Podziel się wrażeniami!
Jak w tytule SONY zapowiedziało że modele od 2015 roku dostaną Androida 7 ! ! ! Piękna wiadomość !
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Żródło?
Motoi Kawamura, Head of TV Marketing and Product Planning for Sony Europe
Historycznie patrząc powinniśmy się spodziewać aktualizacji przynajmniej w pierwszym kwartale 2018r.:smileywink:
Ostatnio w grupie Samsung kilku użytkowników nie mogło się powstrzymać i dodali pełne złości i nadzieji posty: czekam już dwa dni na aktualizację, co się dzieje? ktoś coś?
Śmiech na sali
Jeszcze 5 nie zaktualizowali a już 7... jedyne co dobrego wnosi ta informacja to to, że Google ma plany wobec AndroidTV i o ile w tej chwili mało mnie interesuje sam ANDROID, co bardziej by mnie ciekawiło jakie funkcje będzie posiadał w kontekście obsługi telewizora. Dlaczego? Bo mając tablet Galaxy S 8.4 przeszedłem od 4 do 6 (Android) i gdyby mnie ktoś zapytał co się zmieniło, to jedyne co widziałem że się zmieniło to to że przejście z uśpienia do wybudzenia jest płynne (rozjaśnienie i ściemnienie) a było nagłe. Czy można to było ustawić ręcznie, nie wiem, ale w systemie nic się nie zmieniło praktycznie...
Tak samo jest z 6 AndroidTV gdzie technicznie ten system nic nie zmienia, poza tym że zmieni się układ aplikacji... o sorka, dodali możliwość rozszerzenia pamięci (czekaj, Philips miał android 5 i miał to od razu). natomiast zmienia się sporo w układzie telewizora a więc obsłudze wejść, wyjść, i innych bajerów o których był wotęk na forum UK - czyli błędy zgłaszane przez użytkowników.
Natomiast sam Android jest tylko zapleczem telewizora, z którego wiele osób (np. moi rodzice którzy mają ten sam model W755C w ogóle nie korzystają). TO ja korzystam na ich telewizorze z Androida bo mam potrzebę dostać się np. do aplikacji dla dzieci, YT czy odpalić film gdy siedzimy wieczorem przykładowo. Nie widać na horyzoncie aby android w jakikolwiek sposób ingerował w obraz wyświetlany na ekranie... a mógłby, bo widzę bardzo duży potencjał np. w tym aby naprawdę telewizor stał sięcentrum multimedialnym: budził nas pogodą i wiadomościami, łączył cyfrowe treści z informacjami z sieci (hola hola... trzeba te cyfrowe treści podłączyć pod telewizor jeszcze, co z tego że mam dekoder UPC). a do tego potrzeba zmian w wielu obszarach... wielu. w tym w strefie dostaców telewizji, dostawców materiałów w VOD.
wiesz pierwsza myśl też była taka,że nia ma szóstki a piszą o siódemce oczywiście ,że spodziewam się jej za rok ale ....... no właśnie ale.Mam doczynienia z SONY od dobrych kilkunastu lat i wiem jak był traktowany kilent ,który kupował drogie modele a nim byłem o aktualizacji po roku do swojego TV mogłeś już zapomnieć widać ,że się to zmieniło i to mnie cieszy ! Wiem,że dostanę tego androida i już (choć uwierzę dopiero jak go dostanę) nie zostaję już odstawiony na bok z moim 65XD9305.Dla mnie Android też był przyczyną kupna tego TV bo chciałem się już pożegnać z SONY możliwości zwiększają się kolosalnie ! To ,że masz coś a nie korzystasz to tyle ,że masz a jak korzystasz to dlatego ,że to masz zawiłe ale jak masz skorzystasz nie masz nigdy nie skorzystasz i tak jest z Androidem .
A co zmieni siódemka to pisze co zmieni : Version 7.0 will introduce new features such as picture-in-picture, multi accounts, multitasking menu, app recording, better HDR support, Vulkan 3D engine, bug fixes, and more.PiP ,wielozadaniowośc nagrywania ( time shift ,pauza),lepsze wsparcie HDR to jest chyba funkcja obrazu ? Kończąc aktualizacja pewnie nie bedzie obowiązkowa także zostaniesz z wyborem pozdrawiam.Porównywanie plotek Samsunga z oficjalnymi informacjami to chyba co innego.
Problemem Android TV nie jest jego numerek wersji w menu systemowym a totalny brak aplikacji dedykowanych na TV. A nawet jak już się coś zainstaluje bocznymi drzwiami to trzeba robić podchody aby do tej aplikacji się dostawać... Wielu kupuje Android TV dla aplikacji, ja tez tak zrobiłem. A korzystam w sumie z trzech: Youtube, Kodi i NC+ GO(wersja na tablety-konieczna myszka). Korzystałbym z wielu innych ale ich po prostu nie ma... A już najwiekszą kompromotacją sa aplikacje Video i Album... dno.
Co do potencjału. Brakuje mi kompletnie aplikacji z powiadomieniami. Np. z aplikacji typu livescore, pływające okienko z informacją o zmianie wyniku wybranego meczu.