anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Zużycie prądu w telewizorach 3D

MARIUSZEK32
Początkujący

Zużycie prądu w telewizorach 3D

Tak się zastanawiam ile prądu zużywają telewizory 3D. Chodzi mi dokładnie o tryby 2D i 3D. Czy po przełączeniu telewizora 3D ze standardowego trybu wyświetlania na trójwymiarowy zużycie energii bardzo wzrośnie?

14 ODPOW. 14
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Bardzo ciekawe pytanie. A odpowiedź jest nieco skomplikowana i zaskakująca. Wszystko zależy od technologii telewizora i zastosowanej technologii 3D. W telewizorach plazmowych zużycie prądu po przełączeniu z trybu 2D do 3D wzrasta o ok 100%! W telewizorach LCD pewnej konkurencyjnej firmy, zużycie również wzrasta o ok 60%. Natomiast w Sony HX900 zużycie prądu nieznacznie spada o ok 1%. Nie są to oficjalne informacje producentów telewizorów, a testy różnych portali. Poniżej przykład:

http://img408.imageshack.us/img408/9504/zuycieprdu3d.jpg

Źródło: http://news.cnet.com/8301-17938_105-20009547-1.html

MARIUSZEK32
Początkujący

Zimny napisał(a):

Natomiast w Sony HX900 zużycie prądu nieznacznie spada o ok 1%.

Spada?! :o To mnie teraz zaskoczyłeś… Myślałem, że nie ma szans na to aby po przełączeniu tv z trybu 2D na 3D zużycie prądy zmalało i byłem pewien, że dotyczy to wszystkich modeli i producentów.

cogito.
Początkujący

Fajna ciekawostka. Czy można by się pokusić na tej podstawie o stwierdzenie, że w przypadku konkurencji włączenie 3D jest wyciągnięciem z TV absolutnego maksimum możliwości, a w przypadku Sony jest to po prostu przełączenie go w tryb pracy do którego był projektowany? Na pierwszy rzut oka właśnie tak to wygląda ;-)

franko-----
Początkujący

Nie wiedziałem, że sony wypadło aż tak dobrze na tle konkurencji. Wzrost zużycia prądu wydał mi się oczywisty, bo obraz w trybie 3D jest jaśniejszy od standardowego więc telewizor musi wyemitować 2x więcej światła.

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

franko napisał(a):

Nie wiedziałem, że sony wypadło aż tak dobrze na tle konkurencji. Wzrost zużycia prądu wydał mi się oczywisty, bo obraz w trybie 3D jest jaśniejszy od standardowego więc telewizor musi wyemitować 2x więcej światła.

Może dlatego, że w TV Sonego nie ma wzrostu jasności obrazu? Chyba ktoś tutaj nie przyjrzał się dokładnie :smileyhappy:
Aktywne okulary z filtrem polaryzacyjnym i spolaryzowana matryca rządzą :D

Zimny_
Użytkownik

Producenci telewizorów mają własne technologie wyświetlania 3D. Sony pracuje nad 3D od samych podstaw, od produkcji filmów - "Sony Pictures". Nie chce słodzić, ale nie ma drugiej firmy mającej podobną specyfikacje. Moim zdaniem doświadczenie z produkcji filmów może mieć wpływ na rozwój i zastosowanie technologii.

MARIUSZEK32
Początkujący

Widać, że Sony udało się osiągnąć bardzo dobre rezultaty dzięki temu. Trójwymiarowe filmy będą kołem zamachowym sprzedaży telewizorów 3D, tym bardziej jeśli po przełączeniu tv z trybu 2D na 3D zużycie prądy nieco zmaleje. Dzięki za wszystkie wpisy w tym temacie!

Zimny_
Użytkownik

Oceny materiałów 3D, efektów jakie daje telewizor, samej technologii 3D są subiektywne. Jednej osobie może się podobać, innej nie. Większa ilość produkowanych filmów na pewno wpłynie na popularność. Ja oczekuje koncertów 3D, więcej sportu w 3D - i to "na żywo". Myślę, że doznania związane ze sportem mogą być najciekawsze.

magda.25
Początkujący

Zimny napisał(a):

Większa ilość produkowanych filmów na pewno wpłynie na popularność.

Pewnie, im więcej będzie materiałów do oglądania tym liczba chętnych będzie wzrastać. Jako ciekawostkę dodam, że wczoraj na wp pisali, że Baz Luhrmann planuje nakręcić adaptację "Wielkiego Gatsby'ego" F. Scotta Fitzgeralda w technice 3D. W rolach głównych wystąpić mają Carey Mulligan i Leonardo DiCaprio. Zdjęcia rozpoczną się już w sierpniu.