anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

65ZD9 - PASKUDNE ZIELSKO NIE DO USUNIĘCIA POMOCY

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
SAGAT1
Poszukiwacz

65ZD9 - PASKUDNE ZIELSKO NIE DO USUNIĘCIA POMOCY

Posiadam 65ZD9 i bluray x800 oraz film bluray + bluray 4k hdr 

Telewizor nie poprawnie generuje odcienie w ciemnych scenach zamienia wszytko na zielony, tak się tylko dzieje gdy włącze filmy bluray FullHD przy odtwarzaniu filmów 4K wszytko jest ok, telewizor był kalibrowany przez hdtypolska jak widać nic to nie dało, był też w serwisie SONY tam nie stwierdzono usterek (nawet nie zainstalowali najnowszej aktualizacji), Sprawdzałem inne modele XD93 XD94 oraz XE93 tam takich efektów z zielenią nie ma.

BLURAY 3.JPGBLURAY 4.JPGBLURAY 2.JPGBLURAY 1.JPG

44 ODPOW. 44
profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

daj materiały źródłowe tych zdjęć

profile.country.PL.title
SAGAT1
Poszukiwacz

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

U mnie wygląda to tak ale swoje robi też jakośćDSC09766.JPGDSC09770.JPG tego materiału i kompresji przewijającej się non stop :slight_smile:

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

xxx

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

No tak nie wiem jak uzyskałeś takie efekty być może wyłączając wszystkie funkcje wspomagające ale nie chce mi się tego sprawdzać na codzień oglądam tak jak widać ze zdjęć,które i tak wyglądają dużo gorzej niż w rzeczywistości.I druga sprawa to to co widzi ludzkie oko a co widzi aparat wygaszanie jest robione naprawdę szybko co właśnie zauważyłem przy tej latającej kropce co innego widzi oko a co innego wyświetlacz aparatu rzeczywiście aparat pokazuje mankamenty ale jeżeli trzeba się czepiać czegoś to można zawsze znaleźć.Nie mówię ,że telewizory LCD nie mają żadnych wad bo mają i to sporo ale wspomagacze naprawdę robią dobrą robotę tym bardziej w ZD9 (chyba).To co pokazują jakieś testy,które są robione aby obnażać a co widać w filmie i na codzień to dwie sprawy.A uważam ,że XD93 to niezły TV i pewnie wolałbym ZD9 ale jakoś wąż mnie ukąsił w kieszeń i przystopowałem na XD.

DSC09773.JPGDSC09776.JPG

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

Co do kalibracji TV to na początku chciałem ją zrobić ale uświadomiłem sobie ,że to nie moja bajka jakieś kino pro,ekspert u mnie ogień na cały ekran żywy,podświetlenie max, gamma -1,nasycenie 67,czujnik światła wł (nocą trochę pomaga nie wypalić sobie oczu :slight_smile: ) jasność max,kontast max,poziom czerni -45,dostosowanie czerni duże,zwiększenie kontastu duże ,automatyczne przyciemnienie duże,X-tended duże,żywy kolor max czasy westernów zamglonego obrazu i koloru minęły.Przy tych ustawieniach TV nie jest przesterowany na cyfrowym odbiorze o materiale  z BD wogóle nie wspominam bo te urządzenia są stworone aby taką jakośc obrazu przekazywać.

profile.country.PL.title
SAGAT1
Poszukiwacz

Telewizor xd93 ten który miałem bo aż dwie rożne sztuki tego modelu posiadałem tak samo emitowały te prześwity i przebicia, straszne plamistka, zaraz Ci poszukam artykuł testowy gdzie pokazują to dokładnie :wink: Panom w Media Markt, Saturnie jak przeniśli TV do kacika z nagłośnieniem gdzie jest ciemno, każy był szoku jak im to właczyłem na ich TV w salonie, wszyscy zaczeli robic zdjecia i łapali się za głowe co się dzieje :grin: telewizor był ustawiony na trybie standardowym jedyne co w ustawieniach zmieniłem x-tanded dynamic range: dużo i automatyczne lokalne przyciemnianie: dużo, te artyfakty (plamy blooming) widać tylko i wyłącznie jak się zgasi światło i się siedzi w całkowicie ciemnym pomieszczeniu. Przy zapolonym świetle w pokoju, przy świetle dziennym, sklepowym jest to nie zaważalne, to wszytko się pokazuje jak zgasi się światło, a to mój poczciwy Sony 55W905a który stoi w drugim pokoju, jak widać tam takich plam nie ma!!!, a kilka lat do przodu i już jakies plamiska...i straszny imput LAG ten TV dostał nagrode EISA AWARD za najleprzy TV roku i nie bez powodu, głeboka czerń, fantastyczne kolory jakich moj ZD9 jak i XD93 nigdy nie bedzie mieć bo to jest prawidziwy trilimus z kropką kwatową czego nowsze modele tego nie posiadają...aa i XE93 też te plamy ma, w ZD9 tych plam nie ma ponieważ tam jest podświetlanie Direct LED 648 stref wygaszania, XD93 zracji że jest taki cieniutki ma krawędziowe poświetlanie z czterech rogów jak idą wiązki światla

tu można zobaczyć różnice ten blooming

https://www.youtube.com/watch?v=fpbDv8LIZCI&t=62s

IMG_3696.JPGIMG_3695.JPG

profile.country.PL.title
SAGAT1
Poszukiwacz

No własnie jak masz poziom czerni ustawiony na -45 to nie zobaczysz blooming (plam, zielska), ustawiając to tak tracisz SPORO DETALI w ciemnych scenach obraz się robi czarny bardzo, czujnik światła też bardzo przyciemnia telewizor co powoduje mniej detali...X-Tanded jest bez sensu właczać to jest tylko do 4K,

oto link do testu xd93 tam pokazują się te plamy, ja wymieniłem na ZD9 bo nie byłem w stanie oglądać filmów na xd93 te plamy mi działy na nerwy, w moim 55w905 czegoś takiego nie ma...

http://www.flatpanels.dk/test.php?subaction=showfull&id=1461821211

profile.country.PL.title
SAGAT1
Poszukiwacz
profile.country.PL.title
SAGAT1
Poszukiwacz

prosze to są te plamy które sofotografowane

https://www.youtube.com/watch?v=0ePWrq-yagM