Podziel się wrażeniami!
Posiadam 65ZD9 i bluray x800 oraz film bluray + bluray 4k hdr
Telewizor nie poprawnie generuje odcienie w ciemnych scenach zamienia wszytko na zielony, tak się tylko dzieje gdy włącze filmy bluray FullHD przy odtwarzaniu filmów 4K wszytko jest ok, telewizor był kalibrowany przez hdtypolska jak widać nic to nie dało, był też w serwisie SONY tam nie stwierdzono usterek (nawet nie zainstalowali najnowszej aktualizacji), Sprawdzałem inne modele XD93 XD94 oraz XE93 tam takich efektów z zielenią nie ma.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
chętnie bo aż sam jestem ciekaw
To poproszę przesłać twojego maila na ****
Powód edycji: post zawierał informacje o prywatnych danych użytkownika. Zachęcamy do skorzystania z funkcji wiadomości prywatne dostępnej na forum.
Witam, WŁASNIE W MOIM TV BYŁO TAK SAMO,
moj telewizor tez przeszedl u tych samych Panow kalibracje nic to nie pomoglo.
Telewizor byl w serwisie sony uznali ze telewizor jest sprawny(nawet nie zaktualizowali go) .
Wiec Tobie tez tego nie uznaja, w xd93 tego efektu jest mniej, u mnie to bylo mocniej zauwazalne gdyz zd9
ma 1300 kandelo a xd ma 720 kandeli, ustawiajac poziom czerni na 42, bardzo zle wplywa na obraz bardzo duzo detali tracisz, co kolwiek ziemiajac w temperaturach barw kolory się pogarszaja, ja się tego problemu pozbylem a walczylem z nim 3 miesiace w koncu doszedlem sam jak tege ZIELSKA się POZBYC.
Aktualnie filmy ogladam na trybie STANDARD, gdyz tylko na tym trybie sa mocne zywe kolory i ostry obraz, a nie wyblakle po kalibracji w trybie kino pro.
Jak usunac problem:
-JASNOSC 40
-KONTRAST 90
-GAMMA -2
-POZIOM CZERNI 47
-DOSTOSOWANIE CZERNI -ŚREDNIE
-ZAWANSOWANE ZWIĘKSZANIE KONTRASTU -ŚREDNIE
-AUTOMATYCZNE LOKALNE PRZYCIEMNIANIE -DUŻA
-X-TENDED DYNAMIC RANGE -WYŁ !!!!! TO FUKCJE WŁACZA SIĘ TYLKO W FILMACH 4K
- TEMPERATURA BARW - EKSPERT 1
- ŻYWE KOLORY - ŚREDNIE
6. CZYSTOŚĆ
- OSTROŚĆ 60
- TWORZENIE REALIZMY -AUTO
- REDUKCJA LOSOWYCH ZAKŁUCEN - WYŁ
- CYFROWA REDUKCJA ZAKŁUCEŃ -WYŁ
7. RUCH
-TRUE CINEMA
Następnie jeżeli masz do aplituneta podłączony otwarzcz DVD lub Blu-ray i po przez aplitunera do TV idzie obraz musisz podłaczyć naped bezposrednio do TV, przez aplituner coś sie dzieje....spróbuj innego kabla hdmi (najlepiej od sony) jezeli korzystasz z otwarzacz DVD to musisz sie z tym liczyc ze on pracuje na innych schmatach kolorystyki niz TV, jezeli nada ten efekt bedzie sie u ciebie utrzymywał kup bluray sony x800 i podłacz go bezposrednio do TV.
U mnie już zieleni nie ma obraz jest ok
Dodatkowo musisz wzsiąść też na poprawke ze xd93 nie jest TV typu VA ani IPS, jest to coś innego... TV musisz miec ustawiony wysokościowo dokładnie na wprost oczu gdyż jak na ekran patrzysz z góry lekko lub z doły kolor np zielony lub białe obłoki podswietlania z krawedzi sie wsmagają, a jak sie położysz na kanpie to jest jeszcze gorzej w ZD9 tego nie ma są leprze konty widzenia, ja mialem xd93 i wymieniłem na zd9
Witam
Było by miło gdyby na forum pojawiały się wiarygodne i sprawdzone informacje.
Pisanie w stylu że xd93 ma niewiadomo jaką matryce brzmi niepoważne.Wszystkie
testy na polskich jak i zagranicznych forach jednoznacznie wskazują matrycę VA.
Jeżeli masz dowody ,że jest inaczej to je wiarygodnie przedstaw a jeżeli nie to
przestań tego typu informacje zamieszczać.
Misiek1955
było by miło jak by osoby do których sie nie tyczy odpowiedz nie odpisywały, tybardziej nie posiadając w DOMU tych trzech modeli i nie znajac się jak te tv postawione w CIEMNYM pomieszczeniu w własnym domu obok siebie działają!!!! xd93 ma inna matryce od sd85 inny rodzaj VA tak samo jak ZD9 tez inny rodzaj matrycy VA inne pokrykcie DCI, postaw se je obok siebie to se zobaczysz i zgas swiatlo!!!! xd93 robi w cieniach esy floresy obłoki przeswity przebicia spodowane poświetalniem krawędzowym, położysz się człowiek na kanpie i sie robi masaka z obrazem, tak samo jak te wszytkie takgzwane TRILIMUSY prawidziwy trylimus kropke kwantową miał 905a reszta tego nie ma...teraz jest tagzwany Trilimus w tych nowych TV
Wyobraź sobie ,że 55xd9305 posiadam od marca 2016 to po pierwsze.
Po drugie przezeczytaj swoje posty i zastanów się co piszesz.
Po trzecie to polecam korepetycje z języka polskiego .
Misiek1955
No to jak posiadasz to wiesz co sie tam dzieje
XD93 Piękno w szczególe:
Głęboka czerń
Ja znowu podchodzę z lekkim przymrużeniem oka do kalibracji , o których wspomina autor postu. Mam głębokie wątplowości , czy osoby , które nie wiedzą nawet do czego służy tuner dvb-c, które nie wiedzą jak wygląda wejście antenowe w telewizorze do podłączenia satelity mogą mieć pojęcie o kalibracji.