzi w granicach 4000-4300zł, dobry poziom czerni i nieźle sobie radzi z obróbką słabszego sygnału. Za resztę można już pokusić się o całkiem przyjemne kino domowe (raczej pod kątem oglądania filmów czy może słuchania muzyki?)
Ravi napisał(a):
(raczej pod kątem oglądania filmów czy może słuchania muzyki?)
Myślał Pan o sprzęcie 3d?
Sych napisał(a):
Myślał Pan o sprzęcie 3d?
Jak dla mnie zależy od zasobności portfela, tym bardziej, że najbardziej zaawansowane telewizory (hx800, hx900 etc.) na ten rok tak czy inaczej posiadają obsługę 3D, którą można traktować w takiej sytuacji jako miły dodatek. Moją propozycje z poprzedniego postu można określi jako wyważoną czy spory ekran, niezła jakość obrazu i zostaje na kino domowe.
Ale do oglądania 3D potrzebne są też specjalne okulary, które -niestety- też swoje pewnie kosztują.
A wy co sądzicie o kinie domowym 3D, warto w coś takiego inwestować?